Društvo slovenskih pisateljev je doseglo največje dno v zadnjih 30 letih!

Predsednica Društva slovenskih pisateljev Aksinja Kermauner. (Foto: STA)

Društvo slovenskih pisateljev (DSP) je doseglo največje dno v zadnjih tridesetih letih,” je aktualne razmere ob odstopu predsednice DSP Aksinje Kermauner v pogovoru Radio Ognjišče komentiral njegov član Mitja Čander. Društvo slovenskih pisateljev je v preteklosti odigralo pomembno vlogo pri konstituiranju in izpeljavi ideje slovenske samostojnosti. Evidentno je, da ga danes usmerjajo ideološko nastrojeni člani, ki nimajo nobene zveze z osnovnim poslanstvom združenja, pomemben jim je le še denar.

Društvo slovenskih pisateljev, ki po javno dostopih podatkih razpolaga z okoli 500 tisoč evri na leto, od česar 60 odstotkov denarja pridobi iz proračuna, je te dni ostalo brez vodstva. Odstop z mesta predsednice društva je podala Aksinja Kermauner. Kot razlog odstopa je navedla njihove nenasitne apetite – pomanjkanje finančnih sredstev za delovanje društva, za kar je okrivila mačehovski odnos države. Po njeno bi potrebovali vsaj dvakrat toliko sredstev.

V pojasnilu za STA je dejala: “Država ima do društva mačehovski odnos. Treba se je zavedati, da gre za skoraj 150 let staro društvo, da se je prav v prostorih društva dogajalo osamosvajanje in se je pisala zgodovina slovenskega naroda.

Navedenemu lahko pritrdimo, hkrati pa ni mogoče spregledati dejstva, da zadnja leta vse bolj očitno delovanje Društva slovenskih pisateljev usmerjajo izrazito ideološko nastrojeni člani, med katerimi velja omeniti Gorana Vojnovića, Vena Tauferja in Borisa A. Novaka. Slednja sta se še posebej “izkazala” leta 2013 ob ideološkem obračunavanju z Janezom Janšo z zahtevo po njegovi izključitvi iz slovenskega centra PEN, ki je bil ustanovljen prav zaradi obrambe preganjanih pisateljev in svobode govora, čemur je sledil protestni izstop Borisa Pahorja, Alenke Puhar, Toneta Kuntnerja in drugih.

Veno Taufer, sodelavec Udbe s kodnim imenom Filozof.

500 tisoč evrov za društvo slovenskih pisateljev, zgolj 30 tisoč pa za Novo slovensko zavezo?
Društvo slovenskih pisateljev je v preteklosti odigralo pomembno vlogo pri konstituiranju in izpeljavi ideje slovenske samostojnosti. Čemu oziroma komu služi danes, pa je že drugo vprašanje. Ni skrivnost, da mnogi njegovi člani v javnosti širijo skrajne levičarske ideje, zagovarjajo homoseksualni lobi in branijo “tekovine revolucije” z vsemi njihovimi grozljivimi posledicami vred. Seveda pa preostanek ugleda Društva slovenskih pisateljev zagotovo vzdržujejo Drago Jančar, Zora Tavčar, Boris Pahor in njim podobni, zato je sofinanciranje DSP s strani vlade v mnogih pogledih zagotovo upravičeno. Problem nastane, ko vlada (namenoma?) spregleda Novo slovensko zavezo, ki je za prihodnost Slovenije vsaj toliko pomembno društvo kot društvo pisateljev. Za primerjavo: Nova slovenska zaveza, ki povezuje žrtve totalitarizma, njihove svojce, vzdržuje farne spominske plošče in organizira ducat spominskih slovesnosti na leto, pa prejme ubogih 30 tisoč evrov?

Franci Donko

 • ZatonMesecnikov

  Včeraj je bila gospa na TV. Predstavljeno je bilo kot da gre za nacionalno katastrofo. da bi potrebovali še 5500 Eurov, pa da imajo dve zaposleni, itd. Seveda ni bilo nič rečenega, zakaj se takšno društvo ne financira samo, tako kot druga. Pa naj gospa pove;

  1. kaj ima Država slovenija od tega Društva?
  2. Ali slovenski pisatelji niso sposobni ustvariti s svojim delom dohodka, ki bi financiral to društvo?

