Inštitut 8. marec motijo hrvaški katoliki, ne pa londonski muslimani

Nike Kovač očitno ne moti javna molitev patriarhalnih, do svojih žena pogosto grobih moških, ki soproge dojemajo kot inkubatorje in gospodinje. (Foto: STA, Wikimedijina zbirka)

Inštitut 8. marec je zmotila javna molitev katoliških moških v Zagrebu, ki jim je mar za nerojeno človeško življenje, domovino in družine. Po drugi strani pa inštituta ne moti javna molitev muslimanskih moških na ulicah Londona, znanih po robustnih, resnično patriarhalnih prepričanjih in grobem ravnanju z ženami. Gre za navadno dvoličnost: ena molitev jih moti, druga pač ne.   

Če na Inštitut 8. marec gledamo kot na pritiklino skrajne Levice, potem so nam razumljive njegove bizarne poteze. Jasno nam postane, zakaj Zoran Janković gradi kanalizacijo čez ljubljanski vodonosnik, a fanatični borci za pitno vodo niti ne trznejo. Podoben primer je histerija okoli javne molitve vernih katoliških moških v Zagrebu na Trgu bana Jelačića, ki jim je mar za nerojene otroke. Otrok je kajpak tudi očetov! Vendar pa ne gre le za “molitev katoliških moških”. Zadevo se absurdno prikazuje kot boj moških za podreditev žensk …

Na tovrstnih shodih so tudi ženske, ki same izkušajo posledice abortusa. O njih družba in mediji hinavsko molčijo, pa ne bi smeli. Obstajajo kraji, kjer lahko travmatizirane osebe varno delijo bolečo izkušnjo z drugimi, ki imajo podobno izkušnjo. Javno molijo tudi tiste, ki niso nikdar abortirale, toda cenijo dar življenja. In kaj bi dejale tistim relativno redkim ženskam, ki so zanosile zaradi posilstva? Ali pa v primeru, ko je otrok duševno prizadet? Odgovor na prvo vprašanje je verjetno posvojitev.

V primeru duševno prizadetih pa morda  Skupnost Barka. Neželena nosečnost je velikanski izziv, sporno pa je vsesplošno moralno opravičevanje abortusa s tem, da imajo nekateri zarodki neozdravljiv tumor. A prav to se gredo v inštitutu, kjer so med drugim zapisali: “Tudi včeraj, kot že nekaj sobot, je na trgu bana Jelačića v Zagrebu potekala t. i. moška molitev, kjer moški kleče molijo za domovino, za to, da moški postanejo duhovne avtoritete v družini, za predzakonsko vzdržnost kot tudi proti splavu.”

Nika Kovač, kaj pa javna molitev patriarhalnih muslimanov?!
“Ženska mreža Hrvatske je včeraj organizirala protishod, na njem pa je med drugim zahtevala tudi zapis pravice do prekinitve nosečnosti v ustavo.” Inštitut se rad vtika v dogajanje na tujem, komentira vse živo, celo volitve na Švedskem, javno molitev moških v Zagrebu, ga pa ne moti javna molitev patriarhalnih muslimanskih moških v Londonu, znanih po svoji gospodovalnosti in grobosti do žena. Mnogi svoje žene obravnavajo le kot privatne inkubatorje in gospodinje …

Inštitut 8. marec za opravičevanje abortusov zlorablja primer smrtno bolnega zarodka. (Foto: Twitter)

Dvolični Inštitut 8. marec komentira celo volitve na Švedskem, patriarhalni moški v Londonu pa ga ne vznemirjajo. (Foto: Twitter)

Andrej Žitnik