Dr. Zver: “Če ne bi bilo izrazite podpore dominantnih medijev in stricev iz ozadja, bi se ta zgradba že zdavnaj sesula sama vase!”

Foto: STA

S politologom, podpredsednikom Slovenske demokratske stranke in z evropskim poslancem Milanom Zverom smo se pogovarjali o živahnem in napetem dogajanju v Sloveniji, Evropi in svetu. Po njegovem je izvirna težava Šarčeve vlade ta, da od vsega začetka trpi zaradi prenizke legitimnosti, saj so jo sestavile stranke, ki so bile poražene na zadnjih parlamentarnih volitvah. Hkrati poudarja, da bi kakršna koli nova vladna kompozicija v danem razmerju sil v parlamentu težko zdržala do rednih volitev. Ob tem pravi: “Bolje je iti na volitve, morda pa prinesejo kakšno dobitno kombinacijo v smislu stabilnejše, razvojne in mednarodno prodornejše vlade. Sedanja je samo porabniška.

Gospod Zver, naj začneva z domačimi zadevami. Kako so iz Bruslja ali Strasbourga videti prepiri, ki so se dogajali lani znotraj slovenske leve vladajoče koalicije in s tem povezano sodelovanje z ekstremistično Levico, ki je enkrat del vlade, drugič ni, hkrati pa skuša pridobiti čim več medijske pozornosti zase …
Znano je, da ugled Slovenije v Evropski uniji že nekaj let kopni. Slovenija niti v EU ne izrablja vseh priložnosti, ki so ji dane, zato je njen vpliv pa tudi ugled skromen. Svoj položaj mora čim prej izboljšati, saj nas že prihodnje leto čaka predsedovanje. Tedaj moramo biti vsebinsko, kadrovsko in organizacijsko dobro pripravljeni. Le upam lahko, da priprave na predsedovanje potekajo nemoteno.

Evropski poslanec dr. Milan Zver.

Notranjepolitična telovadba, ki jo izvajata vladajoča koalicija in Levica, zunanjega sveta ne zanima preveč. Položaj je tak, da so neokomunisti v Levici realno najmočnejša stranka na levem polu in spretno izrabljajo šibek položaj vlade. Toda nepisano pravilo v zrelih demokracijah je, da se z ekstremisti ne deli oblasti. Enako je v evropskem parlamentu. Pri nas pa Levica omogoča vlado, čeprav formalno ne želi biti njen del.

Državni zbor je 19. decembra s 44 glasovi za in 43 proti za novo ministrico, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo, imenoval Angeliko Mlinar. Kljub drugačnim napovedim in medsebojnim grožnjam so za Mlinarjevo glasovali poslanci koalicije z izjemo enega poslanca DeSUS, podprla sta jo tudi poslanca narodnosti. A odločilno je bilo, da je bila izvoljena s pomočjo enega vzdržanega glasu SNS in odsotnega Jelinčiča. Verjetno to ni prav dobra popotnica za nadaljnje delo vlade.
Verjetno res ne. V EU je kar nekaj manjšinskih vlad, v Španiji je na oblast prišel skrajni Podemos. Politična kriza v EU je že tu. Vlade so neučinkovite, s svojimi javnimi storitvami ne zmorejo zadovoljiti pričakovanj ljudi, zaupanje ljudi v institucije in demokracijo postopoma upada. Kaj nastane na pogorišču demokracije, smo že videli v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja. Evropa potrebuje močne in učinkovite vlade v državah članicah, ne le močnega Bruslja.

No, kar se omenjenega glasovanja tiče, ima vsak zakaj svoj zato! Nič presenetljivega, stokrat videno in premleto. Mislim zlasti na Jelinčiča.

Kako pa gledate na izvolitev Mlinarjeve za slovensko ministrico? Februarja 2014 je bila kot prva na listi avstrijske stranke NEOS izvoljena v evropski parlament, kjer je postala članica Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo. Na zadnjih evropskih volitvah pa je neuspešno kandidirala za evropsko poslanko v Sloveniji pri Stranki Alenke Bratušek …
Mlinarjevo poznam, saj sva nekaj let sedela v evropskem parlamentu. Tudi pred omenjenim glasovanjem me je poklicala, ne zaradi podpore, ki je tako ali tako ni pričakovala, ampak je izrazila željo, da naši stranki neposredno pojasni nekatere stvari. Do sestanka še ni prišlo, sem ji pa dejal, da so ji naložili najtežji resor: če ne bo takojšnjih rezultatov, bo imelo to hude posledice za Slovenijo. Lahko se zgodi, da se bo kmalu soočila z različnimi blokadami, lobističnimi pritiski in bo v svoji nemoči odstopila, Slovenija pa bo izgubila čas. Znano je, da nam na tem področju že teče voda v grlo.

