Dr. Vinko Gorenak: Visoke poslanske plače

Dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Za veliko večino naših ljudi so poslanske plače visoke. Ko sem se v času poslanskega mandata pogovarjal z ljudmi in je beseda nanesla na višino poslanskih plač, je večina mislila, da so poslanske plače tam nekje med 5.000 in 7.000 evrov neto mesečno, mnogi pa so mislili, da so poslanske plače še bistveno višje.

No ja, osnovni zakon, ki je takoj po osamosvojitvi določil višino poslanske plače, jo je določil v višini petkratnika povprečne plače. To bi danes pomenilo nekaj nad 9.000 evrov bruto ali okoli 5.000 evrov neto. Toda realnost je popolnoma drugačna. Različne vlade so po osamosvojitvi prav tekmovale, katera bo bolj znižala poslansko plačo, zato smo pristali tam, kjer smo.

Seveda ne trdim, da so poslanske plače prenizke, toda ko se upokojiš, kar sem se po zadnjem polanskem mandatu, ti izračunajo tako imenovana povprečja za posamezna leta, seveda valorizirana in iz takratnih dinarjev ali tolarjev spremenjena v današnje evre.

Za upokojitev se v skladu z zakonom danes štejejo najvišja letna povprečja plač neprekinjenih 24 let v času delovne kariere. Seveda sem pričakoval, da bo v mojem primeru to čas od leta 1993 do leta 2017, saj sem v tem času imel poslansko plačo vse od leta 2008.  Toda realnost je drugačna. Izračun je pokazal, da čas med letoma 2014 in 2018, ko sem prejemal plačo namestnika vodje poslanske skupine, niti ne običajnega poslanca, ni najugodnejši čas po višini plače, ki se šteje v osnovo za pokojnino. V mojem primeru je to čas od leta 1991 do 2014. Praktično to pomeni, da sem imel kot svetovalec notranjega ministra v letih 1991–1994 veliko višjo plačo kot pa v času 2014–2018, ko sem opravljal naloge namestnika vodje poslanske skupine. Še natančneje, kot svetovalec ministra sem očitno, preračunano v evre, imel skoraj 1.000 evrov višjo plačo kot pa kot namestnik vodje poslanske skupine. Toliko o današnjih visokih plačah poslancev.

Pa da ne bo pomote. Poslansko delo omogoča, da posamezen poslanec dobesedno gara od jutra do poznih večernih ur. Toda tega sistem od njega ne zahteva. Mirne duše poslanec lahko ne dela prav ničesar, le bere tekste, ki jih napišejo drugi in pritiska na gumba ZA ali PROTI, kot mu naročijo drugi. Oba pa prejemata enako plačo. Kam sem sodil jaz, naj ocenjujejo drugi.

dr. Vinko Gorenak