Državljani nezadovoljni z demokracijo v Sloveniji; le kako naj bodo zadovoljni po vsem tem?

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Slovenci smo na splošno zadovoljni s svojim življenjem, nezadovoljni pa z delovanjem demokracije v državi, kaže zadnja izvedena raziskava Eurobarometra. “Kjer globoka država z nastavki udbomafije, odvisnega sodstva in medijev obvladuje večji del družbe, demokracija zgolj životari. Ne glede na vso propagando, ljudje to na koncu začutijo”, je rezultat komentiral predsednik vlade Janez Janša.

Raziskava (Eurobarometer) Evropskega parlamenta za jesen 2021 je bila izvedena med 1. novembrom in 2. decembrom 2021 v vseh 27 državah članicah EU. Temeljno pravilo je bilo upoštevanje političnega in družbenega konteksta v času anketiranja, da bi dobili bolj točne rezultate. To pravilo se je v zadnjih letih v javnem mnenju izkazalo za še bolj relevantno sploh v času pandemije Covid-19.

Prvi podatek je ta, da je kljub pandemiji Covid 19 do Evropske unije ostala pozitivna naravnanost, kar je zelo pozitiven kazalnik glede na prejšnje krize s katerimi se je EU spopadala v zadnjem desetletju. Zaupanje v EU se je s strani prebivalcev EU celo okrepila, kot najpomembnejšo vrednoto, ki jo mora po mnenju anketirancev zastopati Evropska unija pa je demokracija. In prav delovanje demokracije je tisto, s čimer Slovenci pri nas nismo zadovoljni po raziskavi Eurobarometra.

Kako naj bodo državljani zadovoljni z demokracijo v Sloveniji, če Levica ne dovoli višjih plač, elektrotajkuni dvigajo cene in globoka država z odvisnim sodstvom in mediji obvladuje večji del družbe?

(foto: printscreen)

Po raziskavi Eurobarometra, je v Sloveniji manj kot vsak četrti na 10 ljudi zadovoljen z delovanjem demokracije. V splošnem je od vseh vprašanih le 32 odstotkov zadovovoljnih z delovanjem demokraciije v Sloveniji in kje bi bili zadovoljni, se ob tem sprašuje Žan Mahnič, poslanec SDS, ki je ob tem na družbenem omrežju zapisal: Kako naj bodo? Mediji obvladovani s strani tajkunov Petriča, Odlazka in Petana. Na @UstavnoSodisce 6 sodnikov radikalnih levičarjev. Elektrotajkuni so dvignili cene na položnicah. Levica ne dovoli višjih plač. Leta se ni vlagalo v infrastrukturo, DSO-je, šole…”

(foto: Twitter)

In res, ob vsem tem, kako naj bodo?

Tanja Brkić