fbpx

Dvojna merila levih opozicijskih trobil: dr. Lavreta zaradi Zgage kljub opravičilu pribili na križ, pri dr. Knaflju iz LMŠ, ki bi pustil kristjane umreti, pa še naprej samo molk!

Nekdanji direktor Splošne bolnišnice Slovenj gradec Janez Lavre je moral zaradi enega tvita zapustiti direktorsko mesto in se opravičiti. Rihard Knafelj je imel na svojem Facebook profilu cel kup sovražnih izjav, vendar so ga na Zdravniški zbornici in v medijih zaščitili. (Foto: STA/Printscreen)

Slovenski osrednji mediji s svojim vsakodnevnim poročanjem dokazujejo, da je objektivnost le utopična želja. Če samo primerjamo, kako so poročali glede kupa neprimernih izjav tako imenovanega “neodvisnega strokovnjaka” Riharda Knaflja in kako glede izpada bivšega direktorja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janeza Lavreta, lahko vidimo očitno razliko. Lavreta so namreč kljub opravičilu novinarju Blažu Zgagi pribili na križ, o Knaflju, ki na svojem Facebook profilu objavlja, da bi kristjane pustil umreti, pa molčijo.

Kdorkoli si je ogledal četrtkovo Tarčo, je lahko videl, da so celotno inkvizicijo zgradili okrog Riharda Knaflja, enega izmed treh članov neformalne skupine strokovnjakov, ki je bila izbrana za ocenjevanje ponudb zaščitne opreme. Pri tem pa so seveda ob napadanju ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, ministra za obrambo Mateja Tonina in državne sekretarke Jelke Godec “pozabili” omeniti, da gre za človeka blizu Šarčeve LMŠ. Poleg tega je še sodeloval pri promociji konkurenčnega dobavitelja medicinske opreme Ram2, ima pa tudi svoje podjetje.

Zastrašujoč odnos zdravnika do kristjanov

Ne samo snovalci oddaje Tarča na nacionalni televiziji, ampak tudi osrednji mediji, niso opozorili na kar nekaj konfliktov interesov. Še huje je, da so prezrli izpade Knaflja, ki jih vseskozi izraža preko družabnih omrežij. S svojimi objavami daje vedeti, da podpira stališča Levice, se zavzema za podpis peticije, ki poziva aktualno vlado k odstopu. Nikakor ne zmore skriti svoje nenaklonjenosti do predsednika vlade Janeza Janše in ministra Počivalška. Preko vseh meja zdravega okusa pa je šla delitev objave na Facebooku, ki pravi: “Odlična novica! Tvoja družina nas je obvestila, da molijo k Jezusu za vas. Ventilator bomo tako dali nekomu drugemu, ki nima Jezusa, da bi ga pozdravil.”

Dr. Knafelj, kaj pa Hipokratova prisega? Vir: družbena omrežja

Glede na to, da je Knafelj zdravnik na UKC Ljubljana, je naravnost zastrašujoče, da goji sovraštvo do kristjanov. S takšno objavo se namreč pri marsikomu upravičeno poraja občutek, da bi kristjanom očitno odrekel dostop do medicinskih ventilatorjev. Glede na to, da je to v popolnem nasprotju s Kodeksom zdravniške etike in Ženevsko deklaracijo, da se dopušča kakršne koli razlike zaradi zaradi spola, rase, genetskih dejavnikov, življenjskega sloga, spolne usmerjenosti, vere, nacionalnosti, politične pripadnosti ali socialnega položaja, se poraja vprašanje, kako to, da osrednji mediji niso skočili v zrak in to problematizirali.

Opravičilo zanje ni imelo pomena

V primeru nekdanjega direktorja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janeza Lavreta so bili prisotni povsem drugačni ventili, namreč ta se je moral zaradi podobne neprimerne komunikacije na Twitterju s položaja posloviti in to kljub opravičilu, ki je bilo sprejeto. Potem, ko je Lavre v času hektičnega dogajanja okrog epidemije novega koronavirusa na novinarske provokacije Blaža Zgage v odgovor zapisal: “Morda boš kmalu pozitiven, pa da vidimo kk boš cvilu”, so vsi osrednji mediji pribili Lavreta na križ in ga postavili v osrednje poročanje. Prav malo mar jim je bilo, da se je Lavre iskreno opravičil in izrazil globoko obžalovanje ter ob tem poudaril, da se zaveda, da so bile njegove izjave povsem neprimerne, žaljive in neetične. “Nastale so v času moje velike obremenitve in psihičnega stresa ob dogodkih, ki so se zgodili zaradi mojega službenega dela čez vikend in urejanja zadev ob epidemiji COVID-19,” je dal vedeti.

Lavre je bil deležen medijskega pogroma, predvsem s strani Večera, ki velja za glasilo Židanove stranke SD. Njihova novinarka Petra Lesjak Tušek, sicer predsednica levičarskega Društva novinarjev Slovenije, je proti Lavretu napisala več zlonamernih člankov, s čimer bi lahko do položaja direktorice pomagala svoji dobri prijateljici Jani Makuc, strokovni direktorici SB SG. Slednja naj bi si že dalj časa prizadevala zasesti direktorsko mesto.

Janez Lavre. Avtorica vseh fotografij Veronika Savnik.

Naravnost neverjetno je, kako osrednji mediji selektivno odločajo, koga pribiti na križ in koga ne. Očitno je edino merilo postalo, če je nek posameznik naklonjen aktualni vladi. Če je posameznik nenaklonjen aktualni vladi, je v dobrem položaju, saj je koristen pri blatenju vlade in gonji zoper tiste, ki so skrbeli za to, da je Slovenija dobila prepotrebno zaščitno opremo, ki jo je v času razglasitve epidemije primanjkovalo na račun sprenevedanja prejšnje vlade. Sramotno in neokusno.

Hana Murn