Lahko se zgodi, da se bo Angelika Mlinar kmalu soočila z različnimi blokadami, lobističnimi pritiski in bo v svoji nemoči odstopila, Slovenija pa bo izgubila čas. (Foto: STA)

Da ne bo pomote, ni problem, če prihaja na to mesto Slovenka iz sosednje države. Problem je, ker izgubljamo čas in vstopamo v novo negotovost, saj ne vemo, ali bo kos tej nalogi.

Ostaniva še v Sloveniji. Kako ocenjujete Marjana Šarca kot predsednika vlade? Podpredsednik DZ RS in vaš strankarski kolega Jože Tanko je v intervjuju za prejšnjo številko Demokracije ocenil, da se predsednik vlade še kar naprej vede kot “stand up” komik. “Tako deluje tudi vlada, zato resnih premikov ne more biti.” Poleg tega Slovenija redno izgublja tožbe na Sodišču EU. Se strinjate z njim?
Ja, Jože Tanko ima prav. Premier se v humorju počuti bolj suverenega kot v politiki. Izvirna težava te vlade je, da od vsega začetka trpi zaradi prenizke legitimnosti, saj so jo sestavile stranke, ki so bile poražene na zadnjih parlamentarnih volitvah. Če ne bi bilo izrazite podpore dominantnih medijev in stricev iz ozadja, bi se ta zgradba že zdavnaj sesula sama vase. Nekaj časa bo infuzija še delovala, trajno pa tega bolnika nima smisla ohranjati pri življenju. Ne potrebujemo premierja, ki hodi na veselice in tam govori. Slovenija potrebuje menedžerja, ki bo usklajeval politike in jih spodbujal k razvoju.

Foto: STA

Šarčeva vlada je v večjem delu reciklaža prejšnje. Je šibka, zato toliko bolj nestrpna do opozicije. Redno zavrača vse predloge opozicije, nekatere celo z izgovorom, da so prišli s strani neprimernega predlagatelja. Kje so časi partnerstva za razvoj, ki ga poznamo iz prve Janševe vlade?

Ja, od tedaj je že dobro desetletje …
Drži. Ob tem je težko sprejeti dejstvo, da se bančni kriminal kljub ugotovitvam Logarjeve preiskovalne komisije še vedno ne preganja. Še več, tožilstvo je zavrglo ovadbo zoper bančnike. Vlada ljudstvu ponuja različne bombončke, kot je npr. dvig minimalne plače. A prav zaradi tega ukrepa so se podražile nekatere javne storitve. Katastrofalen je tudi proračun, ki je sicer po obsegu rekorden, a ni razvojno usmerjen. Nepremišljeni so tudi posegi v pokojninski sistem, ki rušijo razmerja med upokojenci, pokojnino pa vse bolj približujejo socialnemu transferju. Da o različnih aferah, povezanih z zaposlitvijo “lepe N. H.” v Sovi raje niti ne govorim.

Vladna koalicija se požvižga tudi na pravno državo in ne spoštuje odločb ustavnega sodišča. Tak primer je zgodba okoli zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja, kjer se je bíla ideološka bitka na plečih nič krivih otrok. Vlada tudi ni zmožna ustrezno zavarovati slovenske meje. In ne nazadnje, ena od posledic vsega tega je tudi ta, da Slovenija redno izgublja tožbe na evropskem sodišču, kot ste sami ugotovili.

Mnogi ob tem že dalj časa ugibajo, ali bo Šarčeva razmajana vlada predčasno padla, ali se bo morda oblikovala nova, bolj desnosredinska vlada ali pa bo znova prišlo do predčasnih volitev tik pred rednimi državnozborskimi. Kateri scenarij se vam zdi verjetnejši?
Pozabili ste na še eno alternativo: na levici se lahko oblikuje še ena, še bolj leva vladna koalicija z Levico, ki deloma, latentno, funkcionira že sedaj. Toda kakršna koli nova vladna kompozicija bi v danem razmerju sil v parlamentu težko zdržala do rednih volitev. Še najmanj desna. Tudi če bi se pokazala možnost in bi oblikovali desnosredinsko vlado, bi imela ta velike težave in zgodba bi se klavrno končala. Imamo izkušnje.

Bolje je iti na volitve, morda pa prinesejo kakšno dobitno kombinacijo v smislu stabilnejše, razvojne in mednarodno prodornejše vlade. Sedanja je samo porabniška.

