fbpx

DUTB vložila kopico kazenskih ovadb proti poslovnim sodelavcem in članom družine Odlazek!

Martin Odlazek. (Foto: STA)

Medij Požareport je razkril osnutek kazenske ovadbe slaba banka (DUTB) proti poslovnim sodelavcem medijsko-tiskarskega-smetarskega tajkuna Martina Odlazka. Del slovenske javnosti je sicer že dlje časa seznanjen z razkritjem poslovnih nepravilnosti družb v lastništvu Odlazka in njegovih družinskih članov. V preteklosti je bil namreč Martin Odlazek obsojen na pravnomočno šestmesečno zaporno kazen, ki jo je lahko preživel kar doma, torej v svoji hiši. Kazenska ovadba zajema predvsem poslovanje enega izmed stebrov Odlazkovega poslovnega imperija, podjetje Salomon. 

V osrednjih medijih zelo radi problematizirajo lastništvo alternativnih medijev, čeprav so sami v resnici vladarji 90 odstotkov medijskega prostora. Drugače misleči mediji so jih razkrili in izpostavili, da so pravzaprav le dolgoletni medijski podaljšek tranzicijske levice. Zapišemo lahko, da smo v preteklosti razkrili mnogo nečednosti lastnikov medijev Večer, Dnevnik, Delo, N1 (gre za prihajajoči medij). Največji med njimi je nedvomno medijski imperij v lasti Martina Odlazka. V njegovi lasti in njegove družine je tako več tiskanih in spletnih medijev, radijskih postaj in ena televizijska postaja.

Javnosti pa ni znano, da so leve vlade z javnim denarjem reševale Odlazkov imperij preko DUTB (slabe banke), ki je odkupila lastniške deleže nekaterih zadolženih Odlazkovih podjetij v višini 17 milijon evrov. Vendar je novo vodstvo DUTB pod vodstvom novega predsednika Franca Doverja reagiralo na dolgoletne poslovne kršitve družbe Salomon in drugih podjetij v lasti družine Odlazek. Ena najbolj očitnih kršitev Salomona je, da ima večino zaposlenih prijavljene kot invalide. Pred leti smo tako že poročali, da je med drugim zaposlene v reviji Reporter prav tako zaposlil kot invalide v enem izmed Odlazkovih podjetij, kar jasno priča tudi številka zaposlenih na Reporterju.

V kazenski ovadbi ovadeni poslovni sodelavci in družinski člani Martina Odlazka
Kazenska ovadba je bila vložena proti direktorju družbe Salamon Gregorju Repiču, Martinu in Domnu Odlazku. Ne smemo pozabiti, da smo v preteklosti že razkrili afero nekdanje ministrice za delo Anje Kopač Mrak, ko so uradniki pod njenim vodstvom podelili milijonske subvencije za zaposlovanje invalidov Odlazkovim družbam. Končalo se je tako, da je Odlazek subvencije pobral, invalide pa odpustil. Sodeč po javno dostopnih podatkih na Erarju so zgolj za to prejeli do 30 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja.

Eden ključnih operativcev Odlazkovega medijskega sveta je Gregor Repič. Pojavlja se kot direktor družb Dolenjski list, Salamon in Elevat. Med drugim je tudi večinski lastnik Elevata. Ključno podjetje v medijski hobotnici Dolenjski list obvladuje podjetje eno izmed ključnih podjetij v Odlazkovi poslovni hobotnici, Eurofit. V njem ima Martin Odlazek 44-odsotni delež v podjetju. Večinski delež v podjetju ohranja s pomočjo deležev Domna, Gašperja, Lize, Mete, Maje, Nejca in Tine Odlazek.

Pogled v druga Odlazkova podjetja je podoben, direktorji ali lastniki so pogosto prav družinski člani Martina Odlazka. Tako so v kazenski ovadbi ovadeni Jože Čad, Jure Rupnik, Gregor Repič, Iztok Burdych, Slavica Zibelnik, Primož Zibelnik, Marko Odlazek, Ivo Gulič, Janez Mlakar in Domen Odlazek. Ti so bili ovadeni zaradi več kaznivih dejanj kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti v povezavi s prvim odstavkom 240 člena KZ-1 ter pomoči k navedenim kaznivim dejanjem.

Tako je poleg omenjene kršitve še zapisano, da so med drugim krivi kršitve zakonodaje zaradi sume storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 2. v povezavi s 1. odstavkom 240. člena v zvezi z 20. členom KZ-1. V preteklosti smo tako pisali, da sta Martin Odlazek in Jože Čad lastniško sodelovala v lastništvu podjetja Papir servis.

