Dvojno zaračunavanje potnih stroškov, pregrešno drag projekt drugega tira, ignoriranje odločbe ustavnega sodišča in odprta vrata pol milijona migrantom za mainstream medije in stranko SMC odlična popotnica za mesto evropskega komisarja!?

Datum:

Potem ko je nekdanji premier in aktualni zunanji minister Miro Cerar napovedal, da po neuspehu na evropskih volitvah na jesenskem kongresu SMC ne bo več kandidiral za predsednika SMC, so pričeli nekateri mainstream mediji poročati o tem, da naj bi Cerar postal kandidat za evropskega komisarja. Čeprav je tedaj Cerar vse skupaj zanikal, pa očitno le ni vse tako iz trte izvito. Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je namreč dejal, da si v SMC želijo, da kandidat postane nekdo, ki je dober in pozna zunanjepolitični parket, ter ob tem dodal, da Cerar nedvomno spada med takšne ljudi.

Sicer je Zorčič na vprašanje, ali bo Cerar komisarski kandidat, odgovoril, da to težko napove, in ob tem dal vedeti, da ima po prepričanju poslanske skupine SMC primerne kompetence za delo na zunanjepolitičnem parketu. Na vprašanje, ali bi lahko za kandidatko podprli Tanjo Fajon iz vrst Židanove SD, je odgovoril, da je zagotovo lahko tudi ona možna izbira. “Če bo predsednica Evropske komisije predlagala, da pošljemo dva kandidata, bodo vse možnosti odprte. Tudi za Cerarja, se je strinjal. Po njegovih besedah pa je bistveno to, da najdejo kompetentnega kandidata, ki bo znal izpostaviti mesto Slovenije v Evropski komisiji,” je še dejal po poročanju STA.

Čeprav je vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović po četrtkovem srečanju koalicijskih partnerjev izjavil, da naj se o imenovanju slovenskega kandidata oziroma dveh kandidatov za komisarja ne bi menili, pa je očitno, da ima Cerar pri kandidaturi podporo mainstream medijev, ki so se o njegovi možni kandidaturi razpisali že prejšnji mesec. Seveda je težko razumeti, kako se lahko komu zdi primeren kandidat prav Cerar, glede na to, da ima na svojih plečih cel kup grehov, zaradi katerih bi moral pristati na smetišču politične zgodovine, ne pa na položaju evropskega komisarja.

Foto: STA

Glede na to, da je Cerar pravnik, bi človek pričakoval, da bo vsaj spoštoval odločbo ustavnega sodišča v zvezi z zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki določa financiranje zasebnih osnovnih šol. Brez slabe vesti je namreč povsem povozil odločbo ustavnega sodišča iz leta 2014, v kateri jasno piše, da je zakonodajalec z zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja kršil pravico otrok in njihovih staršev do brezplačnega osnovnošolskega izobraževanja, ki je obvezno in javno priznano ne glede na to, kdo je ustanovitelj šole. Diskriminatorna obravnava, v skladu s katero je zasebnim šolam pripadlo 85 odstotkov sredstev, kot jih država sicer zagotavlja javnim šolam, čeprav  gre v obeh primerih za izvajanje javno veljavnega osnovnošolskega izobraževanja, ki je v naši državi obvezno, bi padla v vsaki pravni državi.

Pol milijona migrantov nekontrolirano prešlo mejo
Daleč od tega, da je to edini Cerarjev greh. V času vrhunca migrantske krize leta 2015 je zaradi njegove ignorance Slovenijo na nezakonit način in povsem nekontrolirano prečkalo kar pol milijona migrantov. Med njimi so bili tudi teroristi, ob njihovih napadih v evropskih prestolnicah pa svetovni mediji niso pozabili omeniti, da so šli v razvite evropske države prav skozi Slovenijo. Migranti so povzročili ogromno škode, s svojo prisotnostjo so začeli sejati strah med prebivalci obmejnih krajev, ki so se pričeli obvezno zaklepati, kar do tedaj ni bila ustaljena praksa. Vsakodnevna srečanja z migranti so zaradi Cerarjeve ignorance postala vsakodnevna stalnica, z vsemi nadaljnjimi potezami, ki jih je vlekel kot predsednik vlade, je dal vedeti, da so nezakoniti migranti v Sloveniji več kot dobrodošli in da se za njihovo dobrobit vedno najdejo najkakovostnejša hrana, izobraževalni tečaji in pa najboljša oprema v stanovanjih, v katerih ne manjka niti LCD-televizor.