V prvi Janševi vladi ste bili minister za šolstvo in šport. Tudi sedaj ste prevzeli ta položaj v Strokovnem svetu SDS. Kako ocenjujete delo ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala, ki krije hrbet tudi svojemu državnem sekretarju Jerneju Štromajerju, ki se je za božič “proslavil” s povsem neprimernim voščilom na Twitterju?
Igor Lukšič
in Jernej Pikalo sta močno znižala standarde delovanja šolskega ministrstva. Lukšič je prvi dan, ko je od mene prevzel ministrstvo, po hodnikih izobesil plakate z dvignjeno pestjo in pripadajočimi revolucionarnimi simboli. S tem je dal vedeti, da je prišla sprememba, retrogradna seveda. Pikalo je iz istega gnezda. Oba sta skrbela za to, da se šolski prostor ne pluralizira in da se učni načrti in vse, kar iz njih izhaja, ne posodabljajo ustrezno. Pikalo brez sramu krši ustavo. Glede Štromajerjevega voščila pa: to, kar je tvitnil, ni nič nenavadnega, saj je to njihova matrika, miselni in vedenjski vzorec.

Vi ste na splošno zadnja leta precej kritični do uradne slovenske zunanje politike, ki se, čeprav smo članica Evropske unije in Severnoatlantskega zavezništva, zveze NATO torej, pod levimi vladami pogosto vede, kot da bi bili še vedno “neuvrščeni” kot v času socialistične Jugoslavije ali člani že zdavnaj propadlega Varšavskega pakta. Samo spomnimo se pogostih romanj naših vladnih predstavnikov v Moskvo …
Zunanja politika zadnjih dveh levih vlad je pogosto nezakonita in celo protiustavna. Formalno bi morala biti prozahodna, trudijo se kazati podobo neuvrščenosti, kot pravite, dejansko pa je proruska. Nekdanji zunanji minister je celo izrazil pripravljenost mediacije med Moskvo in Brusljem, kot da bi bila Slovenija neka tretja država.

Ali se vam ne zdi, da je podoben refleks tudi v Evropski uniji, ko gre za odnose med ZDA in Iranom …
Da. V primeru Irana je refleks enak tudi pri Visoki službi EU za zunanjo in varnostno politiko, ki jo vodi novi podpredsednik Evropske komisije Španec Josep Borrell. EU postavlja v vlogo posrednika in na pogovore je povabil iranskega zunanjega ministra. Ne vem, zakaj se potemtakem ni dobil še z ameriškim. No, ne glede na to: EU je partnerica ZDA, imamo vzpostavljeno evro-atlanstko zavezništvo in EU bi morala reagirati v skladu s temi dejstvi. Poleg tega visoki uradniki EU govorijo, da je bila likvidacija generala Sulejmanija napaka, da evropsko gospodarstvo nujno potrebuje Iran. In dalje: če bi se pridružili predlaganim sankcijam, bi naš gospodarski prostor v regiji zasedli Kitajska in Rusija ipd. Skratka, branijo Iran kot v času Mogherinijeve.

Naša pozicija bi morala biti jasna: smo na strani demokracije, svobode, enakosti in nikakor ne na strani tistih, ki organizirajo mednarodni terorizem. Iranski režim je predmoderen, teokratičen, ki v temelju prezira našo zahodno kulturo. Seveda pa te napake zunanje in varnostne službe ne opravičujejo napak slovenske zunanje politike.

Nedvomno iranski teokratski režim že desetletja destabilizira Bližnji vzhod, pravzaprav vse od takrat, ko je leta 1979 prišel na oblast ajatola Homeini …
Že leta opozarjam na nevarnost iranskega režima za varnost v regiji. Sem v stiku z opozicijskim uporniškim gibanjem, ki ima sedež v Parizu in ga vodi gospa Maryam Rajavi. Iranski demokrati se upirajo režimu, ki drastično krši človekove pravice, ubija in zapira protestnike. Poleg tega je ta režim razvil balistične rakete, ki lahko dosežejo Izrael in Evropo. Kršili so jedrski sporazum in nadaljevali z izdelavo jedrske bombe. Velesile pa so hkrati Iranu deblokirane desetine milijard dolarjev, jim omogočile, da spet lahko svobodno prodajajo nafto in pri tem celo nadzirajo Hormuško ožino. Precej odgovornosti za to nosita Kitajska in Rusija pa tudi EU.

