fbpx

Dva Marka Bitenca, soimenjaka, ki ju zlorabljajo v spopadu proti SDS

Marko Bitenc, biotechnologist, entrepreneur and co-owner of the GenePlanet company, and Marko Bitenc, renowned physician-surgeon. (Photo: STA)

V življenju se ne ravno pogosto zgodi, da se v nevihti znajdeta dva, ki imata isto ime in priimek. No, v zadnjih tednih sta se na tnalu izbranih medijev znašla dva Marka Bitenca. Laž kot strateško orodje manipulacije očitno ne pozna meja. 

V zadnjih tednih izbrani mediji gradijo najrazličnejše konstrukte v zvezi z nabavo zaščitne opreme. Teza, ki jo vsiljujejo v zadnjih dneh je, da se je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, zavzel za Marka Bitenca, direktorja in lastnika biotehnološkega podjetja Geneplanet, ker naj bi bil ta iz SDS in mu na ta način pomagal pridobiti posel z državo. A ta konstrukt ima zelo šibko točko. Namreč Marka Bitenca sta v Sloveniji vsaj dva. Minister Počivalšek pa pozna le enega.

Laž kot strateško orodje manipulacije
Prvi je Marko Bitenc je ugledni zdravnik-kirurg, ki že dolga leta sodeluje z SDS, bivši predsednik Zdravniške zbornice Slovenije, pa tudi Veliki mojster, torej šef slovenskih prostozidarjev, zelo vpliven človek v slovenskem zdravstvenem polju, član svetovalne skupine ekspertov za boj proti koronavirusu, ki jo je imenoval minister za zdravje, Tomaž Gantar. V preteklih dneh se je v družbi ministra Počivalška, ministra Gantarja in Joca Pečečnika fotografiral ob prispetju zdravstvene opreme na Letališče Brnik.

Foto: STA

Drugi je Marko Bitenc, biotehnolog, podjetnik in solastnik podjetja Geneplanet, enega od dobaviteljev medicinske opreme za boj proti koronavirusu. Niti zanj, niti za njegovo firmo razen strokovnih krogov, splošna javnost do afere sploh nikoli ni slišala, saj podjetje večinoma posluje v tujini. Bitenc menda ministra Počivalška še v življenju ni videl, pred sklepanjem poslov z Blagovnimi rezervami pa ni srečal še nikogar od tam zaposlenih.

Dva različna človeka, katerih edina napaka je, da izstopata. Po svojih vrlinah, strokovnosti in predanosti. Zmešnjava imen ju je nepotrebno postavila v središče afere, ki to ni. Oba sta spoštovanja vredna strokovnjaka, ena redkih, ki so se za svoje okolje in državo bili pripravljeni izpostaviti. Nikakor si ne zaslužita linča, ki sta mu izpostavljena zadnjih štirinajst dni na račun oblasti in maščevanja željnih bivših oblastnikov, ki v zmedi vidijo svojo priložnost. 

Andrej Žitnik