[Ekskluzivno] Odlazek pritiska na DUTB in Debeljaka, da bi se podjetje Salomon vrnilo nazaj v njegove roke!

Datum:

Vlada Roberta Goloba je očitno pripravljena narediti vse, da se za pomoč pri zmagi na državnozborskih volitvah oddolži medijskemu tajkunu Martinu Odlazku. Po naših informacijah je slednji pisal na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) in predlagal prodajo deleža DUTB v družbi Salomon, ki izdaja več medijev, da bi rešil svoj imperij. Nova garnitura z Žigo Debeljakom na mestu predsednika upravnega odbora DUTB pa bo očitno naredila vse za Odlazkovo zaščito. Naš vir namreč razkriva, da so na DUTB sklenili, da gredo v prodajo deleža družbe Salomon na DUTB, Debeljak pa na naša vprašanja še ni odgovoril.

Prezadolženo podjetje Salomon, ki je pristalo na slabi banki, se očitno vrača k svojemu staremu gospodarju – tajkunu Martinu Odlazku. DUTB je tožbo, s katero je zahtevala, da se njen 45,39-odstotni delež v družbi Salomon poveča na 100 odstotkov, Dolenjski list pa svojega 54,61-odstotnega izgubi, vložila leta 2021. Po zakonu o gospodarskih družbah je izključitev družbenika mogoča, če za to obstajajo utemeljeni razlogi, zlasti če družbenik drugemu družbeniku povzroča gospodarsko škodo.

S prodajo bi pohiteli 
Toda izvedeli smo, da je Martin Odlazek na DUTB naslovil pismo, v katerem je predlagal prodajo deleža. “Piše, da sta bila pri njem Boris Novak in Dimitrij Piciga, ki sta mu razkrila, da imata navodilo, da ga morata uničiti, ampak da onadva tega ne bi naredila, ampak bi mu raje predala delež DUTB,” je razkril naš vir in pristavil, da je Odlazek predlagal prodajo. Včeraj so na DUTB sklenili (seveda vse vodi Žiga Debeljak), da gredo v prodajo deleža DUTB,” smo izvedeli, pri čemer pa se je seveda treba zavedati, da ima Odlazek predkupno pravico. Ker pa je nemogoče umakniti tožbo DUTB, hitijo s prodajo deleža. V primeru, da bi do odločitve o zamudni sodbi prišlo prej, bi to pomenilo konec za Odlazka in zadeve ne bi mogli izpeljati.

Ker je dolgoletni predsednik uprave Gen-I Robert Golob postal izbranec globoke države, ne čudi, da je mesto predsednika upravnega odbora DUTB zasedel prav Debeljak. Gre namreč za človeka, ki naj bi mu poslovno pot tlakovala zadnji partijski šef in nekdanji predsednik republike Milan Kučan in odvetnik Miro Senica. Debeljak je tako kot ključni akter globoke države dobil nalogo, da reši medijskega tajkuna Martina Odlazka, ki je med zaslužnimi za zmago Goloba, s tem pa seveda tudi globoke države.

Nekdanji predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak, bivši predsednik Foruma 21 Milan Kučan (Foto: STA)

Odlazkov imperij je prispeval k Golobovi zmagi na volitvah – prihaja čas plačevanja računov
Če se spomnimo na dogajanje pred volitvami, se lahko spomnimo, da je v zvezi z Golobom vzniknilo cel kup najrazličnejših afer, ki pa niso dosegle tolikšnega pompa, ker osrednji mediji o zadevi niso poročali. Če pa že, zelo obrobno, da bi ustvarili vtis, kako naj bi šlo zgolj za izmišljotino desnosredinskega pola in sovražnika globoke države številka ena – Janeza Janše. Eden med najbolj zaslužnimi je tako nedvomno Odlazek, saj družba Salomon glede na razvid medijev pri Ministrstvu za kulturo med drugim izdaja Radio Salomon, športni dnevnik EkipaSN ter revije Jana, Vklop, Zvezde/Lady, Salomonov oglasnik in Salomonov ugankar. Salomon je del medijske skupine Media24 (v lasti družbe Svet24, katere lastnica je Alena Nardini), kaže njena spletna stran, v naboru njenih medijev pa so med drugim še tiskani mediji Svet24, Reporter, Novi tednik in Dolenjski list, več radijskih postaj, med njimi Radio Aktual, Radio Celje in Radio Veseljak, pa spletni portali nekaterih od teh medijev. Družba Salomon pa je tudi 19-odstotni družbenik družbe Večer mediji, ki med drugim izdaja časnik Večer.

