Drago Šketa v SDjevem trobilu Večer nesramno obračunal s Francom Kanglerjem

Drago Šketa (Foto: STA)

Parlamentarna preiskovalna komisija DZ za ugotavljanje domnevnih zlorab v pravosodju pod vodstvom poslanca SDS je med drugim nameravala zaslišati tudi generalnega državnega tožilca Draga Šketo, ki je bil od leta 2008 namestnik vodje Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru, dve leti kasneje pa je bil nagrajen z mestom vodje. Zaslišanje je preprečilo ustavno sodišče, pri čemer naj bi bila v ozadju naveza med predsednikom US Rajkom Knezom in Šketo, namesto na zaslišanju pa se slednji zdaj tako pojavlja v sebi naklonjenih medijih. Za razburjenje so poskrbeli pri Večeru Uroša Hakla, kjer je Šketa kljub svojemu političnemu delovanju, ki mu ga očitajo mnogi, zavračal politično odgovornost. V nadaljevanju se je grdo zlagal tudi glede postopkov proti Francu Kanglerju, ki naj bi po njegovih besedah zastarali, pa čeprav so bili umaknjeni, ustavljeni ali zavrženi. Kangler je ob tem na Twitterju opozoril še na to, da so na tožilstvu v Mariboru lažno prirejali dokumente in storili vrsto kaznivih dejanj. Posebna pozornost je v intervjuju namenjena tudi omejevanju svobode izražanja.

Preiskovalna komisija Državnega zbora za ugotavljanje domnevnih zlorab v pravosodju, med drugim v primeru politično motiviranega pregona državnega svetnika in nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki jo vodi poslanec Slovenske demokratske stranke Žan Mahnič je oktobra na seznam prič poleg drugih tožilcev uvrstila tudi generalnega državnega tožilca Draga Šketo. Ta je bil med drugim od leta 2008 namestnik vodje Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru, dve leti kasneje pa ga je vlada nagradila z imenovanjem na mesto vodje Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru. Pravosodje je nato zopet škandalozno zaščitilo svoje predstavnike. Parlamentarna preiskovalna komisija v zadevi Franca Kanglerja je dobila začasno odredbo Ustavnega sodišča, da ne sme zasliševati po sodnikih tudi tožilce. Kot smo na Nova24TV že poročali, naj bi bil v ozadju nedopustni dogovor, ki ga je dosegla štajerska naveza, predsednik Ustavnega sodišča Rajko Knez in Šketa. “Mafija je zaščitilo mafijo,” je takrat zatrdil predsednik preiskovalne komisije Mahnič. Šketi tako ni bilo potrebno na preiskovalno komisijo, se pa zato pojavlja v režimskih medijih, kjer ima neomejen prostor izražanju svojega nasprotovanja delovanju parlamentarne komisije.

Haklov Večer razburil s propagandnim intervjujem, kjer Šketi pustijo, da neomejeno pljuva po preiskovalni komisiji
Šketa se je tako v soboto zjutraj pojavil v propagandnem prispevku na spletni strani rdečega trobila Večer v lasti tajkuna Uroša Hakla, ki je znan po številnih povezavah s Socialnimi demokrati. Tam je Elizabeta Planinšič z njim opravila obsežnejši intervju, kjer že z izbiro naslova izrazi, v katero smer je potekal pogovor: “(INTERVJU) Drago Šketa: Preiskovalna komisija ne more izvajati vzporednih sojenj.”

Uvodoma Šketa navaja argumente, zakaj naj bi bilo delovanje parlamentarne preiskovalne komisije sporno in kljub temu, da po mnenju številnih deluje politično, samozavestno zatrdi: “Kot navajamo v naši pobudi, je zahteva po odreditvi parlamentarne preiskave v nasprotju s 3. in 135. členom ustave, saj tožilci ne morejo biti politično odgovorni.” Na takšne argumente se je sicer Mahnič jasno odzval, sredi novembra je v oddaji Tema dneva na Nova24TV povedal: “Oni sicer trdijo, da so tako sodniki kot tožilci nosilci javnih funkcij, da pa ne morejo biti politično odgovorni. Kar pa seveda ne drži, kajti oni lahko stvari peljejo po naročilu tistih, ki imajo politično odgovornost.”

