DVK prikriva poslance, ki so podpisali za Bratuškovo in Dobovška, češ “nimamo pravne podlage”

Alenka Bratušek (Foto: STA)

Podatka ne morem posredovati javnosti, je direktor državne volilne komisije Dušan Vučko zavrnil odgovor na vprašanje, kateri poslanci so strankama Dobra država Bojana Dobovška in SAB Alenke Bratušek “posodili” podpise in jima s tem olajšali kandidiranje po celotni državi.

Neuradno se je Vučko odločil, da imen ne bo razkril zaradi opozoril informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik, da je podpis poslanca za vložitev kandidatur po celotni državi stvar zasebnosti in da ljudje za to pomembno politično ozadje v času pred volitvami morda nimajo pravice izvedeti. Prelesnikova je bila v preteklosti generalna sekretarka državnega zbora. Za informacijsko pooblaščenko so jo izvolili poslanci.

Iz katere politične skupine sta dodatna podpisa?
Koliko je pomembno, kar nam prikrivajo, je odvisno od tega, kdo je posodil podpise. Manj pomembno bo, če je to storil kateri od poslancev, ki so zadnje čase izstopili iz SMC, denimo Branko Zorman in Bojan Krajnc. Precej bolj pa, če bi denimo Bratuškovi kandidaturo olajšal Dejan Židan s podpisom katerega od svojih poslancev ali če je Dobovšku, denimo, po tihem pomagal kdo od poslancev, ki sicer sodijo v SMC Mira Cerarja, iz katere je ta nekoč izstopil.

Ker informacije, ki je nedvomno pomembna za javnost, nisem dobil, sem jo takoj zahteval tudi pisno s sklicevanjem na zakon o medijih in na zakon o dostopu do informacij javnega značaja. Tako bo državna volilna komisija morala uradno odgovoriti (a šele čez čas, verjetno po praznikih), omogoča pa to v nadaljevanju spor pred informacijsko pooblaščenko in sodiščem o pravici javnosti do obveščenosti, kateri poslanci so podpisali. Za informacijo, kdo je tretji podpisnik, sem takoj zaprosil tudi obe stranki. V stranki SAB je ob Alenki Bratušek uradno še Mirjam Bon Klanjšček, pri DD Bojana Dobovška pa ob Dobovšku nekdanji poslanec SMC Franc Laj.

“Podatka ne delimo z javnostjo,” so se odzvali iz stranke nekdanje premierke. Iz DD pa odgovor, od koga so dobili tretji podpis, še čakam.

Za kakšen privilegij gre?
Poslanci so si za svoje stranke določili poseben privilegij, da lahko s tremi podpisi poslancev, ki jih oddajo pri državni volilni komisiji, vložijo kandidature po vseh osmih volilnih enotah brez zbiranja podpisov državljanov. S tem imajo prednost pred strankami brez poslancev, ki morajo v vsaki enoti zbrati najmanj sto na upravnih enotah overjenih podpisov volilnih upravičencev. Da javnost nima pravice izvedeti, kateri volivci so podprli kandidature neparlamentarni strank, je še mogoče razumeti kot del varstva tajnosti glasovanja. A pri poslancih ta razlog odpade. Ko sem preverjal, kaj meni o prikrivanju, kdo je podpisal, pri nekdanjem članu  državne volilne komisije, ki je tudi poznavalec volilnega prava, Juriju Toplaku, je ta povedal: “Mislim, da tega ne bi smeli prikrivati pred javnostjo. Podpisali so kot poslanci in ne kot zasebniki.  Sem pa ugotovil, da je informacijska pooblaščenka v zadnjem letu zelo spremenila smer in na številni področjih javnosti otežuje dostop do informacij.”

Je pa Dušan Vučko javnost obvestil, da so podpise poslancev, ki omogočajo vložitev kandidatur po vseh enotah do poldneva prinesli SDS Janeza Janše, DeSUS Karla Erjavca, SD Dejana Židana, SMC Mira Cerarja, SAB Alenke Bratušek in  DD Bojana Dobovška. Nekaj minut po poldnevu pa je to storila še NSi Mateja Tonina. Od večjih manjka le še Levica Luke Meseca.

Z DVK so se na objavo zgodbe o zasebnih biznisih poslancev na DVK (to namreč lahko pomeni tajnost podatkov), odzvali s takšnim pojasnilom:

Peter Jančič / spletnicasopis.eu

 • SIMON ROZIC

  “Madam” Bratov’šca ? Absolutna 0 (nula) !

 • Franc Šink

  Potuhneži se spet zbirajo za našimi hrbti.

 • Joško

  V SLO se čedalje več dogaja v tajnosti!

  • čips

   Dobis obcutek, da ne zivis vec v 2018? Js ze.

  • Mojca pokraculja

   Zmeraj se je dogajalo v tajnosti. Vzporedni sistem to zelo dobro obvalad.Ne dovoli, da se ga razkrinkava ali da bi kdo videl kaj se dogaja za odrom.
   Vse mora biti kot v teatru. Na odru performans ,kot se zdaj reče, seveda za publiko, za bedake. Za odrom pravi igralci in špil samo za izbrance.

