fbpx

Duh po denarju: Pod drobnogledom Golobova ministrica za digitalno preobrazbo

Ministrica Emilija Stojmenova Duh (Foto: STA)

V zvezi z ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh prihajajo na plano zanimive informacije. Zavod Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije (DIHS) je namreč za Siol potrdil, da preiskuje nepravilnosti v vodenju v letih 2018 in 2019, torej v času, ko je zavod vodila Stojmanova Duh. Kot navajajo njihovi viri, Stojmenovo Duh med drugim sumijo, da naj bi projekte in evropski denar, ki so na razpisih pripadli DIHS, prenesla na projekt 4P DIH. Torej na projekt, ki je potekal v okviru Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani, na kateri je predavala in prav tako tudi vodila omenjeni projekt.

V zvezi z vašimi vprašanji pojasnjujemo, da je ugotavljanje morebitnih nepravilnosti v teku in jih do zaključka zaradi interesov revizije poslovanja zavoda ne moremo razkriti in/ali komentirati. O rezultatih in morebitnih odgovornostih ter sproženih nadaljnjih postopkih bomo obveščali javnost po zaključku preiskave,” so pojasnili na DIHS. Ministrica Emilija Stojmenova Duh, ki naj bi bila na račun domnevnih nepravilnosti razrešena s položaja direktorice zavoda, zavrača vse očitke.

Viri Siola razkrivajo, da na DIHS preiskujejo sume, da je bil zavod v času, ko je bila Stojmenova Duh njegova direktorica, upravičen do evropskih sredstev na račun sodelovanja v projektnih partnerstvih, ki pa ga ta ni bil deležen, ker naj bi Stojmenova Duh sredstva preusmerila na druge pravne subjekte, s tem pa posledično povzročila oškodovanje zavoda.

Ministrica za digitalno preobrazbo zavrača očitke in trdi, da je zavod dobil celotni znesek denarja, do katerega je bil upravičen. Ta pa naj bi po besedah Stojmenove Duh izvajal projekte, za katere so bila pridobljena sredstva tudi namenjena. “V oktobru 2019 je v odvetniški pisarni po izbiri ustanovitelja GZS potekala primopredaja poslov, na kateri so bili prisotni pravni zastopniki obeh strani. Vse to je ustrezno zabeleženo v primopredajnem poročilu,” je pojasnila ministrica.

Konkretno naj bi šlo za prenos projektov in sredstev, ki jih je DIHS prejel na razpisih, na projekt 4PDIH, ki je nastal v okviru ljubljanske fakultete za elektrotehniko, na kateri je Stojmenova Duh predavala in tudi vodila omenjeni projekt,” navaja omenjeni portal in dodaja, da naj bi bilo prekanaliziranih več 100 tisoč evrov. Ministrica je očitke zavrnila in pojasnila, da takšen projekt, pri katerem se je prijavil DIHS in bil prenesen na 4PDIH, sploh ne obstaja. Kot pravi, je informacije o tem mogoče dobiti tudi na Evropski komisiji. Pri zamenjavi partnerjev je namreč zahtevana izvedba dodatnega postopka.

Dokumentacija naj bi bila izgubljena, poškodovana in neurejena
Poglavitni deli dokumentacije o poslovanju zavoda v času vodenja Stojmenove Duh, naj bi bili po neuradnih informacijah neurejeni, poškodovani ali izgubljeni. Tudi te navedbe ministrica zanika. Komentirala je namreč naslednje: “Ne drži. Do vseh dokumentov so imeli dostop zaposleni, ki so še naprej ostali na zavodu, poleg tega sem bila vedno na voljo tako vršilcu dolžnosti direktorja Alešu Juvančiču kot direktorici Katji Mohar Bastar“. Stojmenova Duh pa je še povedala, da ne ona sama niti njena odvetnica nista bili obveščeni o tem, da bi bili zoper njo sproženi kakšni postopki v zvezi s celotno zadevo.

Novinar Bojan Požar navaja, da viri glede novopečene ministrice za digitalno preobrazbo pravijo, da naj bi takoj po pridobitvi funkcije dobila tako imenovano “višinsko bolezen”. Svojim starim znancem naj namreč ne bi več odgovarjala na klice in sporočila. “Nemudoma je zahtevala avto in šoferja, za šefinjo svojega kabineta pa pripeljala nekdanjo medicinsko sestro Inge Kobe, ki se ukvarja z izdelovanjem glinenih posod in je zasebna partnerka Toneta (Tončka) Kregarja, člana glasbene skupine Mi2 (Čista jeba), sicer pa vidnega člana Socialnih demokratov, zato ker so družinski prijatelji,” še izpostavlja. Za ministrico je sicer znano, da je precej dejavna na Twiterju. Čeprav naj bi za politike veljalo, da imajo precej debelo kožo, to očitno ne velja za Stojmenovo Duh, saj ta blokira vsakega kritičnega uporabnika. Kot smo že poročali, se je teh nabralo že toliko, da se je neki spletni uporabnik z nadimkom “brutusReloaded” odločil začeti umetniško gibanje, ki ga je šaljivo poimenoval “MEE TOO” (tudi jaz), kot očitno zbadljivko radikalnim levičarjem.

Foto: posnetek zaslona

Sara Kovač