fbpx

Dr. Zupančič o iskanju storilcev povojnih pobojev: Vložiti ovadbo, tožilstvo mora zahtevati preiskavo!

dr. Boštjan M. Zupančič. (Foto: Nova24TV)

Potem ko smo včeraj poročali o tem, da so v Kočevskem rogu našli novo komunistično morišče (brezno 3), se je na naš članek odzval dr. Boštjan M. Zupančič in podal zelo jasna navodila, kaj bi morali storiti, da bi vsaj tokrat bilo pravici zadoščeno. Prevečkrat se namreč zdi, da Jože Dežman in podobni to počnejo zgolj za moralno zadoščenje potomcev umorjenih in povrnitev občutka smisla. Krivcem, včasih celo še živečim, pa se nič ne zgodi.

Poleg pravnih korakov Boštjan M. Zupančič, nekdanji predsednik ESČP in nesporna slovenska pravna avtoriteta mednarodnega značaja, že nekaj časa dosledno zagovarja, da je treba članke in poročila o teh moriščih prevajati v angleški in francoski jezik in jih s tem internacionalizirati. Po domače, informacije o tem je potrebno narediti dostopne tujcem.

Le tako bi bilo možno komunističnim zločincem in čuvajem njihovih “poletnih skrivnosti” stopiti na prste in poskrbeti, da dokazov ne uničijo ali pa jih – s sistematično ignoranco in odklanjanjem javnih medijskih platform Dežmanu in njegovim – na alternativni način poslati v večna lovišča zgodovine. Doseči pravico je bistveno, saj za največje zločine po 2. svetovni vojni že 75 let nihče ne odgovarja.

Navodila za pravne korake pa so po mnenju Zupančiča naslednja:

1. Identificirati storilce, v primeru, da se jih ne da, vložiti ovadbo “proti neznanemu storilcu”.

2. Tožilstvo mora od sodišča zahtevati preiskavo in voznik, omenjen v našem članku, je lahko prva priča.

Aleš Ernecl