fbpx

Društva in podjetja levičarskega udeleženca “shoda proti sovraštvu” Vuka Ćosića z državo zaslužila že več kot 3 milijone evrov!

Left-wing activist Vuk Ćosić. (Photo: Nova24TV)

Vuka Ćosića slovenska javnost predstavlja kot genija in starosto na področju digitalnih tehnologij v Sloveniji. A njegovi vzroki se lahko skrivajo tudi drugje. V svojem času je sodeloval kot soustanovitelj ali direktor v podjetjih, ki so si prislužili dobre zneske državnega proračuna. V podjetjih, kjer je sodeloval ali bil tudi solastnik, so iz državnega proračuna dobili najmanj 3.041.524,91 evra. Vuk Ćosić je še eden izmed radikalnih levih aktivistov, ki so v preteklih letih odlično služili na račun slovenskih davkoplačevalcev.

Vuk Ćosić je sorodnik srbskega nacionalista Dobrice Ćosića in soustanovitelj Ljubljanskega laboratorija za digitalne medije (Ljudmila) in podjetja Case Sensitive. Po podatkih aplikacije Erar sta ti dve podjetji v preteklosti od države prejeli 1.272.645,9 evra. Pomembno vlogo kot direktor in predavatelj je imel še v podjetjih Renderspace d.o.o., Literal in E-laborat. Vsa tri podjetja so od države prejela skupno 1.768.879,01 evra.

Napovedal dve leti protestov
Ćosić je bil na petkovem protestu Proti koaliciji sovraštva eden najbolj razgretih in radikalnih protestnikov. “To je največji megafon, ki ga imamo na Kersnikovi danes. Sori, nismo se dobro organizirali, ampak neki mi govori, da imamo dve leti časa za se naučit dobro demonstrirat,” je povedal levičarski aktivist Ćosić. Zanimivo je, da Ćosića ni motila prva Janševa vlada v obdobju 20042008, ko je deloval na mestu kreativnega direktorja Literala, ki je dobil od države takrat 183 tisoč evrov.

Vuk Ćosić (Foto: STA)

Ćosić v svoji hobotnici digitalnih društev predava, bil v vlogi kreativnega direktorja ter  prijatelja društva
Vuk Ćosić v nobenem izmed naštetih društev po uradnih podatkih ni zaznan kot ustanovitelj. V društvu Ljudmila je bil soustanovitelj društva, sedaj na njihovi spletni strani naveden kot prijatelj in zaveznik društva. Svoje predavateljske sposobnosti izkazuje v NETFORK akademiji, ki poteka preko društva E-laborat. Na položaju kreativnega direktorja podjetja Literal in pozneje kot direktor oddelka za uporabniško izkušnjo v podjetju RenderSpace je vodil projektne skupine na večjem številu ključnih slovenskih in drugih spletnih projektov.

Leta 2013 je bil Vuk Ćosić med najbolj vidnimi vstajniki proti drugi vladi Janeza Janše. (Foto: STA)

Poziva k sovraštvu, a sam sodeloval kot pisec medijske zakonodaje
Vuk Ćosič je odkrito pozival protestnike na protestu Proti koaliciji sovraštva, naj v prihodnosti še bolj radikalizirajo svoje nastope proti prihajajoči vladi Janeza Janše. Vendar digitalna hobotnica prisesana na proračunska sredstva Slovenije je še dodatne tisočake zaslužil kot eden izmed avtorjev nove medijske zakonodaje. In kdo vse je sodeloval pri pripravi tovrstne zakonodaje? Naši viri so v preteklosti omenjali, da so to strokovni sodelavci Katarina Bergant, Saša Gnezda, profesor na FDV Marko Milosavljević, profesor s pravne fakultete Klemen PodobnikAndraž Tori in celo novoizvoljeni ustavni sodnik Rok Čeferin. Vsi ti svetovalci naj bi za ta projekt skupaj pospravili deset tisoč evrov honorarja iz državnega proračuna.

 

Luka Perš