Dvojna poročevalska merila 24ur o plačah Golobove in Janševe vlade

Datum:

Ko je to naredila Janševa vlada, je bil velik halo. Zdaj vidimo, da se o tem praktično ne govori,” se je na dvojna poročevalska merila v osrednjih medijih glede Janševe in Golobove vlade odzval poslanec NSi Jožef Horvat za portal 24ur

Ko se poroča o delu vlade Janeza Janše in ravnanju vlade Roberta Goloba, pozorno oko ne more mimo spregledati dvojnih poročevalskih standardov. Kot kaže, na 24ur apelirajo na vse tiste bralce, ki zaradi službenih in drugih obveznosti novice spremljajo bolj površno. Bi pa lahko šlo tudi za posledico dejstva, da je svakinja (Tjaša Slokar Kos) podpredsednice Gibanja Svoboda in kandidatke za predsednico (Marta Kos), odgovorna urednica informativnega programa POP TV. V sklop vladi naklonjenih poročevalcev spada tudi odgovorni urednik njihovega “neodvisnega” portala Jure Tepina.

Ob tem se lahko, tako mimogrede, spomnimo neprijetnih besed še ene predsedniške kandidatke – Nine Krajnik, ko je govorila o “levih privatizerjih“, ki so si prisvojili različna družbena področja, tudi poročanje medijev, lastnik Pro Plusa (POP TV, 24ur, A kanal) je namreč češki. Eden zadnjih prispevkov te spletne strani se sicer dotika višine plač ministrov in sekretarjev. Spomnimo: ko se je zgodil dvig plač državnih funkcionarjev v začetku Janševe vlade, se je o tem precej poglobljeno poročalo več dni. Sedanja vlada pa je deležna le kratkega, sramežljivega članka. In že v naslovu so pohiteli z opravičevanjem, da “opozicija odločitvi vlade ne nasprotuje“. Če bi nasprotovala, bi pa licemersko linčali Janševo vlado. Janša bo kriv, dokler bo živ.

Nespregledljiva dvojna merila v poročanju o Golobovi in Janševi vladi. (Foto: posnetek zaslona)

V primeru prejšnje vlade pa so si za drugi del naslova izbrali stavek “Gre za delo v nevarnih razmerah tako kot pri zdravnikih“, ki v kontekstu naslova lahko izpade malce cinično, zlasti zato, ker gre za primerjavo z zdravniki in omembo “nevarnosti“. Če so v članku, objavljenem leta 2020, skušali vzbuditi bes in zavist, tudi z navedbo višine plač, so tokrat ljudi skušali pomiriti v slogu “saj ni tako hudo, če opozicija ne nasprotuje“. Očitno razliko v poročanju je mogoče zaznati tudi v uvodnem odstavku. V primeru predhodne vlade med drugim zapisali: “Neodgovorno in neprimerno v času, ko so podjetniki na kolenih, pravijo v gospodarstvu.”

V primeru Goloba izgovarjanje na zakon in Janšo, v primeru Janše vzbujanje zavisti z navedbo višine plače
V primeru ravnanja nove vlade pri poročanju niso posegli po kakšnem kritičnem mnenju iz gospodarstva, rekoč, da se nam obeta huda gospodarska kriza zaradi posledic pandemije in vojne v Ukrajini … Lahko bi zapisali nekaj takšnega: “Na Golobovo razkošno ravnanje z javnim denarjem v gospodarstvu gledajo z neodobravanjem: medtem ko cene živil in energentov letijo v nebo, državni funkcionarji pri svojih plačah ne skoparijo.” Prepričani smo, da dolgoletni urednik Tepina to zna, če hoče.

Golobova vlada ravno ne varčuje pri svojih plačah, medtem ko cene hrane in energentov letijo v nebo. (Foto: STA)

Opravičevanje ravnanja Golobove vlade je mogoče zaznati tudi v delu prispevka, kjer so navedeni plačni razredi: “Ko gre za vprašanje plač ministrov in sekretarjev, vlada Roberta Goloba ni spremenila politike Janeza Janše. Zakon o sistemu plač narekuje, da so ministri lahko uvrščeni med 62. in 64. plačilnim razredom, sekretarji pa tri razrede nižje, med 59. in 61. razredom. Razlika je 393 oziroma 350 evrov višja mesečna bruto plača.” In v času Janševe vlade: “Te se gibajo med 62. in 64. plačnim razredom, Janša pa je za vse določil najvišji možni razred, in sicer 5.200 evrov bruto na mesec. Podobna logika tudi pri državnih sekretarjih.”

Golob si zasluži zlato kolajno za izvrstno opravljeno “delo” – kadrovanje
Njihove plače so uvrščene med 59. in 61. plačni razred, vlada pa je v torek odločila, da bodo vsi v najvišjem razredu, kar na mesec nanese 4.600 evrov bruto. Za primerjavo so bili ministri med vlado Marjana Šarca z izjemo finančnega ministra Andreja Bertonclja uvrščeni v najnižji predvideni – 62. plačilni razred. ” Pri Golobu se sklicujejo na zakon in s prstom otročje kažejo na Janšo, pri Janši pa izrecno poudarjajo, da se je “Janša odločil za najvišji možni razred” in za vzor dajejo “varčnega” Šarca. Obenem še navedejo znesek plače, da malce “podkurijo” bes vseh tistih zavistnih bralcev, ki životarijo “na minimalcih” … Še en predlog Tepini: Kaj pa, če bi naslednjič zapisali, da je bil Šarec pri varčevanju uspešnejši celo od favorita Goloba?

Nekdanji boksar Zavec je prepričan, da je “prav, da je delo plačano”. Če izpostavimo vladno kadrovanje, je bilo opravljeno delo naravnost vrhunsko. Golob si zasluži zlato kolajno. Vprašanje je le, kaj imajo od tega vladnega “dela” običajni ljudje. (Foto: STA)

Vladne plače pa je za portal upravičil tudi nekdanji boksar in poslanec Svobode Dejan Zavec: “Prav je, da je delo plačano. Jaz mislim, da bi bilo dosti manj nerazumevanja, dobre volje, če bi znal kdo razložiti, zakaj pa on dobi takšno plačo.” Za vrhunsko opravljeno kadrovanje si Golob zasluži kar zlato medaljo. Vendar pa iz te moke verjetno ne bo kruha … in bencina … Da bi se izognili očitkom o netransparentnosti, navedli, da v SD-ju sedanje določitve plač niso želeli komentirati, čeravno gre za podobno negotove razmere, kot so bile v času epidemije. Za boljši občutek so podali še mnenji poslanca NSi Jožefa Horvata (že v uvodu) in poslanca SDS Žana Mahniča: “Verjamem, da je marsikdo šel tudi v vlado zaradi tega, ker so mu rekli, da bodo plače ostale enake, kot jih je imela Janševa vlada.”

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...