Toda dovolite mi, da poudarim naslednje. Iranski narod ima izjemno zgodovino, zato si zasluži izjemno mesto in ugled v mednarodni skupnosti, a ne na način, da vladajoča garnitura prezira svobodo in demokracijo ter podpira terorizem.

Ali je jedrski sporazum že mrtva črka na papirju?
ZDA so odstopile od sporazuma, ker se ga Iran ni držal in ker je bil preveč ozek oziroma nedefiniran. Hočejo novega. Tudi Iran se mu odpoveduje. EU pa še kar vztraja, da bi moral še naprej veljati. Menim, da bi se glede tega morali povezati z ZDA in na novo definirati odnose z iranskim režimom.

Je to povezano tudi s tem, da so Iranci pred leti uspešno prali denar, verjetno za teroristične potrebe, v takrat še popolnoma slovenski državni banki? V NLB …
Samo domnevamo lahko, zakaj se je slovenskim sodiščem z oprostilno sodbo v tem klasičnem kriminalnem primeru tako mudilo. To, kar se je zgodilo, je nezaslišano. Tudi dejstvo, da so dominantni mediji tako pristransko poročali o konfliktu med državama. Je to naključno? Zadeve se bodo morale razčistiti, v EU že preganjajo banksterje, ki so bili vpleteni v pranje iranskega denarja.

Ste tudi zato v SDS v izjavi za javnost ostro obsodili nerazumno podporo levih političnih sil iranskemu režimu in izrazili podporo ZDA ter terjali poročilo vlade o preiskavi milijardnega pranja denarja za Iran prek državne NLB v času vlade Socialnih demokratov?
Da. Zanimivo, da je ta izjava ostala razmeroma osamljena v slovenskem političnem in medijskem prostoru. Resnično se postavlja vprašanje, kakšen učinek ima oprani iranski denar na slovensko politično in medijsko sceno. Vedeti moramo, da je Iran zlasti v arabskih državah s svojimi proksiji (podizvajalci, op. a.) izjemno močan dejavnik. Ima pa tudi močno vohunsko mrežo povsod, vključno v EU. Je financer in organizator terorizma. Vse to so bili razlogi za ameriško potezo.

Kaj pa morebiten umik ameriških čet iz Iraka?
Ideja ni dobra. Iraški parlament je sprejel tako resolucijo s šiitsko večino brez sodelovanja sunitov in kurdske manjšine. Vendar ta resolucija ni zavezujoča. Dobro pa kaže, kdo je kdo v Iraku.

To, naj bi se Američani umikali, je izjemno slaba stvar, ki bo še povečala vlogo Irana v regiji. Pa seveda Rusije in Turčije. Sledila bo nova destabilizacija razmer, kar bo še slabše za Izrael, Evropo in ZDA.

V zvezi s tem je doma aktualno vprašanje, ali nismo prehitro umaknili slovenskih vojakov iz Iraka?
Ja, seveda smo oziroma so jih. Nekdo si je hotel s t. i. reševanjem vojakov nabrati politične točke, a se je pri tem uštel. Minister Erjavec ni zaznal ali ni hotel zaznati sporočila Trumpove izjave, da se stvari umirjajo. Ugled Slovenije v Natu je zaradi umika nedvomno padel. Popolnoma po nepotrebnem glede na to, da bomo kmalu tja poslali novo misijo.

V začetku decembra je začela delovati nova Evropska komisija pod vodstvom Nemke Ursule von der Leyen. Njeni glavni prioriteti sta digitalizacija in boj proti podnebnim spremembam, t. i. digitalna in zelena tranzicija. Sta to pravi prioriteti?
Sta pomembni, vendar ne najpomembnejši prioriteti. Dve najpomembnejši bi morali biti varnost EU in ustvarjanje novih delovnih mest, ali če hočete, zaščita in razvoj evropske industrije. Prav naša politična družina je v politični kampanji veliko poudarjala varnost. Bili smo praktično edina relevantna politična sila, ki je Evropejcem zagotavljala varnost tudi v smislu vse večjega pritiska nezakonitih migracij. Kasneje so te prioritete spremenili. To ni dobro, take stvari slabo vplivajo na stanje demokracije v Evropi.

