fbpx

Družbena omrežja o domnevno zgoljufanih volitvah v Ljubljani: “Okoli 35.000 prišlekov z Juga dobilo dovoljenje za bivanje za 14 dni, 75 evrov in listek, kaj naj obkrožijo na volitvah!”

Foto: STA

V luči vnovične zmage ljubljanskega župana Zorana Jankovića na lokalnih volitvah se je na družabnem omrežju Facebook pojavila informacija, da zanesljiva usta pravijo, da je okoli 35.000 prišlekov z Juga dobilo začasno dovoljenje za bivanje za 14 dni. “75 eur in listek, kaj naj obkrožijo na volitvah (kriminalec za župana, lista kriminalca za mestni svet).” Kot trdijo naši viri, je njegova zmaga na skrivnosten način povezana tudi z nedavno stavko na Upravni enoti Ljubljana.

Na začetku meseca je sindikat delavcev UE Ljubljana, ki sodi pod Sindikat državnih organov Slovenije, razglasil stavko delavcev, ki so bili razjarjeni zaradi večurnega dela po koncu uradnih ur, da so lahko ti obdelali vse čakajoče v vrsti. V skladu z našimi informacijami naj bi šlo v glavni meri za prijave stalnega bivališča. Torej kljub temu, da naj bi obseg dela že več let presegal zmogljivosti uslužbencev, ki so zaposleni na UE Ljubljana, naj bi se razmere kaotično zaostrile od konca poletja. Iz tega razloga so preobremenjeni delavci napovedali, da bodo kljub mnogim čakajočim z delom zaključili ob koncu uradnih ur.

Vsekakor na začetku meseca nihče ni pomislil, da do navala prijave novih prebivalcev Ljubljane prihaja z namenom, da bi si Janković povečal število volivcev. Naši viri pa opozarjajo, da se dogaja prav to. Ob tem pa naj ne bi šlo zgolj za tuje državljane, ampak tudi za pripadnike tranzicijske levice, ki imajo domovanja izven prestolnice, v Ljubljani pa stanovanja. Ti naj bi na svoj naslov prijavili tudi sorodnike, da bi ti glasovali za Jankovića. Spomnimo na besede Romana Leljaka, ki je v soboto v Makolah izpostavil, da se v Sloveniji “dogaja” dediščina okoli 60 tisoč agentov komunističnih tajnih služb, njihovih potomcev in sorodnikov, ki so bili na račun tega privilegirani in finančno dobro preskrbljeni. Naši viri pa navajajo, da naj bi se eden od njih celo hvalil, da je svoje stalno prebivališče septembra letos “začasno” prijavil v Ljubljani skupaj s sorodniki. Svoje dejanje je obrazložil z besedami, da “Ljubljana nikoli ne bo od BELČKOV, zato ker smo jih pregnali.”

Na enem naslovu trgovine prijavljenih več sto oseb
Odkar je s funkcije načelnika upravne enote odstopil Lovro Lončar, je stavka UE Ljubljana zamrznjena. Predvideva se, da je do tega prišlo iz političnih razlogov, glede na to, da je bil Lončar včasih sekretar pri stranki SDS in v kabinetu predsednika vlade v času, ko je premiersko mesto zasedal Janez Janša. Ravno iz tega razloga ni presenetljivo čemu so režimski mediji problematizirali imenovanje Lončarja na mesto načelnika UE Ljubljana. Sicer je poslanka SDS Karmen Furman izpostavila vprašanje, kako zlorabo instituta prijave bivališča spremljajo na upravnih enotah.“Obstajajo primeri, da je na enem naslovu trgovine prijavljenih več sto oseb, ali pa ima v proizvodni hali nekega podjetnika prebivališče prijavljeno več tisoč oseb.” Poročali smo že tudi, da je na manipulacije glede prijave stalnega bivališča na Twitterju opozarjala tudi pravnica Lucija Ušaj Šikovec.

Foto: STA

Državna volilno komisijo smo vprašali, koliko oseb je bilo od začetka oktobra lani na novo vpisanih v volilne imenike na območju Mestne občine Ljubljana, ti pa so nam odgovorili podlagi 5. člena zakona o lokalnih volitvah imajo pravico voliti in biti voljeni za člana občinskega sveta (ne pa za župana) tudi polnoletni državljani druge države članice Evropske unije, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v RS. “Pravico voliti člana občinskega sveta (ne pa biti voljeni) tudi polnoletni tujci, ki imajo stalno prebivališče v RS. Pri volitvah županov je krog volivcev, ki imajo pasivno volilno pravico ožji od kroga volivcev, ki imajo to pravico pri volitvah v občinski svet. Pravico voliti župana imajo namreč samo slovenski državljani,” so pojasnili na DVK. To naj bi pomenilo, da tujci teoretično gledano ne bi mogli voliti Jankovića, poraja pa se vprašanje kako dosledno to upoštevajo na samih voliščih, kjer praviloma tujcu lahko vročijo volilni list za volitve članov občinskega/mestnega sveta.

Glede na to, da bodo verjetno tudi v Mariboru poskušali doseči zmago Saše Arsenoviča v drugem krogu županskih volitev v Mariboru, je vredno spomniti državljanke in državljane, da mafija politično obvladuje Slovenijo tudi preko manipulacije na volitvah.

H. M.