fbpx

Ekipa okrog Pahorja zmotno trdi, da nas je Islandija priznala kot prva država na svetu. To je bila Hrvaška!

Predsednik republike Borut Pahor (Foto: STA)

Več kot 90-odstotna podpora ljudstva, ki je bila izražena na plebiscitu, je vodila do samostojne države, ki je bila razglašena z ustavnim aktom. Le dan kasneje so nas napadli. Res je, da smo imeli v zamejstvu in po svetu rojake, a tedaj smo bili sami. Nihče nas namreč ni priznal razen seveda sosednje Hrvaške, ki se je znašla v podobnem položaju. Očitno pa na to dejstvo sodeč po objavi na družabnem omrežju Twitter pozablja ekipa okrog predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki tvita na njegovem uradnem računu. 

“Današnji dan zaznamuje pričetek obeleževanja 30-letnice diplomatskega priznanja naše države. Na današnji dan pred 30 leti je Islandija kot prva država na svetu uradno priznala Republiko Slovenijo kot neodvisno in suvereno državo, enakopravno v mednarodni skupnosti,” je mogoče prebrati na uradnem Twitterju predsednika republike Boruta Pahorja. To seveda ne drži, saj so nas prej priznale baltske države, da ne govorimo o sosednji Hrvaški.

Čeprav smo bili sami, smo zmogli. Danes smo država članica Evropske unije in članica zveze Nato. Vse države, na katere mejimo, so del evropske družine. Ker je bila Republika Hrvaška tista, ki nas je kot prva priznala, ji je ob letošnjem dnevu državnosti premier Janez Janša izrazil posebno zahvalo. Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je v odgovoru pojasnil, da mu je v pravo zadovoljstvo, da je v Ljubljani ob tem zgodovinskem dogodku. “Kar deli Slovence in Hrvate je zanemarljivo, veliko več je tega, kar nas povezuje. Padec komunizma sta naša naroda plačala z žrtvami, toda oba naroda se bolje razumeta kot pred 30 leti. Na Hrvaško lahko vedno računate,” je poudaril.

https://twitter.com/BorutPahor/status/1472511378900590592

Islandija nas ni priznala niti kot druga država. To je bila namreč Litva, ki nas je priznala 30. julija 1991. Čeprav Hrvaška ob priznanju Slovenije še ni bila mednarodno priznana, pa je to delno tedaj veljalo za Litvo. V mesecu avgustu sta nas priznali Gruzija in Latvija. 25. septembra 1991 nas je priznala še Estonija, s čimer je bilo priznanje baltskih držav sklenjeno. 12. decembra nas je priznala Ukrajina. 19. decembra 1991 nas je priznala Islandija. Nikakor torej ne moremo trditi, da gre za prvo državo na svetu, ki nas je priznala, ampak za prvo zahodno državo, ki nas je priznala. Nato sta sledili priznanji Nemčije in Švedske itd.

Sara Kovač