fbpx

Družbena omrežja pregorela: Cerar na TV Slovenija kot “izmikač”, glede ustavne obtožbe so se oglasili tudi strokovnjaki

Foto: Printscreen

Preprečitev deportacije sirskega migranta Ahmada Shamieha z arbitrarnim in pravno spornim odlokom predsednika vlade Mira Cerarja je slovenskemu premierju zagotovila ustavno obtožbo, ki so jo sprožili v opozicijski SDS. Reakcija je na družbenih omrežjih sprožila številne debate, najbolj žolčne zaradi pristranskega poročanja RTV in voditelja Odmevov Slavka Bobovnika, kjer bi morali poskrbeti za uravnoteženo predstavitev ustavne obtožbe in zagovora. Nekdanji sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice Boštjan M. Zupančič pa je Cerarja označil za “izmikača” in ga kot profesorja prava vprašal, ali je “diskrecijsko pravico iz zakona mogoče uporabiti po tem, ko je zadeva že pravnomočno zaključena”.

“Ali prav razumem, da bi morala biti RTV SLO nevtralna in objektivna in bo zato danes Slavko Bobovnik v Odmevih namenil 15 minut Vinku Gorenaku za predstavitev ustavne obtožbe, tako kot včeraj Miru Cerarju za zagovor? Čeprav bi bil obraten vrstni red bolj logičen,” je zapisal poslanec Žan Mahnič o očitno neuravnoteženi predstavitvi pomembne tematike.

Je diskrecijsko pravico mogoče uporabiti po tem, ko je zadeva že zaključena?
Sam zagovor Cerarja je bil po mnenju nekdanjega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice Boštjana M. Zupančiča bolj v stilu nekoga, ki se “izmika”, in ne ustavnega pravnika. “Je diskrecijsko pravico iz zakona mogoče uporabiti po tem, ko je zadeva že pravnomočno zaključena?” je na Twitterju zapisal pravni strokovnjak in tako potrdil, da je ustavna obtožba pravno utemeljena. S tem je odgovoril tudi zamrznjenemu članu stranke SD Aljušu Pertinaču, ki išče pravnika, ki bi mu razložil Cerarjevo intervencijo v že pravnomočno sodno odločbo. Cerar sicer stalno ponavlja, da je treba pravno državo spoštovati, a primeri, kot so financiranje zasebnih šol, odvzem mandata Janezu Janši leta 2014 in nespoštovanje zakonodaje, ga postavljajo v povsem drugačno luč, kar je izpostavil poslanec Tomaž Lisec.

Sicer pa Cerar predlagateljem ustavne obtožbe, to je stranki SDS, očita politikantstvo. Na to je odgovoril ekonomist in nekdanji minister Matej Lahovnik, ki je zapisal, da je instrument obtožbe predsednika vlade poslovniško predviden demokratični institut. “Če je Cerar tako prepričan, da bo ustavna obtožba padla, naj jo poslanci SMC v DZ podprejo.” Podobno tudi predsednik stranke SDS Janez Janša, ki pa je Cerarju svetoval, naj se manj razburja. Če tako zaupa slovenskemu sodstvu in verjame v ustavo, kot javno razglaša, se verjetno nima česa bati.

C. Š.