Dvoličnost Šarčeve vlade: Banko Slovenije javno kritizirajo, da škoduje mladim, sami pa bi ob rekordnem proračunu s porodniškimi dopusti prihranili 4 milijone evrov?!

Foto: STA

Ker je Šarčeva vlada kljub rekordnemu proračunu želela na mladih družinah prihraniti 4 milijone evrov, je opozicijska stranka SDS vložila amandma, ki je bil v sredo na odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide tudi sprejet. S tem so uspeli zagotoviti, da še naprej velja, da se starševska nadomestila (porodniški dopust in nadomestilo v času odmora za dojenje) usklajujejo z rastjo cen življenjskih potrebščin. 

Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je za obravnavo na seji Državnega zbora RS brez glasu proti pripravil dopolnjeni predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Z omenjeno novelo se med drugim izboljšuje položaj družin, kjer je mati ob rojstvu nezaposlena, in položaj študentskih družin. V SDS so se s predlogom dopolnila, ki so ga pripravili za sejo odbora, zavzeli za to, da se materinsko, očetovsko in starševsko nadomestilo ter nadomestilo v času odmora za dojenje usklajujejo z rastjo cen življenjskih stroškov.

Prihranek bi letno znašal približno 4 milijone evrov
Vlada, ki je predlagala spremembe zakona, je namreč omenjeno usklajevanje želela ukiniti in s tem po svojih besedah prihraniti približno 4 milijone evrov letno. Kot je na seji pojasnila poslanka SDS mag. Karmen Furman, so v poslanski skupini SDS ocenili, da je razlog, ki ga vlada navaja za neusklajevanje – to, da upravičenec prejema nadomestilo v višini 100-odstotne plače zadnjih mesecev in bi s tem prejemal višje nadomestilo kot je njegova plača – neutemeljen.

“Upravičenec prejema ta nadomestila iz naslova zavarovalnega principa, kjer se vsi prejemki usklajujejo,” je povedala poslanka in izpostavila, da so v poslanski skupini ocenili tudi, da bi predlagana rešitev s strani vlade v slabši položaj postavila prejemnike teh nadomestil (predvsem prejemnike nadomestila v času odmora dojenja) v primerjavi z drugimi prejemniki sredstev na podlagi plačanih prispevkov.

Foto: SDS

Furman: Ustrezna družinska politika vpliva tudi na demografijo
“Nesprejemljivo je, da želi vlada ob rekordnem proračunu ukiniti usklajevanje višine starševskih nadomestil z rastjo cen življenjskih stroškov. V SDS želimo z amandmajem preprečiti ta poskus, ki nikakor ne predstavlja pozitivnega koraka v družinski politiki,” je poudarila poslanka. Spomnila je tudi, da so bili v obdobju 2004-2008 na področju družinske politike uvedeni številni pozitivni ukrepi, ki so prinesli večje število rojstev. “Uvedeni so bili brezplačni vrtec za drugega otroka, davčne olajšave ob nakupu prvih nepremičnin za mlade družine in še kaj,” je izpostavila Furmanova in dodala, da ustrezna družinska politika vpliva tudi na demografijo.

Iz SDS so sporočili, da jih veseli, da so poslanke in poslanci uspeli prepoznati pozitivno rešitev, ki so jo v stranki predlagali, in da so njihov predlog naposled tudi sprejeli. Ob tem so izrazili upanje, da bo njihov amandma deležen tudi potrebne podpore poslank in poslancev na seji Državnega zbora RS.

Hana Murn

 • Franc Šink

  Samo poglelte kam človeška neumnost človeka pripelje. Živ dokaz je Šarec.

 • Antonius

  Če bi bile neumnosti kalorične, bi bil Šarplaninškov Serpentinšek med najbolj debelimi v državi.

  • SIMON ROZIC

   …Šarko bi se razpočil in iz njega bi skočil zajec, pripravljen za na žar….
   pa še tega bi sam požrl tam v Dražgošah ali na Menini….eee….

  • Igor Pavlič

   NAjbolje,. če napravijo tako,,kot je bilo za čassa JAnševe vlade.

 • Andrej

  Pri vsem tem se mi zastavlja eno samo vprašanje: kdo ima veliko otrok: Slovenci?
  Podvprašanje: kako preprečiti šeriatarjem, da se na to obesijo in izkoriščajo?

  • Vera

   Slovenci v večini imajo toliko otrok, za kolikor vedo, da jih bodo spravili do kruha,medtem pa se drugim =be , saj plača država oziroma mi davkoplačevalci.

   • Ivan Ivanovič

    Neemancipirane migrantske ženske imajo veliko otrok, emancipirane Slovenke pa imajo raje pse. Tudi zato bomo kot narod izginili.

