Dvoličnost makedonske evroposlanke Joveve: zgrožena nad nestrpnostjo, a ko se je s smrtjo grozilo premierju Janezu Janši, vse tiho je bilo!?

Foto: STA

Preko družabnega omrežja Facebook se je oglasila evropska poslanka Irena Joveva in poudarila, da ima dovolj nestrpnih komentarjev, ki jih je deležna preko družabnih omrežij. “Kje in kdaj se konča strpnost do nestrpnosti? “Neslovenka. Antislovenka. Nakaza. Glupača. Čistokrvna socialistična balkanska čef****, ki uničuje našo domovino. Slovenci smo ti dali streho in kruh, ti pa pljuvaš po nas. Tujka z okvarjeno osebnostjo. Z Jesenic, muslimanske enklave. Revše umsko podhranjeno. Kar ste prebrali, je seveda sovražni govor, v teh primerih namenjen meni. Obstaja še veliko hujših zapisov in komentarjev, verjemite, izbrala sem (naj)bolj mile,” je zapisala in ob tem poudarila, kako ima dovolj, da postaja normalno, da se pod aktualno vlado uporablja sovražni govor, kot oblika svobodnega izražanja. 

“Dost mam, da pod aktualno vlado postaja normalno uporabljati sovražni govor, češ, saj to je svoboda izražanja, medtem ko se ta svoboda izražanja zanje konča v trenutku, ko nekdo reče nekaj, kar pa njim ni všeč. In ne, meja med sovražnim govorom in svobodo izražanja v bistvu sploh ni tako zelo tanka. Samo… Enim se sovražna retorika preveč obrestuje, ker je to pač osnova njihovega političnega programa. Dost mam tega, da se je vse to razpaslo še toliko bolj, odkar imamo vladno koalicijo, katere ekipa ne le, da očitno dopušča vse to, pač pa tudi marsikdo od njih večkrat stori podobno ali enako,” je med drugim še dodala evropska poslanka iz kvote LMŠ.

Dejstvo je, da je nestrpna retorika nesprejemljiva, namreč če se človek z nekom ne strinja, je svojo kritiko mogoče izraziti na povsem kultiviran način. Je pa žalostno, da enaki vatli ne obstajajo, ko nekdo grozi s smrtjo predsedniku vlade Janezu Janši, ki je pred poslanci v parlamentu pred časom povedal naslednje: “Spoštovani, na protestih, kamor pridno hodite in vabite, se javno grozi s smrtjo. Nosijo se majice z grožnjo s smrtjo. Nosijo jih osebe, ki so znane. S smrtjo se grozi na sejah vodstvenih organov javne RTV Slovenija. Tri ure je trajala seja, tri ure so sejali pod transparentom, kjer se je grozilo s smrtjo 220 tisočim, ki so volili za SDS, in to v času, ko je bila stranka v opoziciji. Grozi se s smrtjo neposredno meni.”

Ko se je s smrtjo grozilo predsedniku vlade vse tiho je bilo
Janša je spomnil, kako so sliko z grožnjo s smrtjo, kot nekaj povsem običajnega, objavili na spletni strani javne RTV. “Kljub temu, kar piše v Kazenskem zakoniku. Sprašujem vas, pristojne v policiji, tožilstvu, sodiščih, ali imamo pravno državo ali zakoni veljajo za vse enako-ali se lahko grozi s smrtjo tistim, ki jih imate za drugorazredne?”.

Foto: STA

Dejstvo je, da v Sloveniji velja Kazenski zakonik, ki v 297. členu pravi naslednje: “Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.” Kljub temu pa se glede groženj s smrtjo, v znak ogorčenja, ni oglasil nihče iz vrst opozicije, kaj šele evropska poslanka Joveva.

Namesto tega lahko v posmeh opazujemo, kako se prvaki in poslanci opozicijskih strank občasno sprehajajo na nezakonitih protestih, raje kot da bi s svojim obnašanjem pokazali, da jih nesprejemljivo obnašanje moti, ne glede na to, proti komu je usmerjeno. Ker pa očitno tega niso sposobni ljudje, ki so v preteklosti zasedali ministrske položaje in celo položaj predsednika vlade, ne čudi, da to tolerirajo tudi radikalni levičarji, ki se udeležujejo protestov in takšnemu obnašajo ploskajo, saj je očitno sovraštvo za katerega mnogi sploh ne vedo, čemu je prisotno, tako globoko zakoreninjeno.

Dvoličnost nas na koncu koncev nikoli ne bo privedla do napredka v družbi, če je pri kritiziranju drugih dovoljeno vse, ko pa gre za “naše” se vse skupaj problematizira in to postavi na naslovnice vseh medijev. Če smo v skladu z Ustavo RS vsi enaki pred zakonom, potem naj se v skladu s tem ravna tudi v praksi. Sovraštvo do kogar koli je nesprejemljivo in pika, saj se da prav vsako nestrinjanje izraziti na kultiviran način.

Nina Žoher