fbpx

Državna sekretarka Jelka Godec spi mirno in odgovarja: Mediji delajo zgodbo, ki je ni

Jelka Godec. Foto: (STA)

Potem, ko so očitno mediji, ki pomagajo pri rušenju Janševe vlade, spoznali, da pri nabavi mask in pri do sedaj omenjenih akterjih ne bodo našli ničesar sumljivega, so v svoje pristranske članke in televizijske prispevke vpletli še državno sekretarko Jelko Godec. Ta odgovarja, da za razliko od tistih, ki medijem dostavljajo elektronska sporočila, ki ničesar ne dokazujejo in so iztrgana iz konteksta, mirno spi. Državna sekretarka nam je v telefonskem pogovoru podrobneje obrazložila, da je samo preposlala naprej elektronsko pošto različnih ponudnikov, ki jo je dobila.

Mediji, med njimi v prvi vrsti Odmevi in Dnevnik, Jelki Godec očitajo, da je posredovala pri nabavi zaščitne opreme. Godčeva naj bi tako po poročanju Petanovega Dnevnika poslala sporočilo: “Pošiljam vam še ene podatke slovenskega podjetja, ki izdeluje maske. So že poslali ponudbo na naslove MGRT, vendar brez odziva. Na dan proizvedejo do 15.000 mask.”, to pa naj bi poslala iz svojega stranskarskega elektronskega naslova na elektronski naslov za sprejemanje ponudb zaščitne opreme.

V Dnevniku nato nadaljujejo, da naj bi bilo posredovanje Jelke Godec uspešno, saj naj bi podjetje Zaščita Lukač nato že čez nekaj dni podpisalo pogodbo za dobavo 600.000 mask po ceni 0,80 evra po komadu. Dnevnik še dodaja, da naj bi Godčeva pred tem, ko je bila še poslanka SDS, posredovala tudi pri eni izmed ponudb respiratorjev. Da gre za očitno natolcevanje, priča dejstvo, da omenjeni niso povprašali Jelke Godec, kaj je res in kaj ne, ter tako naredili članek uravnotežen. Poleg tega je očitno že iz prvega sporočila, da Godečeva nikakor ni lobirala za eno podjetje, temveč je le pomagala, da bi Slovenija čim prej dobila zaloge zaščitne opreme. Spomnimo, da je Šarčeva vlada pustila prazna skladišča.

Šarčeva vlada pustila razsulo v zdravstvu
Da Godčeva ni lobirala za eno izbrano podjetje, kot hoče prikazati Dnevnik, priča že samo njeno elektronsko sporočilo, v katerem je zapisala, da pošilja “še ene podatke slovenskega podjetja, ki izdeluje maske”. Že po sami vsebini tega sporočila je torej jasno, da je poslala več predlogov, ki pa so bili zgolj to – predlogi in nikakor lobiranje. Očitno se je zavedala, v kakšnem katastrofalnem stanju je Šarčeva vlada pustila določena področja, povezana z zdravstvom, in pri tem poskušala pomagati po najboljših močeh.

Jelka Godec je že na Twitterju ob tej kvazi aferi zapisala, da “mirno spim. Očitno pa ne morejo spati tisti, ki medijem dostavljajo elektronska sporočila, ki ničesar ne dokazujejo in so iztrgana iz konteksta. Mediji pa naredijo zgodbo, ki je ni.” Državna sekretarka nam je v telefonskem pogovoru podrobneje obrazložila, da je samo preposlala naprej elektronsko pošto različnih ponudnikov, ki jo je dobila. Tudi glede respiratorjev ni nobene nove afere, saj je MGRT zgolj in samo povprašala, ali so šli v dobavo, kar je zanimalo dobavitelja. Njegovi respiratorji so bili namreč ocenjeni kot zelo dobri. Jelka Godec je ob tem še zanikala kakršno koli lobiranje: “Strokovno sem pomagala, da so bile ponudbe strokovno pregledane in poslane na MGRT oz. na Zavod RS za blagovne rezerve, kjer pa so se nato odločali o nabavah.”

Marjanca Scheicher