fbpx

Levica v zadregi: Drogovi za “obešanje izdajalcev”, ki ločujejo Trg republike in Državni zbor, so domislica župana Jankovića

Ljubljanski župan Zoran Janković in podžupan Janez Koželj. (Foto: STA)

Na dan državnega praznika, ko je obenem v Ljubljani tudi potekal protest, so marsikoga razburili tudi drogovi, ki so jih postavili nasproti Parlamenta. Novinar RTV Boris Vasev je celo prišel na idejo, da so namenjeni obešanju izdajalcev bele rase, večina kritikov pa je bila podobnega mnenja, pač da je drogove postavila aktualna vlada, da bi Parlament zavarovala pred protestniki, ki se večinoma zbirajo na Trgu republike. A izkazalo se je, da je 29 drogov v resnici postavila občina Ljubljana.

Če bo vse skupaj z izobešenimi zastavami izpadlo tako, da se državnega zbora praktično ne bo videlo s Trga republike ob protestih, mora prva vlada, ki pride za Janezom Janšo, zadevo odstraniti. Takrat se bo tudi pokazalo, kdo je kdo,” se je glasil eden izmed komentarjev na družabnih omrežjih, ko se je med Parlamentom in Trgom republike pojavilo 29 drogov, na katerih bodo predvidoma visele zastave. Večina je namreč predvidevala, da je drogove postavila aktualna vlada, predvsem v želji, da bi parlament zaščitila pred protestniki. Oglasili so se tudi nekateri, ki so bili mnenja, da vlada s to potezo posega v prostorski načrtoziroma da je na tem območju, zaradi zaščite pogledov na spomenik, prepovedano spreminjati višinske gabarite. Parcela naj bi namreč sodila v vplivno območje kulturnega spomenika državnega pomena, kar je zapisano tudi v Odloku.

Preberite še: Novinar Boris Vasev znova povzroča sramoto RTV: Drogove za izobešanje zastav bi uporabil za “obešanje izdajalcev bele rase”

A sedaj se je izkazalo, da vlada RS pri vsem skupaj ni imela prav nič, drogovi na Trgu republike so namreč občinska ideja. Ljubljanska občina je za Dnevnik pojasnila, da so se za postavitev stebrov, na katere bodo obesili zastave članic EU, odločili oni ter da so za postavitev pridobili tudi kulturnovarstveno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Tam so postavitev drogov izrecno dovolili le za čas predsedovanja Svetu EU do konca letošnjega leta, nato pa jih bodo morali odstraniti in vzpostaviti prvotno stanje.

Lokacijo za postavitev drogov je določil prof. Janze Koželj, usklajena pa je bila z arhitektom Gregorjem Riharjem, ki je izdelal novelacijo ureditve Trga republike po izvornih načrtih prof. Ravnikarja – tako so za Dnevnik odločitev utemeljili na Magistratu. Arhitekt in član izvršnega odbora Društva arhitektov Ljubljana Jurij Kobe je mnenja, da je obstoječa postavitev upravičeno spodbudila ogorčene reakcije, vsak študent arhitekture bi namreč nadaljeval način postavitve, kot jo je oblikoval avtor urbanistične zasnove osrednjega republiškega trga Edvard Ravnikar, torej na rob ploščadi pred Maximarketom.

https://twitter.com/PreglArjan/status/1386749726708621312?s=20

Levica v zadregi: drogove postavil župan Janković
Postavitev drogov je izzvala marsikatero tudi manj primerno reakcijo – protivladno usmerjeni likovni umetnik Arjan Pregl je na primer postregel z interpretacijo, da se bo na njih nekoga nabadalo – verjetno je imel v mislih protestnike, malo kasneje pa je prišel do domislice, da gre za konzole za frače, s pomočjo katerih bi očitno lahko obmetavali Parlament. No, odkar je znano, da za idejo očitno stoji Zoran Janković in ne predsednik vlade, je kreativni zbruh nekoliko zamrl.

https://twitter.com/PreglArjan/status/1386805872001789954?s=20

Sara Bertoncelj