Družina z nedonošenčkoma, ki je izgubila dom, je prepuščena sama sebi – sami zbirajo donacije!

Foto: FB

Medtem ko premier Robert Golob v državnem zboru suvereno izjavlja, da vlada “ne daje obljub, ampak denar“, se številni sprašujejo, komu ga daje. Objava na Facebooku, ki jo je sodeč po videnem, objavila mlada mama, kaže na to, da niso dobili še nikakršne pomoči, še več – kot je dejala, “so ostali prepuščeni samim sebi“.

Predsednik vlade Robert Golob je v ponedeljek na prvi redni seji po počitnicah odgovarjal na poslanska vprašanja. Poslance so med drugim zanimali ukrepi vlade in pomoč prebivalcem po avgustovskih ujmah, pri čemer je premier zatrjeval, da so izplačila v teku in da bodo izplačana ta teden. Pa bodo res? Doslej so namreč ljudem le obljubljali, kar kaže tudi primer mlade mame, ki je svojo stisko objavila na Facebooku in prosila za pomoč.

Premier v naslednjih tednih iz proračuna pričakuje za okoli 640 milijonov evrov neposrednih izplačil ljudem, gospodarstvu in občinam, tako je namreč povedal v ponedeljek v državnem zboru in suvereno zatrdil, da “nikoli v zgodovini te države ob nobeni nesreči ni bilo izplačanega toliko denarja niti ne tako hitro”. Izrečena izjava je bolj metanje peska v oči ljudem, ki na pomoč očitno še vedno čakajo. Spodnja objava mlade mamice, ki je svojo stisko delila na Facebooku, je dokaz za to.

Kam gre denar namenjen žrtvam poplav? Družina z nedonošenčkoma, ki je zgubila dom je prepuščena sama sebi – sami zbirajo donacije

“Prosim za deljenje … Nikoli nismo za nič prosili, zdaj pa: izgubili smo dom in z dvema nedonošenčkoma še vedno ne moremo domov. Ostali smo prepuščeni sami sebi, zato zbiramo donacije, da bomo lahko živeli v varnem domu”, je zapisala Vesna Bolka na Facebooku, ki je poleg zapisa delila fotografije uničene hiše in dveh nedonošenčkov.

Foto: Facebook

Kje so obljubljena izplačila?
Premier Golob je na ponedeljkovi seji povedal, da bo sanacija škode po poplavah znašala več kot 6,7 milijarde evrov, in dodal, da bo v naslednjih tednih iz državnega proračuna izplačanih več kot 640 milijonov evrov neposrednih izplačil prizadetim ljudem, občinam in gospodarstvu. Poudaril je, da nikoli doslej po nobeni naravni nesreči ni bilo izplačanega toliko denarja, kot ga je bilo zdaj. O katerih izplačilih govori torej Golob, ko pa država sama ljudem ni še izplačala niti centa? Nekateri so sicer dobili denar od Rdečega križa in Karitas, pa še ta je bil po mnenju nekaterih izplačan dosti kasneje, kot je bilo sprva obljubljeno. S poplavljenih območij prebivalci še vedno poročajo, da še vedno niso prejeli obljubljene pomoči države. Z delom in finančno pomočjo (donacijo) jim pomagajo posamezniki, s hrano in oblekami pa Karitas in Rdeči križ Slovenije. A tudi ti samo s tistim, kar so prek donacij prejeli od posameznikov, podjetij in ustanov, tudi iz tujine.

Obljubljenega denarja države niso prejele niti občine in, kot kaže, niti gasilska društva. Gasilci s Prevalj so konec avgusta, skoraj mesec dni po poplavah, objavili, da imajo v gasilskem domu le še kakšno črpalko, lopate in samokolnice. Oprema iz zadnjih intervencij je uničena, črpalk, cevi in agregatov jim ni nihče nadomestil. Nimajo niti navodil, kako naprej. Na tak način pa ne morejo delovati.

Golob ne daje obljub, ampak denar – komu?
“Ne dajemo obljub, dajemo denar,
” je bila ena od izjav, s katerimi je Golob sprožil val komentarjev na Twitterju. Znano dejstvo je, da je Golob od nastopa na oblast ljudem dal edino prazne obljube in besede, zato se številni sprašujejo, “komu” so dali denar, o katerem govori? Na njegovo izjavo so se odzvali številni, med drugim tudi član vodstva SDS Dominik Štrakl, ki je zapisal: “Predsednik vlade je tokrat v zadnjem stavku bil iskren. Dajejo denar. Svojim,” zraven pa priložil fotografijo, iz katere je jasno razvidno, kam se je doslej stekal vladni denar davkoplačevalcev in davkoplačevalk.

Spomnimo, da je vlada za študije in NVO izdatke z osem dvignila na več kot 20 odstotkov, česar si država že tako ni mogla privoščiti, sploh pa ne v tej situaciji. Več kot očitno je odžiranje denarja s strani NVO razlog, da bo Slovenija po Golobovih besedah za sanacijo potrebovala kar pet let. Sredstva bi morali vrniti v protipoplavne projekte, tja, kjer jih najbolj potrebujejo, vendar so bili v vladi za te predloge gluhi in slepi. Dokaz so nakazila na račune nekaterih nevladnih organizacij prav v dneh, ko je bila Slovenija zaradi posledic poplav in plazov najbolj v stiski. Kot smo poročali nedavno, je v javnosti veliko prahu dvignila novica o nakazilu nevladni organizaciji Danes je nov dan, ki je v delni lasti Filipa Dobranića – Mukija. Omenjeni inštitut je v letošnjem avgustu med najhujšimi poplavami prejel več kot 40 tisoč evrov, od tega dobrih 34 tisoč od ministrstva za javno upravo. Iz spletne baze Erar je razvidno, da so doslej prejeli 122.326 evrov, do konca leta jih očitno čakajo še 71.604 evri. Doslej je znano, da je z novo vlado pod Golobovim vodstvom pospešek dobila tudi Pravna mreža za varstvo demokracije. Del t. i. Pravne mreže za varstvo demokracije je tudi Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), ki je sodeč po Erar doslej prejel 2,481 milijona evrov davkoplačevalskega denarja,  in kje so še ostale organizacije!

Filip Muki – Dobranić iz organizacije Danes je nov dan (Foto: STA)

Prvak opozicije Janez Janša je v Odmevih na RTV Slovenija pred kratkim opozoril, da je vlada Roberta Goloba finančna sredstva za potratne študije in NVO z osem dvignila na več kot 20 odstotkov! Opozoril je, da je odtujila denar za protipoplavno zaščito in ga namenila politični paravojski. Dejanje bo sedaj sanirala tako, da bo finančno obremenila delovno ljudstvo.

A. H.