Foto: posnetek zaslona

Kangler zgrožen nad lažmi, ki jih je v intervjuju izrekel Šketa
V nadaljevanju Šketa komentira tudi postopke zoper Kanglerja: “Po podatkih državnega tožilstva so bili sodni postopki v desetih zadevah (enajstih, v kolikor združujemo posamezne primere) ustavljeni, so zastarali ali pa so državni tožilci umaknili obtožne akte.” Zastaranje postopkov bi bilo seveda v korist režimu, saj Kanglerju v takšnem primeru ne bi bila dokazana nedolžnost in bi tako nad njim ostajala senca dvoma o krivdi, a resnica je popolnoma drugačna, primeri proti njemu so bili namreč umaknjeni, ustavljeni ali zavrženi. Na intervju se je kmalu po objavi na družbenem omrežju Twitter odzval tudi Kangler, ki je opozoril: “Eden največjih političnih lažnivcev. Javno ga pozivam, naj pove, kateri primer je v mojem primeru zastaral! Jaz pa trdim, da laže in da so na tožilstvu v Mariboru lažno prirejali dokumente in storili vrsto kaznivih dejanj.”

Posebna pozornost je v intervjuju namenjena omejevanju svobode govora
V nadaljevanju Večerova novinarka izrazi tudi posebno zanimanje za omejevanje svobode govora pod pretvezo pregona t. i. sovražnega govora: “Obljubljali ste ustanovitev delovne skupine, da se tega področja čim bolj temeljito lotite.” To ne preseneča, Večer bi se tako ob upadajočih nakladah na lahek način znebil konkurenčnih medijev. Glede tega področja Šketa zagotovi, da je delovna skupina že ustanovljena in da se redno sestaja: “Kot pomemben dosežek na tem področju štejemo dejstvo, da je vrhovno državno tožilstvo uspelo z zahtevo za varstvo zakonitosti zoper pravnomočno sodbo ljubljanskega višjega sodišča iz leta 2012. S tem smo dobili določen okvir za pregon in sojenje tovrstne kriminalitete.” V nadaljevanju izrazi razočaranje, da kljub odločitvi vrhovnega sodišča letos beležijo upad tovrstnih kazenskih ovadb, kot primer sodbe pa navede tisto z druge polovice tega leta s sodišča v Trebnjem zaradi zagovarjanja pravice genocida nad Židi in drugih oblik reminiscence nacistične propagande. Šketa sicer še prizna, da v zadnjem času opažajo tudi porast nestrpnosti na škodo katoliške skupnosti.

Rok Krajnc

 • Vera

  Zlorabe v tožilstvu, sodstvu so bile, so, in bodo še naprej,če se jim narod ne bo zoperstavil . Odstaviti bi morali prav vse ,ki so povezani s Srbi,saj le ti krojijo kadrovsko sestavo v vseh vejah oblasti in sodstva.

 • Antonius

  Slovenska verzija demokracije.
  Ustavno sodišče brani tožilske in krivosodne lažnivce, vladajoča Šarčeva koalicija pa nedolžnim obsojencem s prepovedjo sovražnega govora preprečuje, da se pred lažnivimi tožilci in lažnivo krivosodno oligarhijo branijo.
  Primerjava današnje slovenske demokracije s propadlim samoupravnim socializmom je zlobna in povsem neprimerna. Danes so poleg službenih napredovanj, tožilci in krivosodni podkupleni še z denarjem in premičnim in ne nepremičnim premoženjem.

 • šmentanamuha

  Kdor še ni absolviral Orwella, naj to stori čim prej. Insajder je pred kakimi 80 leti točno povedal (ne napovedal), kako bodo potekale stvari. Njegovi botri so mu napisali scenarij, ki ga je on prenesel v literarno obliko. In zdaj eni v njem vidijo Nostradamusa, ampak on ni ta kaliber. On je samo dobil domačo nalogo, ki jo je dobro opravil. To je eden najbolj prefinjenih načinov, kam skriješ največjo skrivnost: tako dajo postaviš ljudem pred nos. Tako ni nihče pozoren. Hollywood nam je že vse povedal in pokazal. Začnite gledat filme na drugačen način.

 • samotoje

  Najprej poduk za Roka Krajnca: s Francom Kanglerjem. Milo rečeno: popačena materinščina, zaradi česar bi moral avtor članka vsaj en teden nositi papirnato vrečko na glavi. Pravilno je seveda s FrancEm Kanglerjem. Gre za preglas, kar se deca učijo v osnovni šoli.
  In o Šketi in podobnih. Vsakič, ko kdo od teh primerkov odpre usta, je bolj jasno, da bo lustracija morala biti. Za čiščenje pravosodnega hleva lopata ne bo dovolj. Potrebna bo konkretna komunalna mašinerija. Tudi na PF bi bilo dobro pogledati habilitacije.