    • SIMON ROZIC

     …pa še to je res! …pa na mačke si pozabil!

    • Vera

     Ne posplošuj . Res pa je,da so domači hišni ljubljenčki najboljši človekovi prijatelji,ki gospodarja nikoli ne izdajo .

  • SIMON ROZIC

   …pojdite pogledat v porodnišnice…same “crne” gospođe, de?

 • Mademoiselle

  Ali je res, da se po novem letu višajo cene domov za ostarele? (Vir: Žurnal)
  In to za 8%???

  Evo, kam nas vse to pelje. Na koncu bodo domovi že tako dragi, da si jih nihče več ne bo mogel privoščiti.
  Sledijo še življenjske potrebščine, itd.

  • Ivan Ivanovič

   Bojo znižali ceno ciankalij tabletk.

   • SIMON ROZIC

    …upam! Moj konec naj bo hiter in dostojanstven!

    • Ruzla Derpe

     Kot konec Praljaka…brez dostojanstva.

  • SIMON ROZIC

   …pa čemu se čudiš? Žakelj se pridno prazni in “hop!” po siromaku !!!!

 • Ivan Ivanovič

  Družinska in vse druge opolitike Šarčeve vlade so naravnane tako, da pride v Slovenijo čim več migrantov od koderkoli. Ti so zanesljivi volivci kleptolevice.

 • Amerikanc

  Šarko, z vsakim je enkrat konec zgodbe, praviš. Upam, da se tvoja zaključuje.

 • Boco

  Vladi predlagam, da 184 milijonov ki si namenjeni resevanju podnebnih sprememb raje nameni za druzinsko politiko v Republiki Sloveniji. Povecanje rodnosti bi moral biti ukrep z vecjo prioriteto kot pa Gretine blodnje.

  • SIMON ROZIC

   Greta še ve ne, zakaj jo ima! Sedaj si še polni žepe z odpiranjem “lap” kasneje se bo
   pa malo nižje spustila….

  • macon

   Ja, samo se s tem v povprečju bolj podpira socialo jugoslovanskih priseljencev kot Slovencev.

   Edino kar je treba podpreti, je delo. Znižati obdavčitve dela in delovnih, ne pa višati socialo, da se marsikomu bolj splača cuzati socialo kot delati.

   • Boco

    To imas pa prav, se posebej glede znizanja davkov. Nas denar ne sme iti ciganom in balkanskim pritepencem. Viktor je na Madzarskem uvedel neke ukrepe za povecanje rodnosti. Bi bilo dobro pogledat kaksno prakso imajo madzari, kaj ori njih deluje in kaj ne.

    • macon

     Naš denar naj gre vsem enako po zakonih, samo naj se naredi razlika pri tistih, ki delajo in tistih, ki ne, pa bo za vse najbolje. Vseeno je od kod je kdo, če dela in prispeva. Potem mu tudi neumnosti ne bodo hodile po glavi, ker bo dovolj zaposlen.

     Nimam problemov z nikomer, ki dela in tudi ne z bolnimi in invalidi, ki dobivajo pomoč. Kolikor vem dobijo premalo. Problem so zdravi socialci, ker se njihovo število še povečuje.

   • Igor Pavlič

    Kakšmno delo, tu govorimo o porodniških in drugih sredstvih. PA saj porodniške financirajo iz davkov vendar.Ženske na pporodniški ne delajo vendar.

 • Ruzla Derpe

  Paraziti SDS požrešni predatorji se slinijo okoli državnega proračuna. Za to početje so se v 30letih z obrti preobrazil in specializirali v industrijo.

 • Common Sense

  Vedno bolj je vidno, da manjka vizija. Če ne veš kam greš, kako boš vedel, da si tja prišel? Kako boš vedel katera pot je prava, ko prideš na križišče? To je rak-rana Slovenije. Po vstopu v EU in NATO je zmanjkalo ciljev, za katerimi bi se taka majhna nacija poenotila in – vkolikor potrebno – stisnila zobe. Tako pa vsak vleče na svojo stran in vsi samo dodajajo stroške na proračun, računajoč na politične točke. Vsi to počnejo. Mimogrede, strinjam se, da so porodniške zadnja stvar, kjer bi bilo potrebno “šparati”.

 • Garbage man

  Predlagam, da ignorirate albanske bastarde vsaj en mesec.

 • Olga101

  Bravo SDS! Mladi rabijo dobre place, da si lahko uredijo svoje življenje! Denar je, treba ga je samo prav usmeriti in izboljšati življenjske pogoje tistih, ki polnijo državno blagajno!

 • Ruzla Derpe

  SDS se s spremembo besede s socialne v slovensko partijo niste odvadili socialistične politike.

 • Igor Pavlič

  7,5 EUR naj jim dajo uskladitve, kot upokojencem, Vsem enako.