 • lado

  kradla na Brdu z purićem ko sraka ,hišo so ji vrtnarji z Brda urejali, brez računov DOKAZANO!!!! BREZ OBRAZA ,VESTI ,pa najraje od jezikov ima ANGLEŠČINOOO HAAAAAAAAAHAHAAAA !!! LOPOVKA LOPOVSKA ,KURBLVELAAAA !!!! VOLITE DESNICO, DA SE TE GOLAZNI ZNEBIMO!!! ZA NAŠE SLOVENSKE POTOMCE GRE !!!

 • Anton

  sam sem vam že povedal dokler bomo imel direktorja državne volilne komisije Dušana Vučkota, bo zmeri prihajao do “težav” pri štetju volilnih lističev

  sarkazem press

 • Mojca pokraculja

  O kako simptomatično ! Vučko se sklicuje na pravne podlage !
  Vložite zahtevo pravi. In že v tistem trenutku molče govori, jaz jo bom zavrnil, ker nimam pravne podlage. Sicer pa imate vsa pravna sredstva na razpolago, pritožite se na Informacijsko pooblaščenko! Ta bo zadevo obravnavala in seveda zavrnila s kakršnimkoli razlogom že, in dodala, pritožite se na naslednjo instanco. In tako dalje in naprej, dokler leta 2020 pride končno zadeva pred najvišje sodišče. To pa odloči, da za posredovanje teh informacij ni potrebna nobena pravna podlaga. Jo imajo v zakonu o volitvah !

  Halooo!! Ali smo ali nismo pravna država !!!

 • antimur

  Ko se komunajzerska drhal enkrat dokoplje do oblasti, ne prizna nikogar več nad seboj, ne Ustave, ne zakonov in predpisov, sploh pa je to značilno tam, kjer so te barabe še cepljeni z balkanskimi geni, kot Vučko.

 • xtc

  Bedakom kot je Bratuškova in hinavcem tipa Dobovšek,nebi smelo biti niti dovoljeno vstopiti v ulico kateri je parlament,kaj šele vstopiti vanj.

 • PIA PlA

  Kaj pa informacijska pooblaščenka?

 • čips

  Lih zato bi morali vedet kdo koga podpira,da ve folk kaj sploh voli. Banda vsi so pokvarjeni u iber

 • MižekFiga

  Kar nekaj je bilo debat (SDS) v Parlamentu o ponovni “pretirani birokratizaciji” v zadnjem sklicu. Rešitev je, nič več komunistov na oblast. “SD” pa VEN IZ POLITIKE, če hočemo normalno živet v svoji državi !!! in vsakdo naj kandidira, za svoj denar, kjer hoče. Sibirija je ogromna.

 • SmashFascism

  Podpisi ju ne bodo rešili, ker ne bosta prišla s strankama v DZ.
  Poznalo pa se jima bo v proračunu stranke, če bosta zbrala 1% glasov…

 • Janez

  Po moje so mu pomagali SDS posranci zato pa hoče to Janša na vsak način zvedeti.

 • šmentanamuha

  Kandidaturo v vseh volilnih enotah je vložila tudi ZEDINJENA SLOVENIJA, Zakaj ste ta podatek izpustili?

 • Soave

  Seveda se je tovariš sam. . . . . .sam ? . . . . . odločil.

  Sicer pa vi tule tudi marsikaj naredite po svoji presoji.
  Šmentana muha je dobro spomnila. . . . .. Zedinjena Slovenija vam gre težko izpod peresa.

 • črnaovca

  In kaj vas to briga?

  • Olga_10

   Teslo!

   • črnaovca

    Se je oglasilo

    • Olga_10

     Nismo več v enopartijskemu sistemu, da bi ljudem (volivcem) prikrivali podatke!

 • janez.pokoncni

  Noro!!

 • Olga_10

  Vučka je treba nagnati in postaviti novo DVK! Tej ne zaupam! Prepričana sem, da goljufajoi tudi pri rezultatih volitev!

  • Marica

   Pa saj ni v SDS da bi bil goljuf. Največje barabe in kriminalci so v SDS.

   • Republic Commando

    blablablablabla :)

   • lokec

    Marica ni res.

   • totex39

    Kdo pa ti je to prišepnil? Odgovori če upaš, ali samo nakladaš kot vsi tvoji.

   • Olga_10

    Zato, ker razkrivajo lopovluk levičarjev? So zato goljufi?
    Najvecji goljufi, tatovi in pralci teroristicnega denarja so v SD, torej levici! Balaži je celo ovadil Pahorja…. ZL pa je celo identiteto ukradla in gre s takšnim goljufom na volitve! Res ste lahko ponosni na svoje – so 100% tatovi, goljufi in zločinci! Z Murgleonejem na čelu!

   • Capi

    Marica, pejd na tržnico blebetat, tam so tvoje teme

   • alborebeka

    Kaj ji ti pomagaš v rit lezit in ritke lizat,?

 • Lonka Tonka

  banda kvazi levica

 • hribovc

  povsod, koder se svaljka plagiatorškova, je zmeri kej orng narobe…

 • alborebeka

  Pred nekaj leti je Jankoviču lizala rit ,sedaj pa je že v praksi in liže vse vprek ,pa nekaj prakse iz Brusla z onim starčkom pitej boga kje vse že liže ?..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!