Državni zbor odredil parlamentarno preiskavo o odgovornosti Kanglerjevih rabljev iz pravosodja

Foto: STA

Državni zbor je na zahtevo državnega sveta odredil parlamentarno preiskavo o odgovornosti nosilcev funkcij v pravosodju pri pregonu državnega svetnika Franca Kanglerja. Preiskavo so pozdravili v SDS, NSi in SNS.

Državni zbor o odreditvi parlamentarne preiskave ni glasoval, saj jo mora na zahtevo državnega sveta odrediti v skladu z ustavo. Državni svet je sicer zahtevo za preiskavo politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pripravi in izvedbi političnega pregona nekdanjega mariborskega župana in državnega svetnika Franca Kanglerja, zahteval na podlagi več kot 20 kazenskih postopkov zoper Kanglerja, ki so se vsi končali v njegovo korist. Po besedah državnega svetnika Marjana Maučca je pri tem nedvomno prišlo do zlorab javnih funkcij za politično obračunavanje. Poleg tega pa je znanih še kar nekaj primerov, pri katerih je prišlo do zlorabe organov pregona, zato lahko preiskovalna komisija preiskavo razširi tudi nanje, je prepričan.

Da gre v primeru Kangler le za vrh ledene gore, pod gladino pa je še kup primerov, ki kažejo, da so bile posameznikom v sodnih postopkih kršene človekove pravice, menijo tudi v SDS. Primer Kangler pa bo besedah Dejana Kalohaše posebej štrli iz te policijsko-tožilske-sodne sprege“. V SDS pozdravljajo preiskavo, saj verjamejo, da bo ugotovila širše stanje na področju pravosodja.

Ne gre za pritiske, temveč za skrb nad spoštovanjem človekovih pravic
Med tistimi, ki se strinjajo z omenjeno preiskavo, so tudi poslanci NSi. Po besedah Blaža Pavlina se ne morejo sprenevedati, da v sodstvu ne prihaja do pritiskov. Primer Kangler vzbuja veliko skrb za spoštovanje človekovih pravic in za slovenski pravni red, meni poslanec. Kot je dejal, je naloga DZ, da pregleda in analizira primere, v katerih prihaja do procesnih napak.

Tudi v SNS pozdravljajo parlamentarno preiskavo, ki po besedah Zmaga Jelinčiča Plemenitega pomeni prelomnico v slovenskem političnem prostoru. Na preiskovalni komisiji pa po njegovi napovedi ne bodo govorili samo o Kanglerjevem primeru, ampak o “koruptivnosti sodstva, tožilstva in policije“.

V koaliciji in Levici medtem opozarjajo, da je odreditev takšne preiskave nedopustna, pri čemer so se sklicevali tudi na mnenje zakonodajno-pravne službe. Ta je med drugim opozorila, da se lahko parlamentarna preiskava usmeri le na tiste nosilce javnih funkcij, ki so politično odgovorni državnemu zboru. Predmet parlamentarne preiskave pa ne sme posegati v izključne pristojnosti izvršilne in sodne veje oblasti, poroča STA.

Peter Truden

 • Andrej

  Zdaj, ko jim grozi razkritje lopovščin pa nenadoma upoštevajo mnenje zakonodajno-pravne službe.
  Ampak, vseh 20 obtožb pade, to bi moralo vsakemu študentu prava iz prvega letnika povedati, da je nekaj hudo narobe.

  • Igor Pavlič

   Kangler je žrtev levajzarjev, to je jasno.

 • IZBIRA

  V Sloveniji je odgovornost funkcionarjev kot strah pred temo, znotraj je prazen okoli ga pa ni nič.

 • Olga101

  Skratka: murglska zloženka bi vse pometla pod preprogo!
  Zakonodajno pravna služba:”…. se lahko parlamentarna preiskava usmeri le na tiste nosilce javnih funkcij, ki so politično odgovorni državnemu zboru..”, kar pomeni, da ti nezakonito vzamejo funkcijo, ti kršijo pravice in ker nisi več “odgovoren državnemu zboru” ( !??) je dovoljeno kršenje človekovih pravic in za preiskavo ni nihče pristojen?!! Sodstvo pa itak ni odgovorno nikomur in lahko dela, kar hoče?!!!

 • Mitja Mazini

  Pa dobr preiščite, ker boste našli od svojih rep.

 • mginko

  ” rabljev ” – stara udbomafija s svojim podmladkom.
  ” Zdaj, ko jim grozi razkritje lopovščin ” – težka bo borba razkrivanja. Edino, če bi narod “pošlihtal” možgane za svojo prihodnost in prihodnost svojih vnukov za rešitev iz ukradene komunistične države.

 • Franc Šink

  Pri tej preiskavi nikomur ne bo padel las z glave Boste videli sami.

 • joza joza13

  “da je odreditev takšne preiskave nedopustna, pri čemer so se sklicevali tudi na mnenje zakonodajno-pravne službe”..
  Zakaj pa v koaliciji niso upoštevali mnenja zakonodajno-pravne službe v primeru zasebnega šolstva?
  Dvoličnost mafije?

 • Igor Pavlič

  Tako poštenih bivših županov, kot so bili ratzni KArnglerji, Ruparji in vrsta drugih domoljubov, je premalo! na vsak način jih moramo zaščititi pre rdečim preganjanjem!

 • jakob kovač

  Ali imamo zanič sodnike ,ali pa zanič zakone,ali pa oboje.

 • xtc

  Nihče ne sme in ne more bit brez nadzora.

 • Radolf Mitler

  Banda!

  Zeil Mitler!

 • Janez Kepic-Kern

  MORDA JE TO – ?
  ZAČETEK ” KONCA NEODVISNO POLIT ODVISNIH”
  INSTITUCIJ PRAVA V NAŠI R. SLOVENIJI.
  Njbrž ni razlogov za prezgodnje veselje. L.r. Janez K. Kern KOMENDA

 • RATATA

  Kanglerjeva politična kariera korenini v obdobju takoj po umoru dobrega človeka iz Negove!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!