Državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič postavil na laž poslanca Matjaža Nemca

Datum:

Na besede predsednika komisije Državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaža Nemca, češ da so na Knovsu dobili prve namige o možni zlorabi vohunske opreme že v lanskem letu, se je odzval državni sekretar za nacionalno varnost v Kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič in zapisal, da gre za laž. Po njegovih besedah je v resnici prve namige o možni zlorabi vohunske programske opreme s strani Sove proti članom in simpatizerjem stranke SD prvi podal prav Nemec, in sicer v času vlade Marjana Šarca.

“Lahko potrdim, da smo na Knovs dobili prve namige o možni zlorabi vohunske programske opreme v Sloveniji že v lanskem letu. Zaprosilo smo poslali na Sovo dne, 10. 6. 2020 (zaprosilo je bilo označeno z “interno”). Odgovor Sove smo prejeli 23.6. 2020 (označili so ga s “tajno”),” je pred dnevi napisal predsednik komisije Državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matjaž Nemec. Njegov zapis se je nanašal na poročanja tujih medijev o prisluškovanju novinarjem, Nemec pa je ob tem na Twitterju potrdil, da je Knovs prve namige o možni zlorabi vohunske programske opreme v Sloveniji prejel že lani. Za STA je sicer pojasnil, da ne vedo, za katero programsko opremo je šlo. “Tudi pri kasnejšem nenapovedanem nadzoru na GPU nas je zanimalo, ali so zaznali uporabo prepovedane programske opreme ali tehnike, ki bi jo lahko uporabile politične stranke, gospodarske družbe ali detektivska agencija v njihovem imenu,” je še zapisal v nadaljevanju, za STA pa je dodal, da so postali še bolj pozorni po obisku premierja Janeza Janše decembra lani v Izraelu.

Lahko potrdim, da je spodnje laž,” pa se je na Nemčev zapis odzval Žan Mahnič, državni sekretar za nacionalno varnost v Kabinetu predsednika vlade. Pojasnil je, da je v resnici prve namige o možni zlorabi vohunske programske opreme s strani Sove proti članom in simpatizerjem stranke SD prvi podal prav Nemec, in sicer v času vlade Marjana Šarca. “Zato smo na njegov predlog oktobra 2019 tudi opravili nadzor na Sovi,” je še spomnil.

Nemec se z njim sicer ni strinjal, po njegovih besedah v letu 2019 ni bilo nobenega govora o nobeni vrhunski vohunski opremi. A spomnimo, tudi v začetku leta 2020 so nekateri mediji poročali o odmevnem razkritju, da naj bi Damir Črnčec, tedaj državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, po navodilih Marjana Šarca vzpostavil vohunsko mrežo za zasledovanje in zbiranje podatkov o politikih iz vrst SMC, DeSUS in SAB. Na možnost vohunjenja in zasledovanja nekaterih politikov pa so opozorili v oddaji Tarča na nacionalni televiziji. Med sodelujočimi je bil tudi vidno vznemirjeni Dejan Židan.

Več podatkov je razkril tudi Požareport, ki je poročal, da sta si Šarec in Črnčec povsem podredila policijo in obveščevalne službe, vse za politične namene. “Vse je šlo v sodelovanju z zaupniki v Sovi, NPU-ju in GPU-ju,” je bilo zapisano na portalu. V Sloveniji smo z zlorabami tajnih obveščevalnih služb imeli največ težav v času Šarčeve vlade, ko se je v politične namene protizakonito usmerjalo Sovo in vojaško Obveščevalno varnostno službo (OVS). Prav OVS je zlorabil nekdanji obrambni minister v Šarčevi vladi Karl Erjavec, ko je odstavil brigadirja Miho Škerbinca, ki je letos pridobil čin generalmajorja. Še bolj brutalno so tajne službe uporabljali za nadzor političnih nasprotnikov in celo koalicijskih partnerjev ter za boj za prevlado v državnem gospodarstvu – na kar smo spomnili pred dnevi.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...

Grozote ujetništva v Rusiji: Ukrajinski vojak v petih mesecih ujetništva izgubil 77 kilogramov!

Ukrajinski varuh človekovih pravic Dmitro Lubinec je povedal, da...

Astina ledena doba: Ministrica se je znašla v nemilosti lastnih podanikov

Slovenski filmarji so besni; vsaj tako je videti po...