Ekoludizem: prepovedali bi tudi kotle na plinsko olje!

Kotel na kurilno olje (Foto: Fb)

Ekoludizem prinaša nove bizarnosti. S 1. januarjem 2023 je bila v Sloveniji prepovedana vgradnja kotlov na kurilno olje za ogrevanje gospodinjstev. Za januar 2026 pa je v načrtu še prepoved plinskih kotlov. 

Konec marca letos je odjeknila novica, da sta Evropska komisija in nemška vlada sprejeli dogovor, ki prinaša prepoved vozil z motorji notranje izgorevanje od leta 2035 dalje. Kot smo že pisali, gre za veliko ekološko prevaro, saj so prav električna vozila veliki onesnaževalci okolja ter spodbujevalci sužnjelastniškega dela. Okolje onesnažuje zlasti izkopavanje kobalta za baterije. Prav tako je elektriko treba proizvesti, nič ni zastonj. Električna vozila pa so škodljiva za okolje še iz drugih vidikov. Obenem tovrstna vozila niso cenovno ugodna, davkoplačevalci pa njihov nakup spodbujamo s subvencijami. Več tukaj in tukaj. Domači ekoludisti pa so tokrat dosegli, da je bila (po poročanju N1) s 1. januarjem 2023 v Sloveniji prepovedana vgradnja kotlov na kurilno olje za ogrevanje gospodinjstev. Gre za energent, ki se sicer že nekaj časa opušča, čeprav je še vedno drugi največji v strukturi potrošnje energije za ogrevanje.

Obenem se za januar leta 2026 načrtuje prepoved plinskih kotlov, kar je zapisano v osnutku posodobljenega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo so prepričani, da bo treba spremeniti življenjske navade, na ministrstvu pa hkrati ugotavljajo, da so naši ukrepi, zapisani v leta 2020, sprejetem NEPN, premalo ambiciozni, zato nas druge države prehitevajo, cilji pa zvišujejo. Priganja nas tudi Evropska komisija, ki narekuje, da do konca junija 2024 posodobimo NEPN. Prizadevanja na področju je sicer še pospešila vojna v Ukrajini. Dokument bo v javni razpravi 30 dni in zaenkrat predstavlja grobo usmeritev. Naš cilj na področju ogrevanja je, da se delež obnovljivih virov energije (ogrevanje in ohlajanje) do leta 2030 poveča za 41 odstotkov. Ta danes znaša 35 odstotkov. Primarni vir ogrevanja gospodinjstev v državi je les, povečuje pa se raba biomase. Ravno tako v ospredje stopajo toplotne črpalke.

Domen Mezeg