fbpx

Edinemu ekologu, ki deluje proti Magni Steyr, lobisti pošiljajo finančne ponudbe, da se umakne in utihne

Gorazd Zdenko Marinček (Foto: Facebook/@gorazd.marincek

“Danes so mi ‘prijatelji in sodelavci Magne’ poslali obetavno finančno ponudbo. Glede na strast za njive v Hočah gre ali za neodkrite vire zemeljskega plina ali pa za doslej neznan rudnik diamantov. Ker ne gre z gorjačo, poskušajo s pogačo,” so besede edinega ekologa Gorazda Zdenka Marinčka, ki se vidno bori proti gradnji Magne Steyr. Lobisti okoli Magne mu zdaj pišejo finančne ponudbe, v zameno za to pa naj se umakne in utihne.

Kot smo objavili že konec prejšnjega meseca, je podjetje Magna Styer zagrozilo z umikom, na gospodarskem ministrstvu pa so iz obupa začeli groziti z izgubo investicije. Zdaj so na ministrstvu za gospodarstvo v precejšnji zagati. Očitno niso pričakovali tolikšnega odpora kar vse Slovenije, še posebej pa domačinov. Obupno iščejo zadnje možne izhode. Nevladne organizacije se kljub pritiskom politike pritožujejo na okoljevarstveno soglasje za izgradnjo Magnine lakirnice v Hočah. Na te organizacije pa se seveda že izvajajo pritiski.

V časovni stiski nam lomijo hrbtenice in pričakujejo, da bomo državljani navadne gliste,” je Gorazd Marinček iz Slovenskega E-foruma odgovoril na opozorila državnega sekretarja Aleš Cantaruttija. “To bi bila velika izguba za Slovenijo, tudi zato, ker kljub drugačnim mnenjem ne gre za umazano industrijo. Seveda je industrija in nobena industrija ni popolnoma čista,” priznavajo na ministrstvu.

Foto: epa

Najbolj vidno se proti gradnji lakirnice bori le Marinček. Njegovo društvo Slovenski E-forum se nikakor ne namerava vdati. Avstrijsko podjetje v primeru vložene pritožbe na okoljevarstveno soglasje in posledično zamika postopka pravi, da bo gradilo na alternativni madžarski lokaciji. Odpoved Magne naj bi bilo zgolj namerno izsiljevanje, opozarjajo okoljevarstveniki. Marinček pa ve, da je pritožba nujna. Magna se mora zavezati k spoštovanju dogovorjenega. Da pa se dodatne zaveze Magne zapišejo v soglasje, lahko dosežejo le s pritožbo.

Zdaj omenjeni okoljevarstvenik zaradi groženj prosi za policijsko varnost zase in za svojo družino. Grožnje so Marinčku namenili avtorji objav na družbenih omrežjih, na Facebook profilu ”Magne ne damo”, na katerem so objavili celo naslov njegovega stalnega bivališča in telefonsko številko, Facebook skupnost pa pozvali, naj z njim obračuna.

Neznano podjetje je včeraj Marinčku poslalo elektronsko sporočilo, da se projekt Magne v Sloveniji ne bo izvedel, ponudili so mu celo denar
Včeraj je Marinček na svojem Facebook profilu objavil elektronsko sporočilo, ki naj bi mu ga poslalo podjetje Colliers. V njem piše, da podjetje Colliers International GmbH z Magno Steyr vzdržuje dolgoletno partnerstvo, pozna pa tudi s tem povezano dogajanje v Sloveniji. Marinčku so napisali, da so seznanjeni z njegovimi stališči in da očitno projekta res ne bodo mogli pravočasno uresničiti. Z elektronskim sporočilom so ga želeli obvestiti, da si Magna Steyr v prihodnje ne bo mogla privoščiti nadaljnjih možnih rešitev glede okolja in okoljskih vprašanj, ki bi še dodatno povečale stroške naložb v Sloveniji. S tem povezani pravni in drugi postopki bi podaljšali realizacijo projekta, kar bi ogrozilo veljavne pogodbe. Upravni odbor Magne naj bi se v naslednjih dneh sestal in določil lokacijo izvedbe projekta (v Sloveniji ali na Madžarskem). Oseba, ki je sporočilo napisala, pravi, da ima pristne informacije, da bo odbor opustil idejo o realizaciji projekta v Sloveniji, če bi kakršnakoli pravna ali druga ovira (na primer pritožba) motila proces. V nadaljevanju Marinčku ponujajo finančno podporo za vse njegove pritožbe.

Poslali so naslednje:

”Spoštovani g. Gorazd Marinček!

Pišem vam zaradi naložbe Magne Steyr, ki naj bi se izvedla v Sloveniji. Naše podjetje Colliers International GmbH z Magno Steyr vzdržuje dolgoletno partnerstvo. Pomagamo jim z zagotavljanjem strokovnih svetovalnih storitev na področju različnih tem v zvezi z logističnimi in nepremičninskimi vprašanji. Med drugim smo bili odgovorni tudi za izbiro potencialne lokacije projekta v Sloveniji. Magna Steyr nam je zaupala ne le izbiro, pač pa tudi ovrednotenje lokacije ter reševanje različnih in s tem povezanih strokovnih vprašanj. Kot višji svetovalec na oddelku za industrijo in logistiko v podjetju Colliers International GmbH sem se o projektu tudi sam pozanimal.

