fbpx

Dvoličnost evropske poslanke Tanje Fajon: Na nacionalni televiziji govorila o tem, kako je razočarana, ko je imela možnost situacijo spremeniti, pa ni ukrepala?!

Foto: Printscreen

Evropska poslanka iz vrst Židanove SD Tanja Fajon je s svojo izjavo glede predlogov za vodilne položaje v Evropski uniji vnovič dokazala svojo dvoličnost v praksi. V izjavi za Odmeve na nacionalki, kjer je izražala svoje nezadovoljstvo glede kandidatke za predsednico Evropske komisije, je namreč dejala, da je razočarana, ker na vodilnih položajih ni nikogar, ki bi prihajal iz srednje in vzhodne Evrope, a glej ga, zlomka, politična skupina socialistov in demokratov je v Evropskem parlamentu za predsednika predlagala Italijana Davida Sassolija.

Potem ko so voditelji EU dosegli kompromis o vodilnih položajih v uniji in za predsednico Evropske komisije predlagali Nemko Ursulo von der Leyen, za predsednika Evropskega sveta Belgijca Charlesa Michela, za predsednico ECB Francozinjo Christine Lagarde, za visokega zunanjepolitičnega predstavnika pa Španca Josepa Borrella, Fajonova ni bila sposobna skriti razočaranja. “Smo odločno proti predlogu, ki je bil danes sprejet. Smo močno razočarani, ne podpiramo kandidatke za predsednico Evropske komisije. O tem bomo glasovali čez dva tedna. Hkrati smo tudi razočarani, ker na vodilnih položajih ni nikogar, ki bi prihajal iz Srednje in Vzhodne Evrope.”

Lahko bi predlagali Bolgara
Glede na to, da Italija geografsko nikakor ne spada v srednjo in vzhodno Evropo, ampak v južno Evropo, je dejstvo, da je Fajonova močna v govoričenju, ko pa je potrebno besede pretvoriti v realno aktivnost, se očitno zatakne. Namesto Italijana bi namreč lahko socialisti za predsednika Evropskega parlamenta predlagali Bolgara, razen če socialisti niso podkovani v geografiji …

Razočaranje Fajonove je ogromno, saj so se razblinile socialistične sanje o vodstvu Fransa Timmermansa kot predsednika Evropske komisije. Predsednik največje stranke v Državnem zboru RS Janez Janša je ob tem pripomnil, da so socialisti povsod enaki – izgubijo volitve, pa bi kljub temu želeli vladati. Očitno so dejstva, s katerimi je Janša postregel na družabnem omrežju Twitter, razjezila tajnika stranke SD Dejana Levaniča, ki je v odgovor zapisal: “Žalosten dan. Vodilna mesta ljudem, ki niso garant za spremembe. Nadaljevanje vladavine Evropske ljudske stranke, ki je EU pripeljala na najnižjo točko v zgodovini. Janša govori, da so se sanje o socialistični komisiji končale danes. No, so bile vsaj sladke sanje, ne pa nočna mora, ki jo gledamo zdaj.”

Že v primeru Tajanija dokazala, da so je polna usta
Seveda pa ni prvič, da Fajonova eno govori in drugo počne v praksi. Spomnimo, kako se je na Twitterju hvalisala, kako se veseli kosila s švedskim kraljevim parom Karlom XVI. Gustavom in kraljico Silvio, katerega gostitelj je bil predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Ne dolgo pred tem se je namreč skupaj s svojo stranko vneto borila za odstop Tajanija. Očitno ni videla ovire za udeležbo na kosilu v njegovi organizaciji, saj je le dobila odličen sedež, sedela je namreč na levi strani od kralja.

Fajonova si očitno misli, da so socialisti kljub porazu na evropskih volitvah upravičeni do vseh najvišjih položajev. Z izražanjem takšnega mišljenja se norčuje iz odločitve državljanov Evropske unije, ki so jo jasno in glasno izrazili na evropskih volitvah, zmagala je namreč Evropska ljudska stranka. Socialistom je več kot očitno močno dišal položaj predsednika Evropske komisije, na koncu pa jim je vendarle uspelo na položaj predsednika Evropskega parlamenta nastaviti italijanskega socialista Sassolija. Izgleda, da bi Fajonovi najbolj ustrezalo, da bi kar njo predlagali na mesto enega izmed najvišjih položajev v evropskih institucijah, saj je vse ostalo po njenih besedah katastrofa.

Hana Murn