Po besedah slovenskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča bo usmeritev nove komisije še bolj radikalno globalistična, kot je bila usmeritev Junckerjeve. Lenarčič je tudi dejal, da se bo Evropska komisija po novem osredotočila na Afriko. Obstaja bojazen, da bo skušala “pomladiti” staro celino z množičnim uvozom migrantov iz Afrike. Je ta bojazen upravičena?
Je, čeprav Lenarčič tega ne govori, a nekatera sublimirana sporočila njegovih intervjujev bi lahko zvenela tako. Evropa mora svoje demografske probleme reševati sama z večjo rodnostjo, ne pa z uvozom ljudi, ki že sedaj povsod predstavljajo velik proračunski problem. Integracija ni uspela, imigranti nočejo delati in živijo na plečih davkoplačevalcev. Ne vem točno, kaj je Lenarčič z radikalnim globalizmom mislil, vendar bi se moral zavedati, da mora EU okrepiti svoj vpliv v globalnem merilu. Danes je velika plačnica oziroma donatorka, vpliva v svetu pa nima praktično nobenega.

Točno to sem vas hotel vprašati za konjec tega pogovora. Zadnja leta smo priča tekmi ZDA in Kitajske za politično, gospodarsko, tehnološko in vojaško prevlado v svetu. Kje v tem spopadu za prvenstvo v svetu vidite Evropsko unijo in s tem tudi Slovenijo? “Evropa se mora naučiti jezika moči,” je še pred nastopom funkcije predsednice Evropske komisije dejala Ursula von der Leyen. Po njenih besedah “mehka moč” ni več dovolj v današnjem svetu. Ima prav?
Predsednica ima seveda glede tega prav. Jasno je, da le s t. i. mehko močjo v robustnih mednarodnih razmerjih ne moremo doseči ničesar. A da se bo kaj takega zgodilo, mora imeti ljudi, ki bodo znali koncipirati in izvajati ustrezno politiko. Nedvomno se bo pri tem naslonila na t. i. nemški stroj, če se lahko tako izrazim. Nemčija nosi največje breme in tudi odgovornost za to, kar se dogaja v EU. Brez Nemčije se v EU praktično nič ne zgodi. Zagotovo je najtrdnejši steber povezave.

To je za predsednico komisije, Nemko Ursulo von den Layen, dobra okoliščina in jo bo nedvomno izkoristila.

Demokracija

 • VERZIFIKATOR

  Tokrat zver usekala je mimo,
  kakšna zgradba, no, bodimo resni,
  v tej dolinici zatohli, tesni,
  sploh nastala ne bi, kjer živimo.

 • Resnicaboli99

  Poratenci volitev ki imajo vecino v parlamentu…ce jaz razumem parlamentarno demokracijo bi tezko rekel da je zmagovalec nekdo ki ni v vladi

 • Boy

  Tale zver se nima kaj usajati. Zase je potegnil iz sistema najboljše, a za Slovenijo ni naredil prav ničesar.

  • da ti vidiš andrejo valić zver v živo in kaj ima ta pička v skafandru…..nič, kar presega IQ50 in polno kolektivistične misli in sovraštva do slovencev…..polpismena tesla….vključno s temu klovnam

   • Ehbolimedžoko

    Imaš pa dar govora, to pa – pfff

    • majstr :) kolikor jaz razumem situacijo, sem jaz tisti, ki preko davkov te klovne polpismene plačuje, ker nimajo na trgu ničesar, kar bi kdo kupil oziroma bi lahko prodajali, da bi od tega živeli….in kolikor razumem situacijo, če se poberem z družino nekam drugam, bo našo nepremičnino poselil nek kosovarec, albanec, musliman, alžirc, pakistanec ali pa sirijec….verjamem, da vam bodo oni bolj zgledni državljani….no dokler pa do tega ne pride, bom pa kot davkoplačevalec in volilec v SLO zahteval MAKSIMALEN ROV – Revenue On Vote……in idioti, ki nam prodajajo globalizem leta 2020, bodo od mene direktno izvedeli, kakšno je moje mnenje….prav tako bodo izvedeli, da kdor hoče moj glas na volitvah, bo dal v program sledečo zadevo:
     – izstop iz pariškega podnebnega akorda
     – izstop iz marakeškega dogovora
     – odpuščanja v javni upravi do -90% mase VSEH zaposlenih
     – rezanje davkov na kapital, na delo, na investicije do absolutnega mogočega minimuma

     a ti še kaj razložim?

     • Ehbolimedžoko

      Saj imaš prav, ampak kaj, ko imaš samo en glas, polovici državljanov pa se ne ljubi niti na volitve iti…
      Volivci nosimo veliko odgovornost, da se takole z nami norčujejo in z davki pijejo kri.

     • res je vse kar si napisal…..ampak hkrati ta zgodba “teče” samo toliko časa, dokler smo “pridni, neumni in ubogamo”. ker opažam, da je precej negodovanja, ko se približaš pečini….politika in država ti govori “skoči skoči” ti pa praviš….kar skačite preko pečine, če ne vidite, da je spodaj brezno…..mi bomo zadeve uredili po svoje….

