fbpx

Dvojna cenzura – cenzurirali bi svobodnjaki, cenzuriral bi Twitter

Lena Grgurevič, Gibanje Svoboda. (Foto: Nova24TV)

Ali se bomo tukaj sploh še lahko kaj pogovarjali in vprašali ali moramo biti samo tiho,” je vprašala poslanka Alenka Jeraj, potem ko jo je predsedujoča Lena Grgurevič večkrat prekinila med zaslišanjem Dominike Švarc Pipan za ministrico za pravosodje in ji dodelila kar dva opomina. Kmalu za tem pa je Twitter video uvrstil še med “občutljivo vsebino”.

Med zaslišanjem Dominike Švarc Pipan za ministrico za pravosodje je prišlo do trenutkov, ko se je poslanka SDS Alenka Jeraj spraševala, ali je sedaj, ko v državi vlada “svoboda”, sploh še dovoljeno spraševati. Njen niz vprašanj se je nanašal na številna področja o učinkovitosti sodstva, javnosti sej na sodiščih, opustitev ukrepov v času covid ukrepov, zakonov, ki se jih je potrebno držati, a bi nova vlada to obrnila na glavo. Nova ministrica namreč napoveduje amnestijo za stroške protestov v organizaciji Jaše Jenulla, s tem pa delovali v nasprotju z njihovo napovedjo o prenehanju izigravanja pravne države, opozarja Jerajeva. Na teh shodih se je požigalo, uničevalo in napadalo poslance, je poudarila poslanka SDS, nato pa je vskočila predsedujoča in prvič prekinila Jerajevo, naj se drži poslovnika.

Jerajeva je trdila, da je to del koalicijske pogodbe, saj je kandidatka dejala, da so bili protesti mirni in prosi, da odgovori tudi njej, saj gre za direktno izigravanje pravne države. Pri takih stvareh je po njeno za razmisliti, da ukrepi ne sprožijo plazov ponovnih kršitev zakona. Prav tako je opozorila, da bi posegi v postopke organov, ki so jih sprožili po uradni dolžnosti, degradirali policiste s posegi v njihovo delo. Lena Grgurevič je tukaj ponovno prekinila debato, Jerajeva pa ji je svetovala, naj si prebere Poslovnik Državnega zbora.

Poslanka Alenka Jeraj je nadaljevala z vprašanji o sodstvu in o neizvolitvi profesorja Janeza Kranjca za ustavnega sodnika, nato pa je predsedujoča Grgurevičeva dala Jerajevi drugi opomin, saj po njeno tudi komentiranje teh postopkov ne spada v delovno področje. “Ali se bomo tukaj sploh še lahko kaj pogovarjali in vprašali ali moramo biti samo tiho,” je vprašala poslanka Alenka Jeraj. Ker je Jerajeva nadaljevala o porazih Slovenije pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, spomnila na primere Novič in Radonjić ter Kočevski proces, ob tem pa je Grgurevičeva iz Gibanja Svoboda zopet prekinila poslanko Slovenske demokratske stranke.

Da je bila mera polna, je posnetke s seje med občutljivo vsebino umestil še Twitter, za katerega umazano delo opravlja Spletno oko. Res je prišla prava svoboda. Živela svoboda.

Sara Kovač