fbpx

Dr. Vinko Gorenak: Brezupna nezaupnica

dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Priznam, tale prispevek bi moral biti napisan v prihodnjem času, ker sem ga začel pisati v nedeljo 14. 02. 2021, nadaljeval pa sem ga v ponedeljek 15. 02. 2021, ko rezultat glasovanja o “brezupni nezaupnici” še ni bil znan. Toda prispevek pišem v preteklem času, ker bom prispevek objavil tik po javno znanem glasovanju o “brezupni nezaupnici”. Za tako moje početje imam utemeljen razlog. Opravljam namreč naloge državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše in vsaka moja javna beseda o “brezupni nezaupnici”, bi lahko bila grobo zlorabljena, tega pa si ne želim.

Nezaupnica vladi in predsedniku vlade je ustavni instrument, ki je nekaj najbolj normalnega v vsaki demokratični državi. Zakaj ne bi bila nekaj normalnega v naši državi? Vse to je nekaj normalnega. Toda normalno je še nekaj drugega, predvsem in zlasti to, da nezaupnico v parlament vložiš s podpisi večine poslancev, ki odločajo. V našem primeru to pomeni 46 podpisov, ki so jamstvo za izvolitev novega predsednika vlade in nove vlade. Toda v našem primeru ni tako. Koalicija KUL, torej koalicija ustavnega loka, je predvidena koalicija levo – desnih strank, ki oblikujejo vlado. Tudi to v našem primeru ni tako. Karl Erjavec, ki sploh ni bil izvoljen za poslanca in je dobil manj kot 400 glasov, je kandidat za predsednika vlade. Razumi kdor more. Jaz ne.

Ne, narobe sem zapisal, dejansko situacijo razumem. KUL seveda ni koalicija ustavnega loka. KUL je koalicija brezupnih. Kdo je v KUL? LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS. Oprostite spet moja napaka. DeSUS ni v KUL. Torej tisti, ki so v KUL pa so se januarja 2020 tako močno skregali, da je njihov šef Marjan Šarec nepreklicno vrgel puško v koruzo. In ti isti ljudje naj bi se danes tako močno in dobro razumeli, da se nam ponujajo za novo alternativo vladi Janeza Janše. Ne, v to lahko verjamejo le najbolj naivni.

Vsi v KUL lažejo in se sprenevedajo
Običajna praksa oblikovanja vsake nove vlade, tudi tiste s konstruktivno nezaupnico je nekako pričakovana. Tisti z največ glasovi postane nov predsednik vlade. To naj bi v našem primeru bil Marjan Šarec ali Tanja Fajon. In tu imajo problem. V KUL predlagajo za novega predsednika vlade tistega predsednika politične stranke, ki sploh ni niti poslanec in se mu obeta zavod za zaposlovanje, ker ne najde službe, to je Karl Erjavec. To je lastno samoponižanje udeležencev v KUL. Šarec je tako ali tako vrgel puško v koruzo in sam priznava, da ga v KUL nočejo za novega predsednika vlade. Še huje je s Tanjo Fajon. Le zakaj bi ona 14.000 bruseljskih evrov zamenjala za 3.000 slovenskih evrov. Tako neumna pa že ni.

Protesti pred DZ
Danes sem po dolgem času lahko spremljal proteste proti vladi Janeza Janše na trgu pred Državnim zborom RS. Grob pogled na število protestnikov iz drugega nadstropja DZ, pol ure po začetku protesta, mi pove le eno. Okoli 40 kolesarjev in največ še okoli 60 protestnikov, ostalo pa kriminalisti v civilu, policisti, novinarji z mikrofoni in kamermani s kamerami. Dober pozitivni obet za prihodnost torej. Ljudje so bolj ali manj spregledali. Radikalnežev pa nikoli ne bo zmanjkalo. Še sms policista, ki ga ni bilo pred DZ, je pa dogajanje spremljal preko TV. Takole je zapisal: “Čakam doma in upam, da nas dvignejo (pomeni, da policija vpokliče posebno policijsko enoto, moja opomba), da tole razteramo”.

Karl Erjavec (Foto: Nova24TV)

Aktivizem medijev
Seveda so danes zjutraj svoj politični aktivizem opravili tudi mediji. Neizobraženi a družbeno vedno priviligirani Grega Repovž, urednik Mladine je Erjavca in KUL, ne glede na izid glasovanja, torej tudi če bodo na glasovanju pogoreli, razglasil za moralne zmagovalce. Dnevnik, je Ljudmilo Novak, evropsko poslanko NSi, ki se je v Sloveniji spominjajo le še tisti, ki politiko spremljamo dlje časa, razglasil za politično najbolj prepoznavno in priljubljeno osebo, celo Boruta Pahorja je premagala. Imate občutek da vam Dnevnik laže? Jaz vem, da je to res.

Reporter, dolgoletna revija, ki sem jo globoko spoštoval, po prodaji kriminalcu Odlazku, pa je svoja bleda senca, razglaša predsednika DZ Igorja Zorčiča za rešitelja Janeza Janše, seveda v negativnem smislu. Odlazkov Svet 24 prav tako pritiska na poslance SMC in Igorja Zorčiča. Večer je tako ali tako kopija Dnevnika v ocenjevanju politike, ti počno vse to kar počne Dnevnik. V svoje leve politične interese vpletejo še župane, ki seveda niso najbolj naklonjeni politiki SD. RTV pa je žalostna, ugotavlja namreč, da “nezaupnica”, torej “brezupnica” nima velikih možnosti.

Necenzurirano pa seveda po želji Odlazka povzema vse “grehe” Zdravka Počivalška in senzacionalno ugotavlja, da je v tisti gostilni bil še poslanec Jani Ivanuša. Kot da bi bilo to kaj posebnega in kot da naj bi to bilo odkritje vredno Nobelove nagrade. Pa ni. Na vsak obisk vsakega poslanca koalicije v vsako lokalno okolje so vedno vabljeni poslanci koalicije in poslanci, ki so podpisali sporazum o sodelovanju z vlado. Odkrili so torej toplo vodo. Preseneča pa me Delo. Objavili so rezultate ankete, ki so v korist SDS. Ne verjamem, da je šlo za zavestno potezo. Prej je šlo za napako, posledica katere bo odstavitev katerega od urednikov ali vsaj novinarjev.

In rezultat glasovanja o “brezupni nezaupnici”. Zapisal, ga bom iz znanih razlogov, po uradno znanih rezultatih. Le 40 poslancev je glasovalo za “brezupnico” Karla Erjavca proti Janezu Janši. Precej jasno mi je kdo je glasoval proti (7) in kdo je oddal neveljavno glasovnico (6). A mojih misli ne bom javno objavljal, ker bi to lahko povzročilo vihar v kozarcu vode.

V torek 16. 02. 2021 pa k Igorju Pirkoviču na TV SLO 3 na oddajo kako naprej
V torek 16. 02. 2021 bom gost Igorja Pirkoviča na TV SLO3. Snemanje oddaje bo ob 14.30. Predvajanje oddaje pa bo v torek 16. 02. zvečer, ne vem točno kdaj. Naslov oddaje bo “Kako naprej” moj sogovornik pa naj bi bil Andrej Pikalo iz SD, če si v SD ne bodo premislili. Govorila naj bi o situaciji po “brezupni nezaupnici”.

dr. Vinko Gorenak