fbpx

Dvojni vatli v osrednjih medijih in kako so šle plače Golobove vlade “potihoma” mimo njih

Vlada Roberta Goloba. (Foto: STA)

Dejstvo, da imajo Golobovi ministri in državni sekretarji najvišje možne plače, ne preseneča, je pa potrebno omeniti, so ravno oni visoke plače očitali Janševi vladi, o tem pa so pisali prav vsi osrednji mediji, ki so bili prav tako polni kritik zaradi višine plač. Kot v Janševi vladi bodo tudi tokrat v Golobovi vladi ministri uvrščeni v 64. plačilni razred, vlada je določila tudi najvišjo možno plačo državnim sekretarjem, kar pa je tokrat drugače, pa je dejstvo, da je to “začuda” šlo mimo vseh osrednjih medijev, saj tega danes nihče ne kritizira, še manj pa o tem poroča.

Vlada Janeza Janše je bila po uvrstitvi ministrov in sekretarjev v najvišji možni plačni razred tarča hudih kritik takratne opozicije in vseh osredjih medijev, ki so o zadevi celo večkrat pisali. Janševa vlada se je morala celo večkrat zagovarjati in pojasnjevati, da za to ni spreminjala nobenih predpisov in da je plačni razred za to že določen. Večina opozicije je takrat to potezo označila za neprimerno, sindikati za neokusno in neodgovorno. Pa vendar je danes Golobova vlada storila enako, o tem pa ne duha ne sluha, osrednji mediji molčijo, še manj pa je to kdo označil za “neprimerno”.

A dejstvo je, da so plače najvišjih funkcionarjev pri nas prenizke glede na primerljive funkcije v tujini in odgovornost, ki jo nosijo. Nizke plače tudi prinesejo rizike korupcije. Mediji bi to lahko poudarili že, ko je povišanje plač sprejela Janševa vlada ob pričetku epidemije, a je raje sledil medijski stampedo, danes pa gre ista karavana tiho dalje. Danes tudi ni lačnih otrok in črnih napovedi o recesiji, visokih cenah hrane, elektrike in goriv, ki tarejo državljane z nizkimi plačami, še posebej pa upokojence.

Najvišje plače ministrom in državnim sekretarjem
Po navedbah Žurnala so v vladi pojasnili, da je “Kabinet predsednika vlade v Državni zbor poslal dopis, da bodo ministri uvrščeni v 64. plačni razred, kar je enako, kot so bili v prejšnjem mandatu (sicer so lahko v razponu 62.–64.)“. To jim prinese 393 evrov bruto več.  Golobova vlada je najvišjo možno plačo določila tudi državnim sekretarjem, ki so lahko v razponu od 59. do 61. razreda. “Vlada je na 4. redni seji odločila, da se funkcija državnega sekretarja uvrsti v 61. plačni razred. Isti plačni razred so imeli tudi državni sekretarji v pretekli vladi,” so jim pojasnili na uradu za komuniciranje. Višja plača državnim sekretarjem prinese 350 evrov bruto.

Tako so v SD napadli predlog takratne Janševe vlade, danes pa so njihovi ministri in funkcionarji deležni enako visokih plač.

Janševa vlada je bila takrat tarča kritik tako opozicije kot osrednjih medijev, ki danes molčijo
Spomnimo, da je opozicija takrat višino plač v vladi Janeza Janše ostro kritizirala. Kritična je bila takrat tudi stranka Levica, ki je to označila za nesprejemljivo in da gre za zlorabo oblasti pod krinko izrednih razmer, pa vendar imajo ti isti danes enake plače in – molčijo. Sindikati  so prav tako takrat izrazili nestrinjanje in potezo vlade označili za neprimerno. Ogorčeni so bili, da se je vlada za potezo odločila v kriznem stanju, ko veliko ljudi nima dohodkov in ne da bi najprej poskrbela zanje. Mar res?

“Mnogi danes ne vedo od česa bodo jutri živeli. Ekonomisti svarijo pred recesijo, projekcija padca BDP doma in v svetu je strašljiva. Nova vlada pa zvišuje plače svojim funkcionarjem. Nesprejemljivo! Solidarnost pomeni, da v času krize vlada najprej poskrbi za najšibkejše, ne zase!”, so takrat zapisali na Twitterju Socialni demokrati, ki ob svojih enakih plačah danes molčijo. Ob tej licemernosti Socialnih demokratov se je na Twitterju oglasil tudi Janez Janša, ki je zapisal: “Dvojni vatli stranke SD sežejo do neba!”

Enako pa velja za osrednje medije, ki prav tako tega danes ne kritizirajo, še več, o tem niti ne poročajo. Kje je danes samooklicana neodvisna javna televizija, da bi tako kot doslej vladi očitala višanje plač v času energetske in prehranske draginje in zakaj ostali osrednji mediji ne poročajo o tem, kako neprimerno in neokusno je to, da imajo ministri tako visoke plače in to v času energetske in prehranske draginje, ko imajo ljudje dejansko manj kot prej?

Tanja Brkić