fbpx

Društvo Moris podalo prijavo zlorabe znaka ob 50. obletnici Teritorialne obrambe – Krkovič: “Nekdo bo moral odgovarjati za nedopustno spreminjanje uradnih insignacij Slovenske vojske!”

Foto: Twitter @RevijaReporter

Potem ko je v medije prišla novica, da se je Zveza veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) odločila, da na račun slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev da ob 50. obletnici TO izdelati več tisoč priponk, ki poleg simbola Slovenske vojske vključujejo tudi komunistični simbol rdeče zvezde, se je na to odzvalo Društvo Moris Kočevska Reka, ki je podalo prijavo zlorabe znaka Slovenske vojske pristojnim inštitucijam. Predsednik društva Tone Krkovič poudarja, da bo moral nekdo odgovarjati za nedopustno spreminjanje uradnih insignacij Slovenske vojske. 

Društvo Moris je na Inšpektorat Republike Slovenije za obrambo, pristojni inšpekcijski organ, podalo prijavo zlorabo znaka Slovenske vojske in izrazilo pričakovanje, da bo v skladu s pristojnostmi prišlo do ukrepanja zoper storilce, pri čemer so navedli, da ne vedo, ali gre zgolj za prekršek ali kaznivo dejanje.

Ob tem so v društvu poudarili, da so se v skladu s statutom zavezali, da bodo skrbeli za avtentičnost prikazovanja dogodkov iz osamosvojitve in vojne za Slovenijo ter da bodo ob vsakih poskusih potvarjanja in omalovaževanja teh dogodkov dosledno reagirali, tudi javno. Potem ko je društvo leta 2017 s strani ministrstva za obrambo prejelo status delovanja v javnem interesu na področju vojnih veteranov in obrambe, je dolžnost tega postalo, da reagira na anomalije, ki potvarjajo anomalije, ki prispevajo k potvarjanju zgodovine in uradnih državnih simbolov.

“Ponovno smo zaznali (tako kot v letu 2017), da se na simbolni ravni poskuša zanikati dejanski proces nastajanja Slovenske vojske z idejo, da gre za kontinuiteto Teritorialne obrambe Socialistične Republike Slovenije, ki je bila ustanovljena novembra 1968. To Teritorialno obrambo je z ukazom o premestitvi orožja v skladišče JLA, dne 16. maja 1990, razorožil tedanji politični vrh v času prevzemanja funkcij komaj izvoljene nove oblasti na prvih demokratičnih volitvah v Republiki Sloveniji. S tem zavrženim dejanjem se je zgodba z bivšo jugoslovansko-slovensko TO klavrno in nečastno zaključila. Celo takratni poveljujoči TO Socialistične Republike Slovenije general Hočevar ni sam podpisal podpisal sramotnega ukaza za dejansko razorožitev TO in je dal to podpisati svojemu namestniku, sedaj že pokojnemu generalu Ožboltu, saj je vedel, kaj to pomeni,” so v utemeljitvi prijave zapisali v Društvu Moris.

Foto: STA

Predsednik Društva Moris, brigadni general Anton Krkovič v prijavi zlorabe znaka Slovenske vojske izpostavlja problematiko, da naj bi bile ob praznovanju 50. obletnice TO že izdelane značke, na katerih je del znaka Slovenske vojske odstranjen, na levi pa dodan znak rdeče zvezde. Gre za rdečo zvezdo, ki jo je nosila agresorka JLA, in pod roko katere je prihajalo do civilnih, vojaških žrtev in materialne škode v času vojn za Slovenijo.

Sicer se je na članek v Reporterju, ki je kot prvi razkril namere za nedopustno početje, že odzval podčastnik Mitja Močnik, sicer predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Brdo, ki je priznal, da je sam kupil omenjene značke za OZVVS Brdo, in dodal, da Zveza veteranov vojne za Slovenijo nima nič s tem. Ob tem pa je generalni sekretar ZVVS Jankovič povedal, da značke niso bile naročene s  strani zveze, ampak da so bile kupljene v prosti prodaji pri celjskem podjetju Aureaart d.o.o.

K spodkopavanju vojske ne prispevajo zgolj zunanji, ampak tudi notranji dejavniki
Zgodovino nastanka tega znaka, akterje in avtorje znaka razkriva naključna korespondenca. Visoki častnik Slovenske vojske Srečko Matovič naj bi bil po besedah Društva Moris tisti, ki naj bi leta 1998 (ob 30. obletnici Teritorialne obrambe) izdelal idejni projekt za znak, in sicer na podlagi odobritve tedanjega obrambnega ministra Alojza Krapeža. Moris poudarja dvom, da bi obstajal dokument glede izdelave tega znaka. “Avtor tega skrajno spolitiziranega znaka naj bi v preteklosti opravljal visoko funkcijo pribočnika vrhovnega poveljnika obrambnih sil predsednika republike.” Ob tem pa društvo poudarja, da je zaskrbljujoče dejstvo, da visoki podčastnik in visoki častnik sodelujeta pri neokusni politizaciji Slovenske vojske. Kar pomeni, da  k spodkopavanju vojske ne prispevajo zgolj zunanji, ampak tudi notranji dejavniki – zaposleni.

Foto: STA

Glede na to, da se tovrstno početje že dlje časa izvaja na prikrit način, ob podpori vodilnih struktur na ministrstvu za obrambo in podpori tistega dela politike, ki ni bila nikoli naklonjena osamosvojitvi Slovenije, pa je očitno, da se še vedno išče razlog za opravičevanje svojih tedanjih stališč in dejanj ter se išče razlog za obstoj v obdobju, ki se je leta 1991 končalo. V Društvu Moris izpostavljajo, če nekateri res menijo, da so tisti, ki so sodelovali in zmagali v vojni z JLA, res tako naivni, da verjamejo vsem zgodbicam, ki jih nekateri napletejo v svoj zagovor. “Kdo je tisti, ki je podjetju Aureaart d.o.o. naročil izdelavo orodja za izdelavo sporne značke, glede na to, da se to ponavadi izbira na javnih razpisih ministrstva za obrambo? Kolikšna količina je bila naročena in kdo je tisti, ki je dal podjetju garancijo za nakup določenega števila značk, kar omogoča donosnost posla?” se sprašujejo v Društvu Moris, pri čemer jih zanima, če je podjetje s strani obrambnega ministrstva prejelo soglasje, da lahko poseže v uradni znak Slovenske vojske, s tem pa prispeva k potvarjanju zgodovine.

Krkovič poudarja, da bo moral nekdo odgovarjati za nedopustno spreminjanje uradnih insignacij Slovenske vojske. Ob tem pa dodaja, da če je vse lahko financiral podčastnik, zaposlen v Slovenski vojski, potem plače le niso tako nizke, kot je bilo mogoče zaslediti v javnosti. Na koncu so v društvu izrazili pričakovanje, da bo prišlo do ustreznih ukrepov in do zaščite uradnega znaka Slovenske vojske.

H. M.