  Če mene vprašate, je tole še vse Juga in njene družbenopolitične organizacije….

  • Ava

   Odgovor na vprašanje št. 1: Nič
   vprašanje št. 2: Ne.
   Lep dan želim. :)

  • Franc Šink

   Prvo vprašanje : NE.
   Drugo vprašanje :NE.

 • tohuvabohu

  Ne želite si, da bi Nova slovenska zaveza od države dobivala toliko denarja kot DSP in podobne institucije. S tem bi izgubila vso verodostojnost.

  • Antonius

   Visoke stroške tiska morajo pokriti tudi *verodostojni*. Zaradi vsebin, ki razkrivajo partizansko morijo v II. vojni in takoj po njej, Nove slovenske zaveze ni moč kupiti nikjer drugje, kot samo v katoliških knjigarnah. Kučanovi in zzb imajo še vedno svoje prste vmes, po vseh slovenskih knjigarnah.
   30 evrov za štiri številke je letna naročnina za Novo slovensko zavezo. S pomočjo iz proračuna bi bila z nižjo ceno za izvod, Nova zaveza lažje dostopna bistveno širši, zainteresirani slovenski javnost.

   • tohuvabohu

    To vse razumem in mi je popolnoma jasno. Pa vendar …

 • šmentanamuha

  Dobra novica je, da je pričel ta ideološki zverinjak razpadati. Pohlep ideološko pravovernih netalentiranih pisateljev je začel najedati njih same. Pol milijona za to leglo pisunov, ki so uspešno razvrednotili slovensko literaturo, je znak, da vdano služijo svojim ideološkim gospodarjem.

 • Andrej

  Če se DSP ne oglasi, ko teptajo slovenščino na FF, ko standarde slovenščine postavljajo Vojnovići, Đurići in podobni, potem takega DSP ne potrebujemo. Naredi več škode kot koristi.

 • Antonius

  Društvo slovenskih pisateljev je zgolj partijsko udbovska izpostava v slovenski knjižni kulturi. *Špeckahle in ovaduhi so njen najbolj izpostavljeni del.
  Partijsko udbovska kultura je dodobra zažrta tudi v AGRFT.
  Dejstvo je, da vsi ti kulturniki na trgu ponudbe niso sposobni preživeti s svojim delom. Dokaz njihove nesposobnosti je pisatelj Drago Jančar. Iz DSP vrženi Janša je prodal več svojih knjig, kot jih je ovaduški del smetane v DSP sploh videl.
  Več *literratne* vsebine je v najeti gostilni, kot v hiši poleg, kjer domujeta DSP in PEN klub.

 • Ava

  Pisatelje in druge kulturnike privatizirat. Vse, od prvega do zadnjega! Ne pa, da v izložbi Mladinske knjige vidimo razpostavljene samo “posvečene” avtorje! Ti avtorji dobivajo zajeten kup davkoplačevalskega denarja, pa čeprav v svojih knjigah trosijo same nesmisle.

  Ker sama rada berem fikcijo, npr. kriminalke, sem si pred kratkim – zgolj iz zanimanja – izposodila delo nekega slovenskega avtorja, ki je v teh krogih precej opevan (na MK so ga primerjali celo z Nesbøjem?!) Kaj je sledilo? Že na prvi strani je tako zaškripalo, da sem delo nemudoma odložila. Skratka. Zelo nekvalitetna kopija, na hitro spackana knjiga brez duše.

 • Morala

  In kaj imamo od tega društva? Dobri pisatelji ne potrebujejo pomoči države…

  • komar marko

   in kaj imamo od LAŽGOŠANOV, od instituta za enake zmožnosti, od instituta za proučevanje marksizma in tako………………

  • Ava

   Mi nimamo od tega društva nič, oni pa precej. :)

  • pajot

   Natančno tako. Niti Prešeren,niti Cankar nista dobivala od takratne države niti krajcarja.

 • antimur

  Dovolj, da človek oceni to društvo za gnilo in antislovensko so njegovi člani, predvsem takšen idiot kot je Taufer, ki ga je lahko sram, da je samo toliko literarnega spacal skupaj, predvsem pred Slovenci in klenimi Slovenci kot je Boris Pahor, ki je lahko ponosen na svoj prispevek domovini, ga povsem razumem, da ni zdržal v takšnem zasmrajenem okolju kot je DPS.

