fbpx

Državni sekretar Jernej Štromajer javno izpostavil svoj fašistoidni nrav: “Fašisti vseh dežel: je*ite se!”

Jernej Štromajer (Foto: STA)

Ko človek misli, da ga ne more nič več presenetiti, se pojavi Jernej Štromajer. Nekdanji študentski funkcionar in strokovni sodelavec stranke SD, sedaj pa državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje in šport je namreč na družabnem omrežju Twitter pripel sliko in poleg zapisal: “Fašisti vseh dežel: j….. se!” Pri političnem funkcionarju Štromajerju se še za kako resnične izkažejo preroške besede Winstona Churchilla pred desetletji, ko je dejal, da se bodo fašisti prihodnosti imenovali antifašisti.

Ob branju zapisov kot je ta se človek vpraša na podlagi kakšnega ključa so na mesto državnega sekretarja imenovali človeka kot je Štromajer. Seveda pa ob tem v oči bode tudi vsebina zapisa, zato ne čudi, da se je marsikdo na družabnem omrežju Twitter vprašal, kako lahko tak zapis zapiše nekdo, ki prihaja iz stranke, katere člani so pobili največ Slovencev. Eden izmed uporabnikov je ob tem celo hudomušno pripomnil, da je Štromajer pravzaprav lepo povedal kar gre članom lastne stranke in somišljenikom. “Prvič, da se strinjam z njim. No, v resnici bi moral napisati “j…mo se!” 

Naklonjen je ideologu Tita
Kdor Štromajerja pozna že dlje časa ve, da velja za pripadnika bolj radikalne struje stranke SD. Svojo veliko naklonjenost Edvardu Kardelju je ta še posebej izrazito izkazal v času pred državnozborskimi volitvami, ko je spregovoril na predstavitvi programa Samozavestna Slovenija. Kot tedanji kandidat za poslanca je po nagovoru prisotnih s “tovarišicami in tovariši” poudaril, da se stranka SD zaveda besed, ki jih je spisal tovariš Kardelj: “Sreče človeku ne more dati niti država, niti sistem, niti politična stranka. Srečo si lahko človek ustvari samo sam.” Ob tem pa je pripomnil, da si človek sreče ne more ustvariti sam, ampak samo v enakopravnih odnosih z drugimi. “In to, tovariši in tovarišice, moramo zagotoviti vsem. Enakopravnost na temeljih solidarnosti, bratstva in svobode. To je naša skupna socialdemokratska pot, ki ji smer kot markacije kažejo konkretni cilji in ukrepi v našem programu.”

Kot lahko vidimo se Štromajer brez težav opira na marksistične ideje Kardelja, ideologa jugoslovanskega komunizma, nosilca nove marksistične misli in enega glavnih avtorjev jugoslovanske ustave. Glede na to, da je Kardelj iz Beograda ukazoval množične zunajsodne poboje leta 1945 in vse življenje hlapčeval Titu, ki ga je celo Ustavno sodišče RS označilo za zločinca, se človek vpraša, kako je mogoče, da takšnega človeka izberejo za državnega sekretarja.

Foto: Facebook

Označevanje s fašisti mu ni tuje
Označevanje za fašista pa Štromajerju, ki velja za velikega jugonostalgika in ponosnega udeleženca Parade ponosa, nikakor ni tuje. Ta je namreč po tem, ko je stranka SDS vložila ustavno obtožbo zoper nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja vse člane Slovenske demokratske stranke mirne vesti označil za fašiste. Razlog za to pa je tičal v tem, ker so v SDS le pozvali k spoštovanju odločitve sodišča glede deportacije sirskega brivca Ahmada Shamieha na sosednjo Hrvaško. Seveda se ni za bati, da bi se ta raje zavzel za kakšnega domačega brezdomca, ki životari iz dneva v dan, ampak raje za nekoga, ki v državno blagajno ni prispeval niti evra.

V primeru Štromajerja, ki ima celo doktorat, se človek upravičeno vpraša, kako je mogoče, da delo državnega sekretarja opravlja nekdo, ki mu je kulturno izražanje povsem tuje? Bo zaradi tovrstnega zapisa prišlo do kakšnih posledic ali se bo vnovič vse pometlo pod preprogo, ker gre za člana stranke SD?

H. M.