Kot predan partner Magne Steyr je naše podjetje sledilo dogajanju v Sloveniji, povezanim z omenjenim projektom. Zavedamo se vaših dejavnosti in položaja, ki ga v primeru Magna zavzemate. Zdi se, da je trenutna situacija od projekta zelo odstopajoča in izgleda, da projekta ne bo mogoče pravočasno uresničiti. Glede tega vas obveščam, da si Magna Steyr v nadaljnje ne bo mogla privoščiti nadaljnjih možnih rešitev glede okolja in okoljskih vprašanj, ki bi še dodatno povečala stroške naložb v Sloveniji. S tem povezani pravni in drugi postopki bi podaljšali realizacijo projekta, kar bi ogrozilo veljavne pogodbe.

V skladu s podatki, ki jih imam, bo upravni odbor družbe Magna v naslednjih dneh ali najkasneje v prihodnjem tednu organiziral sejo odbora, kjer bodo določili lokacijo projekta. Zaradi tesnega sodelovanje med omenjeno družbo in našim podjetjem zagotovo vem, da bo odbor opustil idejo o realizaciji projekta v Sloveniji, če bi morebitna nadaljnja pravna ali kakršnakoli druga ovita (vključno s pritožbo zoper njihovo okoljevarstveno soglasje) motila proces. Za odbor je trenutno najpomembnejše to, spremeni trenutno situacijo in se reši iz slepe ulice ter mrtve točke projekta, četudi to pomeni, da bodo za gradnjo morali izbrati lokacijo izven Slovenije.

Zavedamo se, da je slovenski E-forum glede projekta  utemeljeno zaskrbljen in verjamemo, da v projektu težave zaznavajo tudi politične stranke. To želimo čimprej rešiti. Zato smo pripravljeni finančno podpreti vse vaše pritožbe glede vložitve terjatev zoper odobritev projekta. Za rešitev trenutnih razmer imamo vsa sredstva. Verjamemo, da bi bila za vse vpletene ugodna rešitev ta, da se zastoj izvedbe prekliče in proces zapečati.

Prosimo vas, da nas obvestite o svojih pogledih na morebitno omenjeno finančno rešitev.
Zelo bi cenili čim hitrejši odgovor.

S spoštovanjem,
T. Altmann”

Foto: Facebook/@gorazd.marincek

Marinček napoveduje preiskavo ozadja spročila, saj meni, da ponudba ni resnična
In kdo je sporočilo poslal? Pošiljatelj je sporočilo poslal z naslednjega elektronskega naslova: [email protected]. Običajno, če sporočilo resnično pošilja omenjeno podjetje, ima temu primeren tudi elektronski naslov, iz katerega se takšne uradne zadeve pošilja. Mogoče pa je to le primitivna provokacija? Zagotovo bi ob resničnosti ponudbe ”Altmann” pisal iz korporativnega naslova. Je ponudbo res poslalo podjetje Colliers ali se nekdo predstavlja v njihovem imenu? Obstaja možnost, da je ponudba resnična, a je hkrati popolnoma verjetno, da s tem Magna nima opravka in da provokatorji želijo, da jo Marinček napade, se osmeši in oslabi svojo kredibilnost. Zato Marinček napoveduje, da bo zgolj prijazno povprašal, ali so morda omenjeno podjetje pooblastili za takšno sodelovanje.

Seveda je ‘fake’, vendar ga je sestavila dobro obveščena oseba, ker o sodelovanju Colliersa doslej nismo vedeli nič, so mi pa viri iz MB v 30 minutah potrdili, da so sodelovali v zemljiških operacijah. In na spletni strani nemške podružnice najdeš moškega Tobiasa in žensko Altmann. Sodim, da gre za provokacijo s poskusom diskreditacije, zato sem razposlal pristojnim in vsem medijem. Mora vse skupaj nekomu iti zelo zelo za nohte,” ugotavlja Marinček.

Seveda sem razposlal pristojnim takoj po prejemu. Sestavljam pa pismo tudi s tem vprašanjem za CEO v Kanadi, ker funkcionarji Magne z lokacijo in postopki kršijo Magnine korporativne zaveze glede okoljske in družbene odgovornosti in kodeks poslovne etike korporacije Magna,” je še zapisal na Facebooku.

Foto: Facebook/@gorazd.marincek

Je sporočilo napisal slovenski provokator?
Tudi med Marinčkovimi privrženci se je razpasel dvom o kredibilnosti sporočila, ki ga je ta delil na spletu. Na družbenih omrežjih se zdaj na veliko razpreda o tem, ali je pisec maila res Altmann ali pa zgolj provokator slovenskega porekla. Pereča tema je predvsem način pisanja in elektronski naslov. Ta je očitno zaseben, kar pa spet poraja nova vprašanja o tem, zakaj ni podjetje Marinčku pisalo s svojega uradnega elektronskega naslova. Smešno je tudi, da bi tako veliko podjetje pisalo iz osebnega Gmail računa.

Danes popoldne je Marinček zaključil z ugotovitvijo: ”Vedno bolj postaja jasno, od kod sporočilo. Do 8. ure danes v torek, 5. 9. 2017, zjutraj je bilo obljubljeno sporočilo, kdaj in kje bomo danes podpisali sporazum o vnosu okoljskih zahtev v okoljevarstveno dovoljenje. Do tega trenutka še nobenega signala. Skratka, če ne bi sporočila takoj posredoval na ustrezna mesta, bi odpoved sporazumu utemeljili z mojo koruptivnostjo. Zdaj iščejo druge razloge, saj v sporočilu piše, da okoljske zahteve zanje niso sprejemljive. Torej???? Kaj (še)ni jasno?????

A. L.