    • Rožle

     Avtohtoni neandertalec .. je imel od nekdaj neverjetni besedni zaklad ..

     • Ehbolimedžoko

      O, to pa. Kje pa je bil toliko časa ? Ne zgleda, da bi bil ta čas kje na kakšnem tečaju za skrajšanje jezika, he, he ….. no pa marsikaj tudi dobro pove.

     • malce mi je vseskupaj smešno, ampak če verjameš ali ne, pojma nimam, kdo je avtohtoni neandertalec oziroma, če se spomnim zadnjič si nekaj z nekim srbom še dregal v prazno :) verjamem pa, da ste živčni, kdo je ta General Deplorable :)

     • Rožle

      He he .. novi član sigurno nisi tega portala ..
      .. ja še Večni srb ..

     • ti kar preučuj in analiziraj in ugibaj kdo sem, lahko ti pa povem, da samo še retardi razkrivajo svoje identitete online in ne nisem nihče od naštetih frikov, kdorkoli že ti tvoji virtualni prijatelji so….če sem tako zanimiv lahko vedno ugotoviš geolokacijo IP-ja, ker si strokovnjak…. :) ker vidim, da je enoumje pri vas vrednota, in to precej visoka vrednota…..ste že davno davno nazaj pozabili, kako je, ko razmišljaš s svojo glavo in ne prepustiš drugim, da razmišljajo za tebe :)

     • Rožle
  • Rok Rolovic

   Zver je kar lepo povedal, je en bolj normalnih politikov pri nas, ne glede na to da je iz SDS.

   • Boy

    Povedal že povedal, vendar kaj je storil?

    Popolnoma ničesar!!!!

 • največje govno na tem planetu: globalisti, centralni bankirji, komunisti, socialisti, liberalci, diplomrani politologi na fakulteti za destabilizacijo vesolja – FDV…..manj se vidi in manj se sliši te klošarje, lažje boste v program za naslednje volitve zapisali:
  -izstop iz pariškega podnebnega sporazuma
  -izstop iz marakeškega sporazuma
  -odprava teorije spola in ostalega sranja na filofaksu in fdvju….

  kdor tega na naslednjih volitvah nima v programu nima mojega glasu….povej naprej

 • Garbage man

  Politiki izzivajo revolucijo in mislijo, de se ji bodo izognili……….

 • xtc

  Čeprav pove Zver veliko prav,pa nima pojma kaj dejansko se v EU gospodarstvu godi.
  Glede na napovedi ekonomista Kralla je govorjenje Lenarčiča in Van der Leddnove logično-Merckelca,Macron in EU birokrati so EU zavozili do gospodarskega in finančnega zloma,kar prinaša revolucijo,če uvozijo toliko “pomlajevalcev”, in jih dajo v uniforme proti lastnim in jih pobijejo do obvladljivosti,bodo morda ostali na oblasti ,drugače se jim obeta revolucija,vojna in osvobajanje Evrope izpod norosti.

 • skorpijon93

  SLOVENIJA, Slovenci, zgledujte se po Češki republiki, Češka je tudi uspešnejša od nemčije, nima evra in tudi muslimanov nimajo, Čehi kot tudi ostale višegrajske države niso pokorni hlapec

  • Stric iz ozadja

   Svedska tudi nima evra. Zelo ji pomaga.

  • Black_hawk

   Slovenija če bo kdaj ujela Austrio bo to že veliko. Češka je še slabša k mi.

   • Rok Rolovic

    Bomo prej ujeli Afriko, sicer smo jo pa že.

 • Rožle

  Se sploh kaj premika :

  – Kahla je še vedno priklenjen na svoj ministrski stolček ..
  – Štromajer se ga tudi še vedno drži kot klop ..
  – in FBI agenti so zgleda obtičali za vedno na letališču Jožeta Pučnika ..

  – in če grem še kar precej nazaj … velenjska dečka sta še vedno ugrabljena ..
  in še in še

  • Ehbolimedžoko

   Se premika, se ….. levi še vedno kradejo, kot srake.
   Sprejeli so napihnjena državna proračuna za prihodnji dve leti in si izposodili 1,5 mrd evrčkov …… za nekaj časa bo, kdo bo to vračal pa jih ne zanima.
   Vse gre narobe, kamor se obrneš…

   • Rožle

    potem se pa tole prej odmika :) kot pa premika …

    • Ehbolimedžoko

     Ja, ja, od nas se odmika in premika na rdečuharske račune.
     To so patentirani lopovi.

