fbpx

Drugi najpomembnejši položaj v Slovenski vojski prevzela brigadirka Alenka Ermenc, udeleženka vojne za Slovenijo

Brigadirka Slovenske vojske Alenka Ermenc (Foto: STA)

Na predlog načelnika generalštaba Slovenske vojske (SV) generalmajorja Alana Gederja je ministrica za obrambo Andreja Katič danes za namestnico načelnika imenovala brigadirko Alenko Ermenc, aktivno udeleženko vojne za Slovenijo, ki je tudi prva ženska na tako visokem položaju v SV. 

Brigadirka Alenka Ermenc je diplomirana politologinja, leta 1991 se je pridružila Teritorialni obrambi in bila aktivna udeleženka vojne za Slovenijo ter odlikovana z bronasto medaljo generala Maistra z meči. Leta 2008 je zaključila šolanje na Kraljevi akademiji v Londonu (Royal College of Defence Studies). Podiplomsko izobraževanje je zaključila leta 2009 na King’s College University of London in pridobila magistrski naziv iz mednarodnih študij.

V Slovenski vojski je opravljala poveljniško dolžnost na taktični ravni in štabne dolžnosti na operativni in strateški ravni. V čin brigadirke je bila povišana 13. maja 2011. Ermenčeva je prejemnica številnih priznanj ministrstva za obrambo (Mors), SV, Natove medalje za sodelovanje na mirovnih operacijah in reda za zasluge pro merito Melitensi v stopnji komendatorja z meči. Med priznanji Morsa in SV je dobitnica bronaste medalje generala Maistra z meči, srebrne in zlate medalje generala Maistra, bronaste, srebrne in zlate medalje SV, medalje v službi miru ter drugih. Z družino živi v Kamniku.

Slovenija bolj kot kdajkoli potrebuje usposobljeno vojsko
Alan Geder je na mestu načelnika generalštaba nasledil generalmajorja Andreja Ostermana, ki ga je vlada minuli teden razrešila kot objektivno odgovornega za neuspeh bataljonske bojne skupine na preverjanju pripravljenosti. Gederjeva dopolnjena strategija je naravnana v smer “dostojnega obravnavanja SV in vseh njenih pripadnikov, vrnitve ugleda vojaškemu poklicu in poštenega nagrajevanja”. “To pomeni dodaten denar, za kar si si tudi sam prizadeval. Brez tega in brez izdatne politične podpore ne bo šlo,” je Geder ob prevzemu dolžnosti tudi Ostermanu priznal zavzemanje za izboljšanje položaja SV.

Kot je pojasnil, optimistično upa na politično podporo, saj da so vsi predstavniki velikih koalicijskih in opozicijskih političnih strank nedavno v neki televizijski oddaji odgovorili, da Slovenija potrebuje vojsko, in to glede na svetovne razmere danes bolj kot kdajkoli. Napovedal je, da bodo v kratkem pripravili predlog, kako zagotoviti prav takšno vojsko. “Prepričan sem, da sprejetje teh predlogov pomeni stopiti na pot ozdravitve SV, ki pa se ne bo zgodila čez noč,” je dejal Geder in dodal, da je svoje poslanstvo odločen izpeljati do konca ne glede na osebne posledice. “Vsem pa ponujam roko ‘fair-playa’,” je še dodal ob primopredaji funkcije načelnika.

O stanju v SV bo sicer prihodnji teden na izredni seji na zahtevo SDS in NSi razpravljal tudi DZ. Poslanci bodo v ponedeljek najprej odločali o predlogu sklepa za pridobitev mnenja predsednika republike Boruta Pahorja o tem vprašanju. Glede na dosedanje napovedi je pričakovati, da bo večina predlog podprla. V tem primeru bodo sejo prekinili in jo nadaljevali v sredo, poroča STA.

C. Š.