Evropska komisija financira oglaševanje na 24ur

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (Foto: Wikimedijina zbirka)

Novinar Bojan Požar je opozoril, da Evropska komisija financira izbrane slovenske medije, konkretno 24ur, ki spada v skupino Pro Plus (POP TV). Spomnimo, da gre za medij, ki ga uredniško obvladuje tranzicijska levica, konkretno Jure Tepina, znan tudi kot agent globoke države (tukaj). EK je potemtakem naročnik pri slovenskih levičarskih medijih?! 

Kako zelo mar je Evropski komisiji za pluralnost slovenskega medijskega prostora, kaže nov primer financiranja izbranih medijev, konkretno 24ur (spletno verzijo POP TV). Gre za ustvarjanje biznisa izbrancem. Govora je o oglaševanem prispevku, ki dela reklamo predsednici EU in predsednici EK Ursuli von der Leyen ter učinkovitemu odzivanju EU na krizne situacije, z namenom zaščite in varnosti in blaginje slovenskih državljanov. Ob tem EK vabi bralce, da se ji pridružijo v Hiši EU in na spletu. V nadaljevanju je tudi promocija prenosa govora predsednice EK von der Leynove v živo in vabilo k ogledu razprave slovenskih in drugih evroposlancev. Vendar pa tokratni primer ni osamljen. Spomnimo, na očiten primer vmešavanja Evropske komisije oziroma njene podpredsednice Věre Jourove v slovenski medijski prostor.

Je bila Accetu obljubljena ugledna služba na sodišču EU?
Věra Jourová je v začetku marca obiskala Slovenijo, kjer se je mudila tudi na Ustavnem sodišču in pri njegovem predsedniku Mateju Accetu. Obisk se je zgodil ravno v času, ko je sodišče odločalo o ustavnosti sporne novele zakona o RTV Slovenija, spisani s strani vlade Roberta Goloba. Prav zato je bil njen obisk na sodišču še toliko bolj nenavaden. Jourová je bila v preteklosti že zaskrbljena glede stanja v naših medijih, njene izjave pa so nakazovale (ugotovitve evroposlanke Romane Tomc), da podpira Golobovo novelo Zakona o RTV. Vse do danes še vedno ni jasno, ali je bil predmet pogovora med Accetom in Jourovo tudi dotični zakon in bi lahko šlo za nedovoljeno vplivanje EK na delo neodvisne inštitucije ter poseganje v suverenost naše države. Pojavljali so se celo namigi, da naj bi Jourova Accetu obljubljala pomoč pri pridobitvi ugledne službe na Sodišču EU (tukaj).

Evropska komisija financira oglaševanje na 24ur. (Foto: Twitter, posnetek zaslona)

V razkritje vsebine spornega obiska se je sicer močno angažiral poslanec Milan Zver, a doslej zadevi še ni prišel do dna. Očitno pa je, da EK nekaj prikriva, in da Jourová izgubi živce vsakič, ko beseda nanese na njen obisk (tukaj in tukaj). Komisarka bi, kot komisarka za transparentnost, morala biti prva, ki bi skrbela za transparentnost, tako pa nam glede svojega obiska ves čas skriva in prikriva stvari. Sedaj septembra bomo nadaljevali z zgodbo Jourove. Vključili bomo tudi evropskega ombudsmana, tudi on bo moral nekaj povedati. Na koncu bomo verjetno morali priti do pravice preko evropskega sodišča. Prepričan sem, da Evropski komisiji ne bi smelo nikoli pasti na pamet, da bi intervenirala v državi EU. Recimo to, kar je storila komisarka Jourová, ki se je vmešala v zakonodajni postopek ene države članice. To je hud intervencionizem in EU ne temelji na tem,” je dejal Zver v zadnji oddaji Beremo na Nova24TV v pogovoru s TV voditeljem Metodom Berlecem

Domen Mezeg