Kot da Cerar ni naredil dovolj škode, ko je migrantom omogočil nekontrolirano prehajanje državnih meja, je kot zunanji minister predlagal vzpostavitev skupnih patrulj slovenske in italijanske policije, ker naj bi se po njegovo na takšen način zajezilo nezakonite prehode meje. Vsakomur z malo zdrave pameti je jasno, da je takšna ideja neodgovorna do Slovencev, saj največ migrantov mejo prehaja med Slovenijo in Hrvaško. Namesto tega raje pač denar namenjamo za varovanje zahodne meje, vsi ujeti migranti pa nato pristanejo na naši strani. Po zaslugi Cerarja in Šarčeve vlade bomo postali pravi migrantski žep. Najbolj noro pa je, da za to še plačujemo.

Foto: STA

Cerar bo nedvomno ostal v spominu državljanov in davkoplačevalcev tudi zaradi drugega tira, ki ga je na veliko promoviral, čeprav je bilo vsakomur z zdravo pametjo jasno, da se nam bo zgodil novi TEŠ 6, saj bodo pred izgradnjo izbranci poskrbeli za zadostno količino aneksov, s katerimi si bodo obogatili denarnice, ki že zdaj niso prazne. Sicer je bila na koncu odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru usodna za Cerarja, saj je zaradi nje odstopil z mesta predsednika vlade. Projekt drugi tir je na koncu le stekel, naročena pa je bila tudi pregrešno draga maketa drugega tira, ki je na koncu odnesla tedanjega državnega sekretarja Jureta Lebna s položaja ministra za okolje. Cerar svoje krivde ni želel priznati in je vztrajno zatrjeval, da naj stranka z maketo ne bi imela nič, a dejstva so pokazala drugače. Kako je prepričan v svoje besede, je dokazal s tem, da je na soočenje v Tarči glede pregrešno drage makete poslal raje kar Janija Möderndorferja, ki se je na veliko sprenevedal in vse skupaj opisal celo kot teorijo zarote, kljub navedenim dejstvom, ki so jasna kot črno na belem.

Zaračunaval dvojne potne stroške
Kakšno moralo ima Cerar, je dokazal že pred vstopom v politiko leta 2014, ko je za eno samo pot na Koroško zaračunal dvojne potne stroške. Na dveh koroških srednjih šolah je namreč v enem dnevu predaval o njemu ljubi tematiki – o etiki in morali. Zgodba o dvojnih potnih stroških iz začetka Cerarjevega vladanja je zaradi bagatelnega zneska nekaj stotih evrov ostala majhna zgodba, a sama po sebi pove marsikaj. Predvsem o Cerarju in njegovi dvojni morali in standardih …

Foto: STA

Glede na to, da je Cerar doživel ogromen poraz tako na državnozborskih kot tudi na evropskih volitvah, je jasno, kaj si o njem mislijo državljani. Lahko se razglaša za še takšnega moralista, a dejanja govorijo sama zase. Glede na to, da se je iz predsednika vlade preobrazil v politično truplo, je jasno, zakaj si želi pobegniti na evropski parket. Ne le zavidanja vredna visoka plača, splošno znano je, da so evropski komisarji v mainstream medijih popularni in kljub neaktivnosti deležni pozitivnega poročanja v tovrstnih trobilih … Vendar, samo predstavljamo si lahko, kako bo oblatena Slovenija v svetu, ko bodo vse te afere izvohali tuji mediji.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Balerina donirala 50 dolarjev – grozi ji dvajset let ruske ječe!

Zaradi donacije petdesetih dolarjev so pred dnevi v Rusiji...

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...