  • pajot

   Enkrat je napisal Janez Menart,slovenski pesnik,ki ga zelo cenim,kritiko na pesniško zbirko Vena Tauferja,ki se je imenovala Stiska jezika. Menart mu je namenil samo eno besedo. velika.

   • tohuvabohu

    Čak mal, a ni bil avtor zbirke Niko Grafenauer?

    • pajot

     Stiska jezika je bila zbirka Vena Tauferja. Zanesljivo.

 • Nata

  + + + + + + No, država že ve, zakaj jih potrebuje. Denar bodo seveda dobili, saj vzamejo iz skupne malhe. V katero dajemo tudi mi !!
  Kaj je sedaj Slovenke in Slovenci ? Boste – bomo kar gledali ?

 • Ryuk

  Socialistični fosili. DSP ima dobesedno v lasti nepremičnine vredne več milijonov evrov, pa še vedno jočejo za več dinarčkov iz države. Če so slovenski pisatelji tako brihtni, raje posegam po tujih avtorjih.

 • MižekFiga

  Ven Tajfelj !!!! in FUJ !!

 • Artur

  Nova24TV lopovščina in oderuštvo povsod okoli nas s strani monopolistov in njihovih prisklednikov tudi glede tega bi bilo z vaše strani dobrodošla tematika oziroma opozorilo na to kaj se poleg ostalih svinjarij dogaja pri nas. Mimogrede njihovo dno in vsi razlogi v zvezi s tem je samo vrh ledene gore .

  Backup kondenzator v velikosti nohta na prstu težak pribl 1g ali še manj v vrednosti 1,99 Eur naročen preko spletne prodaje poslan v paketu v katerega bi komot stlačil prenosni radio in še bi ostalo prostora ??!!

  Končna cena paketa ob prevzemu z vsemi dodanimi oderuškimi ciframi torej 7.50 Eur. Pa naj mi kdo reče da to ni legalna lopovščina na kubik .

  http://shrani.najdi.si/?3M/Tu/fz2PQrR/sam0337.jpg

 • soc

  Oprostite, kdo je ta Aksinja Kermanuer, bi jo moral poznati? Kot je dotična pisateljica, je pasja dojillja umetnica.

  Ali sta Drago Jančar in Boris Pahor že umrla, da je postal nekoč kleni DSP glasilo anonimusov na hrbtu davkoplačevalcev?

  • Janez Absolutist

   Janeza in njegov izredno kvalitetni knjižni opus ne boste nič omenili?

   • tohuvabohu

    Še nisi na vrsti, siromak.

   • soc

    Ubogi ljubiteljski bebček strelja z novega nicka. Se ti pa res da, kot kak misijonar v 18.stoletju. Poskusi vsaj kaj iztržiti od ideološko sorodnih in dobro plačanih aktivistov na Mladini. Kar se mene tiče, seveda spet letiš nazaj v greznico.

 • Janez Absolutist

  Aksinja je po ovenelim obrazom podobna Ušajevi.

  • tohuvabohu

   Bolj je podobna Tavferju.
   Genetsko pa seveda Hanžeku.

 • rrrrr

  Zakaj pa so v Društvu pisateljev? Ali ne zna vsak svoje knjige sam napisati .

 • Franc Šink

  Kaj ni že malo preveč teh “pisateljev” ?

 • rrrrr

  Člani pisateljskega društva B.A. Novak, Goran Vojnović in Veno Taufer so sklenili skupaj izdati knjigo. B.A. Novak bo napisal biografijo svojega strica, krvavega politkomisarja Mirka Novaka pod naslovom: ,,Strici so mi povedali”.
  Goran Vojnović bo knjigo prevedel v knjižno fužinščino, V. Taufer pa bo oba ovadil M. Kučanu.

 • Franc Šink

  Geld ist wichtig.

 • Janez Kepic-Kern

  Meni je bil kar OK oče te ge. A. K. pokojni gospod TARAS KERMAUNER.
  Skupaj sva bila v UKC.
  Njemu so tam rihtali – srce, meni pa eno žilo.
  Žal je gospod Taras – kmalu umrl. V lepem spominu ga imam. L.r. Janez K.K. KOMENDA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!