Dvojna merila levičarske antropologinje Vesne V. Godina: Spodbujala ulico proti Francu Kanglerju, sedaj se čudi in obsoja nasilje nad Arsenovičem!?

Foto: STA

Za doktorico socioloških znanosti in antropologinjo Vesno Vuk Godina je znano, da je ob svojem času spodbujala mariborsko ulico proti takratnemu županu Francu Kanglerju, sedaj pa se čudi in obsoja nasilje nad aktualnim županom štajerske prestolnice Aleksandrom Sašo Arsenovičem. Godina s tem jasno kaže svoja dvojna merila, ki smo jih lahko v času napadov na županovo zasebno lastnino v zadnjem mesecu opazili pri osrednjih medijih, ki počnejo isto kot Godina: Na podlagi politične pripadnosti ščitijo Arsenoviča, nekoč pa so hujskali proti Kanglerju!

Vesna Vuk Godina je v kolumni na portalu Fokus Pokus z naslovom “Napadi na Arsenoviča so akutna faza resnice mesta Maribor” izrazila začudenje in obsodila nasilje nad lastnino Arsenoviča. Po njeno je novi mariborski župan zmotil dogovorjeno delitev mesta. Kangler in Fištravec sta jo spoštovala. Zato je zdaj izbruhnilo nasilje.”

Šlo naj bi za spopad dobrega in zla, svetlobe in teme
Uvodoma je Vuk Godina v kolumni zapisala, da naj bi Arsenovič dajal jasne izjave. “Da se ne boji. Da se ne bo dal ustrahovati. Da je očitno nekomu stopil na žulj. Da nekateri poskušajo preprečiti, da bi delal tako, kot je obljubil v predvolilni kampanji. Za dobrobit mesta in meščanov. Transparentno. Da nekateri tega vodenja mesta nočejo. Da ga zato poskušajo ustrahovati. Ampak se ne bo pustil ustrahovati. Ne bo popustil. Ne bo odšel.” Po prepričanju Vuk Godine naj bi šlo celo za spopad dobrega in zla. “Svetlobe in teme. V katero se vmešava vandalizem.”

Saša Arsenovič (Foto: STA)

Tudi medijski mainstream daleč od korektnega poročanja
Pred dnevi smo pisali o tem, kako dvojna merila v svojem poročanju izražajo tudi osrednji mediji. Ti so namreč izrazili izrazito sočutje do vandalizma, povzročanje katerega je sicer nekaj povsem nesprejemljivega, a vendarle lahko glede na njihovo poročanje v času mariborskih vstaj proti nekdanjemu mariborskemu županu Kanglerju opazimo, da je razlika več kot opazna. Mediji so namreč v času vstaj bolj kot o vandalizmu poročali o vzroku protestov, torej o  projektu postavitve radarskih merilnikov hitrosti v prometu, ki je razjezil občane, ter o domnevni koruptivnosti. Nasilje se je stopnjevalo do te mere, da so celo obešali lutke takratnega župana Kanglerja in svetnikov z dravskega mostu, grozili so jim celo na njihovih domovih. Mediji so tako s stopnjevanjem takšnega poročanja poskrbeli za odhod Kanglerja z mesta župana, prav tako pa je to vplivalo na sprožitev protestov v drugih slovenskih mestih.

Primer hudega nasilništva, posledica hujskaškega poročanja proti Kanglerju.

Antropologinja Vuk Godina je v preteklosti že burila javnost v povezavi s seksualnim škandalom, ki je na noge dvignil celo Ameriko. Šlo je za hude obtožbe spolnega nadlegovanja žensk slavnega filmskega producenta Harveya Weinsteina. Vuk Godina je svoji kolumni za posilstvo krivila žrtve same, zato ne čudi, da so številni njene besede označili za žaljive in skrajno poniževalne. Ob tem je namignila, da je spolno nadlegovanje stalna hollywoodska praksa in da se je treba s tem sprijazniti.

H. M.