Ker je na črno svetoval Golobu, je za inšpektorat nesporen

Predsednik vlade Robert Golob in njegov neuradni vodja varovanja Miloš Njegoslav Milović (Vir: epa, splet)

V Sloveniji je očitno tako, da če nekdo “dela za državo”, ne veljajo enaka pravila kot za običajne smrtnike. V takšnem primeru ni podkupnin, ni dela na črno in ni plačevanja dohodnine. Ravno tako ni prepovedano svetovati glede varovanja brez ustrezne pogodbe. Tako je tudi v primeru Golobovega Milovića. Ker je svetoval državi, mu je vse odpuščeno, inšpektorat za notranje zadeve ni ugotovil nepravilnosti … 

Inšpektorat za notranje zadeve je decembra lani prejel vlogo v zvezi z aktivnostmi bivšega policijskega specialca, ki je danes deluje kot podjetnik in svetovalec – Miloša Njegoslava Milovića. Prijava je bila vložena, ker je opravljal delo brez ustrezne pogodbe in pooblastil. “Inšpektorat je skladno s svojimi pristojnostmi in zakonskimi pooblastili zadevo preučil in ugotovil, da ni prišlo do kršitev zakona o zasebnem varovanju,” so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, poroča MMC.

Po preučitvi primera je bilo ugotovljeno, da mu ni mogoče očitati, da je kršil določila zakona o zasebnem varovanju. Ta namreč ureja zgolj pravice in obveznosti s področja varovanja, ki ni zagotovljeno s strani države. Ministrstvo za notranje zadeve: “Posledično Milošu Njegoslavu Miloviću ni mogoče očitati, da je ponujal svetovanje v zvezi z zasebnim varovanjem, temveč je ponujal svetovanje glede varovanja, ki je v pristojnosti države in njenih varnostnih organov.”

Miloš Njegoslav Milović ob Marti Kos (Foto: Twitter Bojan Požar, posnetek zaslona)

Milović je dokazano sodeloval pri odločitvah v povezavi z varovanjem premierja Roberta Goloba. To je bilo med drugim mogoče razbrati iz poročila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava. Golob je na seji DZ decembra pojasnil, da Milović pri njegovem varovanju nima uradne vloge, za svetovanje pa tudi ni plačan, a je kljub temu prejemal njegove nasvete. Golob: “Imam vso pravico vprašati za mnenje kogar koli in moje vprašanje njemu je bilo, kakšen je najustreznejši način varovanja zame.” 

Golob je Milovića financiral prek Gen-I-ja
Spomnimo: poročali smo že, da je Golob Milovića financiral posredno, prek Gen-I-ja. Po doslej znanih podatkih se je na račun Milovićevega podjetja VPS svetovanje, d. o. o., nateklo že več kot 800 tisoč evrov proračunskega denarja. Največji znesek je prišel z naslova državnega Elektra Ljubljana, ki ga je povsem po “naključju” dlje časa vodil vodja volilnega štaba Gibanja Svoboda v času pred volitvami Andrej Ribič. Kot kaže, ima Milović tudi status samostojnega podjetnika (MNM pravno, poslovno in varnostno svetovanje).

Domen Mezeg