Dvoličnost Tanje Fajon: V Bruslju jo skrbi, da bi Slovenija postala migracijski žep, doma se posmehuje tistim, ki na to opozarjajo

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon (Vir: STA)

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon se je včeraj udeležila zasedanja zunanjih ministrov EU, v katerem je malodane priznala, da odnos vlade Roberta Goloba do ilegalnih migracij daje porazne rezultate. “Ko bo Hrvaška vstopila (op. a. v schengensko območje), si ne želimo, da bi porastom nezakonitih prebežnikov, priseljencev, beguncev Slovenija postala nekakšen žep,” je povedala v Bruslju in dodala, da je za Slovenijo nadzor na notranjih mejah (EU – torej na slovenskih nacionalnih mejah) velik izziv. 

Bolečega priznanje, ki ga je premogla pred kolegi zunanjimi ministri članic EU, seveda ni zmožna ponoviti v domačih krogih, kjer se skupaj z vlado ekipo kolektivno pretvarjajo, da Slovenija ne tone v vse globlje migracijsko brezno, katere končni rezultat bo oblikovanje “migracijskega žepa”, zoper katerega je včeraj svarila v Bruslju.

Očitna hinavščina Tanje Fajon je izzvala burne odzive v opoziciji. Poslanec SDS Branko Grims je opozoril, da se je dvoličnih ljudi treba bati, vodja iste poslanske skupine Jelka Godec pa je pokazala na očitno hinavščino v koalicijskih vrstah. “Ko sem svaril, da ne smemo postati migrantski žep, so se od oblasti pijani Golobovi delali norce tako, da to ni bilo niti za v štalo. Preberem iste besede, ki jih je za tujino izrekla T. Fajon, pa grobna tišina … Od oblasti tako pijani in dvolični ljudje so nevarni Sloveniji,” je zapisal Grims. Jelka Godec je po drugi strani razgalila, kako v obstoječih razmerah deluje koalicija. Pijani ob oblasti se posmehujejo zdravorazumskim kritikam, ki nanje letijo iz opozicijskih vrst.

Povsem jasno je, da je naval in drastično povečanje ilegalnih prehodov meje neposredna posledica prihoda vlade Roberta Goloba. Slednji je že pred prevzemom oblasti jasno in enoznačno obljubljal, da bo njegova vlada ograjo na meji s Hrvaško odstranila. Trenutna opozicija je že tedaj opozarjala, da gre za nespametno potezo, ki jo bodo številni nezakoniti migranti iz tretjega sveta, ki se potikajo ali so obstali nekje ne balkanski migracijski poti, razumeli kot neposredno vabilo. Natanko tako se je tudi zgodilo, prehodi so se povečali do te mere, da policija pogosto beleži tudi do 600 in več ilegalnih prehodov meje v enem samem vikendu, o čemer intenzivno poročamo.

Zdravorazumski deficit v koaliciji 
Te preproste zdravorazumske logike, da tovrstna vabila signalizirajo do ilegalnih migracij permisivno vlado, v koaliciji očitno niso sposobni, vsaj ne v javnem diskurzu. Privatno ali v pravih krogih so pripravljeni priznati porazne posledice sanjaških politik, ki jih očitno ne nameravajo ukiniti. Razloge za tovrstno obnašanje je verjetno iskati v prepričanju, da je ograja na meji s Hrvaško postala predmet kulturnega boja med desno sredino in levico, pa tudi v tem, da je celotna koalicija “talec” skrajno leve stranke Levica, katere člani ne verjamejo v smiselnost obstoja države kot take in so podporniki “globalnega komunizma”, kot se je izrazil njihov prvi obraz Miha Kordiš.

Koga so volivci sploh izvolili?
Volivci Tanje Fajon se lahko te dni upravičeno sprašujejo, koga so pravzaprav volili? Bolj pronicljivim poznavalcem politike je bilo že dolgo jasno, da je Tanja Fajon produkt negativne kadrovske selekcije znotraj slovenske levice. Političarka brez lastnega mnenja, nekakšen lik za dnevnopolitične potrebe, ki javno izraža mnenja nekih ozadij, ali pa glasno pove to, kar ji nek svetovalec zašepeta. Takšnega mnenja je tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, o čemer lahko preberete več v članku z naslovom: Dimitrij Rupel: Tanja Fajon nima svojih prepričanj na področju zunanje politike

Gal Kovač