  • WISKY 1000

   A je DECA pravilno?

   • samotoje

    Brez skrbi, deca je lep, pokrajinski izraz (tudi dečica). V prekmurščini je pa sploh prevladujoč izraz za otroke.

   • RATATA

    Siseda je imela dva deca. Enga doma, tadruzga pa ufrent.

  • MijamotoMusaši

   Odpadi policisti v lopove ne morejo biti kmetavzarji, ki bi pucali gnoj s sodišča.

  • pupa

   Morda je tega človeka učila slovenščino v šoli kakšna tovarišica in daljna sorodnica Jasne Murgelj.

   • samotoje

    Vidiš, ni treba, da je vedno učitelj kriv. Odrasel človek pridobi veliko znanja z branjem, poslušanjem, kadar manjka znanja, se pobrska po knjigah, internetu, informacij je ogromno. In Rok Krajnc piše članke in ne nakupovalnih seznamov. Torej ne morem trditi, da ima Murgel tokrat prste vmes.

 • MijamotoMusaši

  Vsa čast Kanglerju in Janši. To kar je IJJ uspelo še cosa nostri ni. Kriminalci preiskujejo državne tožilce, ki so jih tožili. Všeč mi je Ivan Janez Janša kot crimos, ki mu je uspelo prilesti na najvišje mesto v svetu kriminala.

  • WISKY 1000

   Lolek

   • MijamotoMusaši

    Whisky kaj je wisky?

 • Amerikanc

  Logar, Mahnič in Tonin jih pošteno spravljajo ob pamet; tote udbopartijske kekce.

 • Garbage man

  Taka faca, če ti ne posili psa, ga pa vsaj močno prestraši

 • Garbage man

  Gnoj od gnoja!

 • Garbage man

  Kdo je tega lika spolno zlorabljal razen milćija ?

 • stane skufca

  šketa s kurcem opleta

 • milanček

  slovenski buteljni, slovenceljni, sram vas naj bo, ste idioti po rojstvu, je pa tudi množica , ki so izkoriščevalci, svinjakarji “požegnani” od največjaga, ponavljam, od največjega izdajalca, izkoriščevalca, bandita, kućana! zavedni Slovenci, za naše preživetje in preživetje naših potomcev, je samo ena možnost, vso kučanovo golazen POSPRAVITI!

 • Garbage man

  Če tega bedaka ni navrtal doktor miro, ga ni nihče

 • Miro Jereb

  Jaz bi ga poslal v hudo jamo…….žrtve štet….Za POKOZLAT.

 • Ronin

  Samo še Zokan se manjka, da bo njegov klan preiskoval krivosodje, ker ga preganja kot lopova.

 • Ivan Ivanovič

  Dolgo, predolgo je trajalo, da so drugorazredni Slovenci spoznali, da so drugorazredni državljani brez človekovih pravic, medtem ko so kulturmarksistični anarhofašisti predestinirani za vse oblastne in vodstvene funkcije v državi, s pravico do neomejene kraje javnega premoženja.

 • lena

  Casopis Vecer je ze dolgo ne verodostojen, zaradi svoje pristranskosti je izgubil mnogo nas dolgoletnih narocnikov, pa vodilnim ni jasno, zakaj jim upada prodaja!

 • Slovenec 33

  V vrstah okupatorjev in veleizdajalcev slovenskega naroda, beri rdečih klerikalcev, vlada panika, ker so prišle na dan njihove podlosti.
  Bravo NOVA.

 • JANEZ GUS

  Šketa,šketa ,–velika šteta-

 • xtc

  Zelo zanimivo bo videti razne Škete,Kneze,Krivice,Fišerje,Stubsovke,Masleše,Pogačnike,Klajnšce,Rakoćevičke itd,ko,bo narodu počil film,ko jih bo le ta postavil pred NE njihova sodišča-kaj bodo jecljali takrat?
  Ti ljudje se imajo za nedotakljive malodane božje-vendar zgodovinska realnost tovrstna prepričanja zametava in kaže da so zmotna in da je treba račune pač plačati.

 • Andrej

  Svoboda govora samo za “NAŠE”. Za druge je to sovražni govor.