Samostojni novinar Bojan Požar v svojem ekskluzivnem razkritju razkrije s čim si je sploh družina Odlazek ustvarila bogastvo. Glava družine Martin Odlazek naj bi v času pred osamosvojitveno vojno šel poslovno priložnost iskat v Srbijo in uspel. Kasneje se je hitro povezal z nekdanjo vplivno finančnico iz Kučanovega kroga, Ado Gorjup. Nekdanja dolgoletna direktorica časopisne hiše Dnevnik mu je zagotovila donosne tiskarske pogodbe z Odlazkovim podjetjem Set Vevče. Naveza Bojan Petan-Martin Odlazek pa še danes vztraja v tem tiskarskem poslu.

Martin Odlazek (Fotomontaža: Matic Štojs Lomovšek)

Urad za preprečevanje denarja ocenil, da poslovanje družine Odlazek močno odstopa od običajnega poslovanja družb
Lani smo poročali, da so pri Uradu za preprečevanje pranja denarja ocenili, da poslovanje družb v povezavi z družino Odlazek močno odstopa od običajnega poslovanja družb. Številne transakcije lahko kažejo na morebitne nepravilnosti pri knjiženju teh transakcij v poslovne knjige, ki pa najverjetneje nimajo nobenih osnov v dejansko sklenjenih poslih. Iz vsega tega izhaja sklep, da poslovanje obravnavanih družb in njihovih zastopnikov oziroma ustanoviteljev vsebuje razloge za sum storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve po 249. členu KZ-1 ali katerega drugega kaznivega dejanja s področja gospodarstva. Zadeva je bila letos predana v nadaljnjo obravnavo, saj urad za preprečevanje pranja denarja na podlagi svojih pooblastil v določene podatke nima vpogleda.

Po preverjenih podatkih, je tako Urad za preprečevanje pranja denarja na Ministrstvo za finance oziroma na Finančno upravo RS poslal informacijo o kaznivem dejanju, in sicer v zadevi Špela Mazovec in ostali. Na podlagi 102. člena Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (ZPPDFT-1), je bilo pristojnemu organi poslana informacija o transakcijah, v zvezi s katerimi obstajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve. Sum se nanaša na naslednje pravne in fizične osebe: Martina Odlazka, Marka Odlazka, Gašperja Odlazka, Krater d.o.o., Eurofit d.o.o. in Salomon d.o.o.

V uradu so namreč na podlagi določil ZPPDFT-1 zbrali in analizirali podatke ter dokumentacijo, ki je bila pridobljena s strani SKB banke in Gorenjske banke. Preverili pa so tudi evidence Urada in nekatere druge računalniške evidence, do katerih ima urad dostop. Obravnavali so neobičajno poslovanje in nepojasnjeno kroženje sredstev na poslovnih računih med številnimi med seboj povezanimi družbami, kar smo ekskluzivno razkrili v našem mediju.

Lastnica tedenskega Odlazkovega Reporterja je Tara Milikić. Kot vidite, družba nima zaposlenih. (Foto: E-bonitete)

Odlazkov medijski aparat vsakodnevno izvaja medijske umore nad vsako potezo sedanje vlade
Martin Odlazek že dlje časa krši pravila medijske zakonodaje v Sloveniji. S svojim lastništvom deluje monopolno, kar je očitno, le pristojnim ne. Vendar si je z odpisom dolga kupil mir pri tranzicijski levici. Svoj medijski aparat pa preoblikoval v levičarska trobila, znana pod blagovnimi znamkami Necenzurirano, Reporter in Svet24. Po navadi pa njihove po večinoma medijske umetno napihnjene afere povzamejo še na RTV Slovenija in POP TV.

Upajmo le, da ne bodo v primeru vložene kazenske ovadbe odpovedali državni organi in pričeli preiskovati poslovne nepravilnosti odgovornih v lastništvu družine Odlazek. Eden izmed postopkov že nekaj časa stoji na Agenciji za varstvo konkurence, kjer že nekaj časa obravnavajo koncentrirano lastništvo medijskega tajkuna Odlazka.

V prihodnje vam bomo v našem mediju predstavili še enega izmed finančnih botrov poslovnega omrežja Martina Odlazka, Ivana Kralja. Gre za vplivnega dolenjskega podjetnika, ki je zelo aktiven v politiki na lokalni ravni. Prav Kralj naj bi Odlazku posodil kupnino v višini 17 milijonov evrov za nakup radijskih postaj v lasti Leona Oblaka. Kot vplivna poslovna delavka se pri Kralju pogosto pojavlja Vesna Vesel. Ali je sorodstveno povezana s predsednikom računskega sodišča Tomažem Veselom še preverjamo. Poslovni krog Martina Odlazka se je prvič spoprijel z resno grožnjo, da se bo moral v sedanjem mandatu te vlade soočiti z organi pregona. Zato so odzivi v Odlazkovih medijskih publikacij jasni, ko vsakodnevno žolčno napadajo vsako potezo vlade Janeza Janše. S to vlado bi namreč odšli tudi vsi finančni in pravosodni problemi družine Odlazek.

 

Martin Odlazek poslovna hobotnica

Poslovna hobotnica Martina Odlazka. (Foto: Posnetek zaslona: RadioŠtudent)

Luka Perš