Dvojna merila vršilke dolžnosti predsednika SD Tanje Fajon: Demokracija zame, ne pa tudi zate

Vršilka dolžnosti predsednika SD Tanja Fajon in predsednk vlade RS Janez Janša (foto: STA, Vlada RS)

Ko danes govorimo o demokraciji, po navadi mislimo to, da za razliko od prejšnjih zgodovinskih obdobij v evropskih družbah in za razliko od mnogih neevropskih družb še danes, de jure ni preprek (saj de facto vedno so) na podlagi osebnih okoliščin, kar naj bi bilo zagotovljeno z medsebojnim nadzorom različnih vej oblasti. Ko se danes neki vladi očita, da zmanjšuje demokracijo v družbi, se s tem misli, da pred nekoga neupravičeno postavlja prepreke na podlagi osebnih okoliščin. Tudi Tanja Fajon s svojim novim čivkom namiguje na to, da Janša sodeluje z nedemokratičnim Orbanom in da se to kaže v njegovem vedenju tako, da demokracijo spodkopava s kritiko medijev in internacionalizacijo dopisa “Vojna z mediji”.

Tanja Fajon, prvakinja Socialnih Demokratov, že nekaj časa zagovarja narativo o tem, da Janez Janša s kritiko delovanja slovenskih novinarjev spodkopava demokracijo, češ, da to počne iz pozicije moči in, da se s te pozicije to nebi smelo početi. Vprašanje, ki se tukaj zastavlja je, ali drži, da ima predsednik vlade v Sloveniji več moči kot dominantni mediji, ki Fajonovo v takšnih primerih podpirajo.

Spomnimo se le vloge medijev pri padcu Janševe vlade leta 2012 ali dejstva, da Socialni Demokrati, ki in ko se udeležujejo kolesarskih protestov, s tem kažejo, da verjamejo, da se bi dalo vlado zrušiti s pomočjo medijev in medijsko spodbujenih protestov. Ne ustaljenih demokratično – pravnih procesov.

Če to verjamejo, se je smiselno vprašati, od kod jim ideja, da ima predsednik vlade več moči od medijev in da zaradi tega ne bi smel medijev kritizirati? Po drugi strani se na podlagi čivka Tanje Fajon postavlja še cel kup drugih vprašanj: Kdo so mednarodne institucije, o katerih govori in zakaj štejejo, kaj so kriteriji, po katerih se njihovo verodostojnost pri presojanju teh zadev lahko spodbija, kaj zanjo pomeni neodvisnost medijev in kje naj bi bila meja njihove neodvisnosti ter in kaj je argument za njihovo neomejeno neodvisnost?

Dvojna merila Fajonove

Tanja Fajon je znana po kritiki naše hiše in, ker je predsednica druge največje slovenske stranke in evropska poslanka, se postavlja kopica vprašanj o njenih dvojnih merilih. Torej: zakaj je njej dovoljeno obračunavati z našim medijem, Janši pa z drugimi slovenskimi mediji, vključno z nacionalko, ni.

Ali pozicija evropske poslanke ni pozicija večje moči od moči našega medija z minornim deležem na medijskem trgu, v primerjavi z mediji, ki jih napada Janez Janša?

Ali Tanja Fajon verjame, da medijev, ki jih kritizira Janez Janša, ne vodijo ljudje, ki so pristranski, torej bolj naklonjeni njej kot Janši, četudi jih financira slovensko davkoplačevalsko telo? In še, ali politiki medije lahko kritizirajo, če nimajo pozicije predsednika vlade. Zakaj eni lahko in drugi ne?

Aleš Ernecl