Spomnimo. Politični analitik Peter Gregorčič je v eni izmed oddaj Ura moči na Planet TV razkril, da Golobova vlada pripravlja neko zakonodajo, ki bi združila DUTB in Slovenski državni holding, s tem pa na široko odprla vrata kadrovanju v državna podjetja. Izrazil je prepričanje, da je to na račun Odlazka. “Kot mi je znano, je Šarčeva vlada imela del Odlazkovega premoženja v njegovem Salomonu (45,39 %).” Po Gregorčičevih besedah je šlo za zelo zanimivo pogodbo – da ima Odlazek predkupno pravico, v primeru, da tega ne more kupiti, pa veto na prodajo. To dejansko pomeni, da je imel tajkun nek finančni vzvod za državni denar. “In po mojih informacijah je bil za neizvršnega direktorja Franci Matoz imenovan zato, ker se je izkazalo, da je on edini sposoben, da lahko to odklene, kar se je na prvi stopnji tudi zgodilo.”

Kot že rečeno, je DUTB s tožbo iz leta 2021 zahtevala, da se njen 45,39-odstotni delež v družbi Salomon poveča na 100 odstotkov. Dolenjskemu listu, ki je 54,6-odstotni družbenik Salomona, je namreč DUTB očitala kršitve in škodljive posle med povezanimi osebami od leta 2012, med drugim na izdanih poroštvih, prevzemu nezavarovanih terjatev, prenašanju premoženja in deležev med povezanimi osebami in tudi na posojilih, ki jih je tožena stranka najemala pri poslovnih bankah in nato po nižjih obrestnih merah posojala družbam v sistemu Martina Odlazka oz. njegove družine. Slaba banka je očitala, da so njene pravice kot manjšinskega lastnika omejene, obenem pa je prihajalo do kršitev medijske zakonodaje. Dolenjski list naj bi si znotraj Salomona privoščil hude kršitve, to pa je rezultiralo v slabem medsebojnem sodelovanju na področju upravljanja družbe Salomon. Sodišče je podalo zamudno sodbo. Odvetniška pisarna, ki zastopa interese Dolenjskega lista, pa odgovora ni posredovala sodišču v ustreznem roku.

Dolenjski list je sicer v posesti podjetja Eurofit, v katerem ima Odlazek 44-odstotni delež, po osemodstotni delež pa imajo Gašper, Domen, Nejc, Liza, Tina, Maja in Meta Odlazek, kažejo podatki Ajpesa. 

Martin Odlazek (Fotomontaža: Matic Štojs Lomovšek)

Časnik Delo je 4. junija razkril, da je novomeško okrožno sodišče v tožbi DUTB proti družbi Dolenjski list glede družbeništva v družbi Salomon pritrdilo DUTB, tako da je ta postala edina lastnica Salomona. Ker pa sodba ni bila pravnomočna, jo je s pritožbo mogoče izpodbijati. Pritožbo pa je seveda tedaj pričakovano napovedal Odlazek, kar v praksi pomeni, da si je s tem kupil nekaj časa. V primeru, da bo pravočasno prišlo do prodaje deleža DUTB, bi bilo to več kot primerno plačilo za usluge, ki jih je med parlamentarno politično kampanjo in vladavino vlade (konkretneje: pomoč pri udrihanju) Janeza Janše nudil Odlazek. Ker gre v primeru, če navedbe našega vira držijo, za naravnost škandalozno odločitev, bomo informacijo preverili tudi pri predsedniku upravnega odbora DUTB Žigi Debeljaku. Ko odgovor prejmemo, ga objavimo naknadno.

 

Odgovor DUTB:

DUTB informacij o upravljanju posameznih primerov nikoli ne razkriva, saj bi s tem lahko negativno vplivala na izid postopkov.

 

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...