Drago Kos ni bil samo Damijanova poročna priča: Skupaj sta tudi bogato biznisirala – s pomočjo celotnega paradržavnega aparata!

Drago Kos ane Jože P. Damijan. (Foto: STA)

KUL koalicija kot projekt operativcev tranzicijske levice ima dolgo brado, še posebej v odnosu Jože P. Damijan in Drago Kos. Slednji ni zgolj družinski prijatelj in poročna priča njegove žene Sandre, temveč sta bila skupaj tudi pri projektu Slovenske korporativne integritete, po mnenju poznavalcev pa sta z njim zaslužila preko 100 tisoč evrov. Projekt so idejno podprli Ekonomska fakulteta, GZS, Združenje Manager in Združenje nadzornikov Slovenije, finančno pa monopolna državna podjetja in banke ter njihovi direktorji.

Slovenska tranzicijska omrežja te dni intenzivno delajo na rušenju aktualne desno-sredinske vlade z nedemokratičnimi sredstvi, cilj pa je postaviti novo vlado z marionetnim Jožetom P. Damijanom. Ta sicer išče podporo med strankami, odtegnile so mu jo že NSi, SMC in SNS, toda glavno vlogo bodo odigrali predvsem operativci Gregorja Golobiča, ki ne bodo izbirali sredstev, saj oblast krvavo rabijo za svojo eksistenco.

Kot smo že obelodanili, Golobiču pri projektu pomagajo znana imena levice kot so lobist Bogdan Biščak, župan Zoran Janković, poslanec SD Matjaž Han, predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, tajkun Martin Odlazek ter nekdanji agent Drago Kos.

Kapitalsko omrežje kupi še tako zgrešen projekt
Tokrat se bomo posvetili Kosu, družinskemu prijatelju Jožeta P. Damijana in celo poročni priči Damijanove žene Sandre. Zakonsko zvezo sta sklenila v Komiži na otoku Visu. Toda Kosa in Damijana druži tudi poslovna vez. Kot smo izvedeli sta bila skupaj pri projektu Korporativna integriteta, ki se je ob podpori Združenja nadzornikov Slovenije in takratnega predsednika Boruta Jamnika ter Ekonomske fakultete, Gospodarske zbornice Slovenije in Združenja manager zagnal v paradržavno gospodarstvo.

Vpliven “nečak” iz ozadja Borut Jamnik. (Foto: STA)

Po mnenju poznavalca je šlo za več kot 100 tisoč evrov vreden, oziroma preplačan projekt, ki so ga posvojili predvsem takratni managerji državnih podjetij in bank, ki niso sloveli po poslovni integriteti. Pri tem je zanimivo, da so na vrhu gospodarstva 2014 predstavili te nove nove smernice “korporativnega upravljanja”, pod izjavo pa se je podpisalo 28 direktorjev, ki so s tem postali ambasadorji projekta. Nato je šlo samo še za biznis in državna podjetja so na veliko kupovala te “nove smernice” etičnega poslovanja, čeprav je šlo med drugim za številne vprašljive direktorje, kadrovane po politični liniji.

Tranzicijska levica bo do konca branila pravico do državnih vrelcev
Po pompoznem odkritju projekta in podeljenih poslih je zgodba kmalu zašla v pozabo. Posamezniki kot je Kos in njemu podobni iščejo vedno nove priložnosti za posle, ki so normalnemu smrtniku nedosegljivi. Prav 22. septembra je NLB s Kosovo družbo R.U.R podpisala nesramno bogato svetovalno pogodbo v višini 765 tisoč evrov, oziroma 218 evrov na uro. Še danes se ne ve, kakšno preiskovalno delo je Kos opravil v NLB, več se je govorilo, da je tam “čistil” dokaze za tistimi, ki so kopali bančno luknjo.

Glede na dejstva bodite prepričani, da bo Kos še naprej počel vse, da bo ostal pri koritu. Vse to lahko njemu podobni dosežejo le pod novo vlado Jožeta P. Damijana, vlada Janeza Janše pa jim je pri tem močno v napoto. Sredstev pri tem ne bodo izbirali.

Sara Rančigaj