  • Stric iz ozadja

   Ce verjames, da so bili tisto res FBI agenti, si zelo naiven.

 • D_evil

  A je g. Zver imel nočne more?

  • Ehbolimedžoko

   Sodiš po sebi ?

  • Rožle

   Pojdi ti v svojo Lendavo komentirat ..

 • mimogrede…….Dr.Zver in kardiolog Mrevlje……kot da bi primerjal udbovca in dejanskega doktorja

 • RATATA

  Prosim za informacije in kratko razlago resolucije, ki ste jo marca lani sprejeli v parlamentu EU z oznako B8 0212/2019
  Resolucija Evropskega parlamenta o temeljnih pravicah ljudi afriškega porekla v Evropi
  (2018/2899 (RSP))

  Kaj piše v Resoluciji vem, saj znam brati, me pa zanima, kako ste si zamislili priviligiranje temnopoltih v Evropi…, uvajanje sovraštva kot kaznivega dejanja in kako mislite sovraštvo dokazati,,,, in zakaj naj bi kar naenkrat v evropi imela prednost pri zaposlitvah in nastopih na TV in v reklamah temna barva polti (???) …., zajah bi tudi evropske države spodbujale in celo financirale politično delovanje temnopoltih (???) …. kot je zapisano v naslednjih točkah resolucije:

  5. spodbuja institucije EU in države članice, naj uradno priznajo in zaznamujejo zgodovino ljudi afriškega porekla v Evropi, vključno s preteklimi in tekočimi krivicami in zločini proti človeštvu, kot so suženjstvo in čezatlantska trgovina s sužnji, ali tistih, storjenih v skladu z evropskimi kolonializem, pa tudi ogromni dosežki in pozitivni prispevki ljudi afriškega porekla z uradnim priznanjem mednarodnega dneva spomina na žrtve suženjstva in čezatlantske trgovine s sužnji s čezatlantsko trgovino sužnjev na ravni EU in na nacionalni ravni;

  6. spodbuja države članice in evropske institucije, naj uradno obeležijo mednarodno desetletje ZN za ljudi afriškega porekla in sprejmejo učinkovite ukrepe za izvajanje programa dejavnosti v duhu priznanja, pravičnosti in razvoja;

  7. opozarja, da so nekatere države članice sprejele pomembne in učinkovite odškodnine za pretekle krivice in zločine proti človeštvu – ob upoštevanju njihovih trajnih vplivov v sedanjosti – proti ljudem afriškega porekla;

  8. poziva institucije EU in preostale države članice, naj upoštevajo ta primer, ki lahko vključuje nekatere oblike povračil, kot so javno opravičilo in vrnitev ukradenih predmetov v države izvora;

  9. poziva države članice, naj razvrstijo svoje kolonialne arhive;

  10. poziva institucije EU in države članice, naj si prizadevajo za sistematičen boj proti etnični diskriminaciji in sovraštvu in skupaj z drugimi ključnimi deležniki razvijejo učinkovite pravne in politične odzive, ki temeljijo na dokazih, na te pojave; meni, da bi moralo biti, če bi zbirali podatke o etnični diskriminaciji in zločinu iz sovraštva, edini namen identifikacije korenin in boja proti ksenofobičnemu in diskriminacijskemu diskurzu in dejanjem v skladu z ustreznimi nacionalnimi pravnimi okviri in zakonodajo EU o varstvu podatkov;

  11. poziva države članice, naj razvijejo nacionalne strategije za boj proti rasizmu, ki bodo obravnavale primerjalni položaj ljudi afriškega porekla na področjih, kot so izobraževanje, stanovanja, zdravstvo, zaposlovanje, policijska služba, socialne storitve, pravosodni sistem ter politična udeležba in zastopanje, in spodbujati sodelovanje ljudi afriškega porekla v televizijskih programih in drugih medijih, da se ustrezno odpravi njihovo pomanjkanje zastopanosti, pa tudi pomanjkanje vzornikov za otroke afriškega porekla;

  12. poudarja pomembno vlogo organizacij civilne družbe v boju proti rasizmu in diskriminaciji ter poziva k povečanju finančne podpore tematskim organizacijam na evropski, nacionalni in lokalni ravni;

  13. poziva Komisijo, naj v svoje sedanje programe financiranja in v naslednjem večletnem obdobju vključi poudarek na ljudi afriškega porekla;

  14. poziva Komisijo, naj ustanovi posebno ekipo v okviru ustreznih služb s posebnim poudarkom na vprašanjih Afrofobije;

