Ekonomist Burger: “Vlada dela obratno od tega kar bi morala”

Ekonomist Anže Burger. (Foto: sta)

“V kolikor bi bil zares cilj znižati inflacijo, je eden od ekonomskih instrumentov, ki nam je še ostal v rokah – fiskalna politika in če hočemo s fiskalno politiko znižati inflacijo, je potrebno zmanjšati porabo oziroma preiti iz ekspanzivne  v bolj reflektivno fiskalno politiko, vlada pa dela ravno obratno” je dejal ekonomist Anže Burger, ki meni, da je vlada sprejela “populističen” ukrep, ker jim podpora pada. Opozarja, da bi morala biti vlada bolj previdna z dvigovanjem pokojnin in socialnih transferjev v času visoke inflacije, saj bodo posledice prihodnje leto negativne.

Vlada ta teden sprejela sklep o januarski uskladitvi pokojnin za 8,2 odstotka, ki ji bo sledila februarska redna uskladitev pokojnin skladno s pokojninsko zakonodajo, pri čemer bo izveden tudi poračun za januar. Ekonomist Anže Burger meni, da bi morala biti vlada bolj previdna pri dvigovanju socialnih transferjev in pokojnin v času inflacije, sploh, ko se inflacija v Evro območju niža, “kmalu ne bomo mogli več računati na podporo denarne politike ECB“.

“V kolikor bi bil zares cilj znižati inflacijo, je eden od ekonomskih instrumentov, ki nam je še ostal v rokah – fiskalna politika in če hočemo s fiskalno politiko znižati inflacijo, je potrebno zmanjšati porabo oziroma preiti iz ekspanzivne  v bolj reflektivno fiskalno politiko, vlada pa dela ravno obratno“, je dejal Burger, ki dodaja, da je ravno zaradi teh ukrepov večji proračun pri izdatkih in primanjkljaju, “še dodatno povečevati socialne transferje v obliki pokojnin, še podaljšuje in ohranja inflacijo na previsokih ravneh”. Trdi, da bi morala biti dohodkovna socialna politika usmerjena v kvečjemu ohranjane kupne moči, “torej rast pokojnin in socialnih dodatkov v višini pretekle inflacije”. 

Hm? Resno, @strankalevica ? Znate sploh odštevati in seštevati? Koliko je pa inflacija?“, se je na hvalisanje Levice odzval tudi predsednik SDS Janez Janša.

Fiskalni svet je večkrat opozoril na nerealističen rebalans
Spomnil je, da je tudi Fiskalni svet večkrat opozoril, da so načrtovani izdatki tudi za prihodnja dva proračuna previsoki, glede na potencialno rast BDP in Burger meni, da je v tem “velik problem”, saj Slovenija naslednje leto prehaja na Fiskalna pravila in potrebno bo zmanjšati te izdatke, je prepričan. “Če se to zdaj zacementira, se bo potem zmanjšalo izdatke na ključnih razvojnih projektih, kot so investicije in strukture reforme“, pojasnjuje.

Na podporo ECB ne bomo mogli več dolgo računati
“Treba je biti previden pri dvigovanju plač in socialnih transferjev zdaj, ko se borimo z visoko inflacijo, po drugi strani vidimo, da je inflacija v Evro območju že precej nizka, kar pomeni, da ne bomo mogli več dolgo računati na to podporo denarne politike skupne ETB-ja in znižanje inflacije bo še toliko bolj odvisna od naše fiskalne politike
“, opozarja Burger, ki dodaja, da je na kratki rok možno znižati inflacijo le z ukrepi, ki so sicer nepriljubljeni in ki morda znižujejejo realno kupno moč, ampak “drugače v tem trenutku ne moremo znižati inflacije”.

Foto: epa

Gre za nabiranje volilnih glasov
“Zviševanje plač in socialnih transferjev naj pride potem na vrsto, ko je potrebna ekspanzivan fiskalna politika in ne zdaj, ko je potrebno zniževat pregrete cene
“, je prepričan ekonomist, ki je na vprašanje, zakaj se vlada odloča za ukrepe, za katere vedo, da bodo prinesle negativne posledice, dejal, da gre za nabiranje političnih točk, “podpora jim pada, je pa bazen volivcev upokojencev velik in mislim, da je to borba za volilne glasove“.

Tanja Brkić