fbpx

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler vabi Marjana Šarca, da si ogleda zaupne dokumente o zlorabah policije za preganjanje političnih nasprotnikov v času njegove vlade!

Foto: STA

Pred sestopom Šarčeve vlade je v javnost bruhnila afera, da bi naj v policijskih vrstah brskali po mapah politikov. To je po prevzemu ministrske funkcije ugotovil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Sedaj je bivšo Šarčevo vlado z dejstvi soočil še državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler. “Za vas je “Ah, ja”… in se vam fučka, če so vaši ljudje zlorabljali oblast in državne organe! Na mizi imam par zaupnih dokumentov, vesel bom, če jih bodo zahtevali v Državnem zboru Republike Slovenije. Upam, da boste sodelovali kot LMŠ,” je bivšega predsednika vlade izzval Kangler.

Marjan Šarec je svoje sporno ravnanje razkril, ko je očital sedanjemu ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu, da je že dva tedna vedel za kršitev bivšega državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Franca Breznika. V kasnejši kronologiji dogodkov se je izkazalo, da sta tako Šarčeva kot Cerarjeva vlada vohunili in imeli vpogled v kazniva dejanja slovenskih državljanov. Potrditev o kršitvah je na svojem ministrstvu prvi dan v službi dobil tudi notranji minister Hojs. “Vpogledi v mape vas poslancev ali predstavnikov vlade s strani policije so bili opravljeni. Torej v Državnem zboru RS imate dopis, ki sem ga podpisal pred 14 dnevi, kjer sem zaprosil vse poslance da kdorkoli izmed vas želi, ali ste tudi vi med tistimi, za katerega so bili vpogledi opravljeni, sporočite,” je povedal Hojs na izredni seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Po besedah ministra Hojsa lahko pričakujemo, da bodo v kratkem nadaljevali z nadzorom policije in ugotovili, kdo, kdaj, zakaj in kolikokrat so bili vpogledi opravljeni. “V kolikor vas zaradi politične pripadnosti ne zanima, bom razumel,” je Hojs povedal na seji. V svoji razpravi je razkril šokantno informacijo, da je minister Poklukar dobival obvestila brez anonimizacije in adreme, s katero je policija obveščala ministra. “Spremenjena je bila 13. marca, na dan, ko je zaprisegla nova vlada. Zanimivo,” se je čudil nad kršitvami zakonskih pravil Hojs.

Franc Kangler vabi Marjana Šarca, da se sooči z nepravilnosti v času njegove vladavine
Marjan Šarec je zopet zabaval slovensko javnost s svojimi pravljičnimi zapisi na družabnih omrežjih. Na enega mu je odgovoril državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler. V besedilu ga bivši mariborski župan in državni svetnik Kangler vabi na Ministrstvo za notranje zadeve. Tam bi ga seznanil z vsemi nepravilnostmi, ki so se zgodile pod vodstvom Šarčevega ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja.

“Upam, da bo Specialno državno tožilstvo raziskalo hude zadeve. So po vašem naročilo vpogledovali za vaše politične nasprotnike? Ste vi naročili Damirju?” je Kangler javno izzval Šarca. V preteklosti smo v našem mediju že poročali, kako je bivša direktorica policije Tatjana Bobnar blokirala zakonit nadzor KNOVS-a. Nadzor KNOVS-a pod vodstvom takratnega poslanca SDS Žana Mahniča in članov komisije, ki so hoteli preveriti navedbe posameznih slovenskih medijev o vohunjenju, a jim je Bobnarjeva blokirala zakonit nadzor. S tem pa je tudi zaščitila Marjana Šarca in glavnega akterja afere Damirja Črnčeca.

Marjan Šarec, Boštjan Poklukar in Tatjana Bobnar. (Foto: STA)

Nova24TV je razkrila kršitve in nepravilnosti bivše direktorice policije Tatjane Bobnar
Z neustavno kršitvijo so Bobnarjevo soočili naši novinarski kolegi Nove24TV. Ko je raziskovalni novinar Luka Svetina generalno direktorico policije povprašal, kakšna je zakonska podlaga za presojo, kakšne so pristojnosti KNOVS-a pri nadzoru nad NPU-jem, je ta odgovorila: “Zakonska določba tega zakona je na srečo tako jasno zapisana, da je nam, ki smo nadzorovana služba, kot tudi nadzorovancem lahko popolnoma jasno, kakšne so njihove zakonske pristojnosti in popolnoma jasno, da so nadzorovani ukrepi varnostne službe, prikriti preiskovalni ukrepi in so konkretno našteti členi iz zakona o kazenskem postopku.”

Ko ji je Svetina na zmedeno podan odgovor dal vedeti, da nekateri ustavni pravniki pravijo, da to ni njihovo pooblastilo, je odgovorila: “Mi seveda lahko tolmačimo in uporabimo zakon, tako kot pravzaprav čisto vsak državljan v tej državi, in imamo seveda tudi jasno pravico kot nadzorovana varnostna služba.”

Na zakonske obveznosti KNOVS-a in novega predsednika komisije, poslanca Socialnih demokratov Matjaža Nemca, je še o eni aferi Šarčeve vlade spomnil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič. Med drugim ga je zanimalo, ali bodo KNOVS zanimale morebitne zlorabe represivnih organov, ki so se dogajale pod Šarčevo vlado. “Slišim, da okostnjaki kar padajo iz omar,” zaključi Mahnič. Delo KNOVS-a bo še nekaj časa počakalo, saj se predsednik komisije ukvarja predvsem s kopanjem v slovenskem morju in širjenjem antijanšizma na družabnih omrežjih.

Luka Perš