  15. vztraja, da države članice izvajajo in pravilno izvajajo okvirni sklep Sveta o boju proti nekaterim oblikam in izrazom rasizma in ksenofobije s kazenskim pravom, zlasti z vključevanjem motenj pristranskosti za kazniva dejanja, ki temeljijo na rasni, nacionalni ali etnični pripadnosti, kot otežujoče dejavnik za zagotovitev, da se kazniva dejanja sovraštva nad ljudmi afriškega porekla beležijo, preiskujejo, preganjajo in sankcionirajo;

  16. poziva države članice, naj se učinkovito odzovejo na zločine iz sovraštva, vključno s preiskovanjem motiviranosti pristranskosti za kazniva dejanja, ki temeljijo na rasni, nacionalni ali etnični pripadnosti, in zagotovijo, da se kazniva dejanja sovraštva nad ljudmi afriškega porekla beležijo, preiskujejo, preganjajo in sankcionirajo ;

  17. poziva države članice, naj prekinejo rasno ali etnično profiliranje v vseh oblikah na področju kazenskega pregona, ukrepov za boj proti terorizmu in nadzora priseljevanja ter naj uradno priznajo in se borijo proti nezakoniti diskriminaciji in nasilju s pomočjo antirasizma in usposabljanja proti pristranskosti za oblasti;

  18. poziva države članice, naj zanikajo in odvračajo od rasističnih in afrofobnih tradicij;

  19. poziva države članice, naj spremljajo rasno pristranskost v svojih sistemih kazenskega pravosodja in izobraževanja ter v svojih socialnih službah in naj sprejmejo proaktivne ukrepe za zagotavljanje enake pravičnosti in izboljšanje odnosov med organi pregona in manjšinskimi skupnostmi, za zagotovitev enakega izobraževanja in izboljšati odnose med izobraževalnimi organi in manjšinskimi skupnostmi ter zagotoviti enake socialne storitve in izboljšati odnose med organi socialne službe in manjšinskimi skupnostmi, zlasti temnopoltimi in prebivalci afriškega porekla;

  20. poziva države članice, naj odraslim in otrokom afriškega porekla omogočijo enak dostop do kakovostnega izobraževanja in oskrbe brez diskriminacije in segregacije ter po potrebi zagotovijo ustrezne ukrepe za podporo učenju; spodbuja države članice, naj zgodovina ljudi afriškega porekla postane del njihovih učnih načrtov in predstavi celovito perspektivo o kolonializmu in suženjstvu, ki priznava njihove zgodovinske in sodobne škodljive učinke na ljudi afriškega porekla ter zagotovi, da so učitelji ustrezno usposobljeni za to nalogo in ustrezno opremljeni obravnavati raznolikost v učilnici;

  21. poziva institucije EU in države članice, naj spodbujajo in podpirajo pobude za zaposlovanje, podjetništvo in gospodarsko krepitev za ljudi afriškega porekla, da se spopadejo s povprečnimi stopnjami brezposelnosti in diskriminacijo na trgu dela, s katero se soočajo;

  22. poziva države članice, naj se spopadejo z diskriminacijo oseb afriškega porekla na stanovanjskem trgu in sprejmejo konkretne ukrepe za odpravo neenakosti pri dostopu do stanovanj ter za zagotovitev ustreznega stanovanja;

  23. poziva Komisijo in države članice, naj ob upoštevanju obstoječe zakonodaje in prakse zagotovijo varne in zakonite poti za vstop migrantov, beguncev in prosilcev za azil v EU;

  24. poziva Komisijo in Evropsko službo za zunanje delovanje, naj učinkovito zagotovita, da ne bo na voljo nobenih sredstev EU ali kakršne koli podpore ali sodelovanja organizacijam ali skupinam, ki se ukvarjajo s zasužnjevanjem, trgovino in mučenjem ali izsiljevanjem, usmerjenim v Black in afriški migranti;

  25. poziva evropske institucije, naj sprejmejo strategijo za raznolikost in vključenost delovne sile, ki bo oblikovala strateški načrt za sodelovanje etničnih in rasnih manjšin v njihovi delovni sili, ki dopolnjuje obstoječa prizadevanja v ta namen;

  26. poziva evropske stranke in politične fundacije ter parlamente na vseh ravneh v EU, naj podprejo in razvijejo pobude za spodbujanje politične udeležbe afriškega porekla;
  VIR: EU PARLAMENT
  http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-8-2019-0212_EN.html

 • Andrej

  Ta zgodba se nikoli ne bo sesula, ker komunisti skrbno pazijo na podporo medijev.