fbpx

Ponižanje, ki bo še dolgo odmevalo tudi v Evropi: Predstavniki leve opozicije za mandatarja podprli ekstremista, ki za skupno evropsko valuto meni, da je fašistična, hkrati pa zagovarja ukinitev evra in izstop Slovenije iz evroobmočja!

Vodje strank LMŠ, SD, Levica in SAB (Foto: STA)

“Evro je mrtev. Bil je velika napaka. Pokopal je evropsko integracijo. Če ne bi imeli evra in nesmiselnih pravil glede fiskalne konsolidacije, bi kriza v EU hitro minila. Evro je treba nadzorovano razpustiti, da bo čim manj negativnih učinkov,” je v intervjuju za tednik Mladina, leta 2016, izjavil Jože Pavlič Damijan, kandidat za mandatarja tehnične vlade leve opozicije. na svojem blogu pa je zapisal, da je “evro fašističen v svoji prisili implementacije“. Le kaj bodo na to porekli v evropskih političnih skupinah, katerih del so tudi LMŠ (Alde), SD (S&D), SAB (Alde), Levica (SEL), sicer zelo zavezani skupni evropski ideji in valuti?

Štiri slovenske stranke leve opozicije (SAB, Levica, SD in LMŠ), ki so podprle Jožeta Pavliča Damijana za mandatarja tehnične vlade, dejansko podpirajo marksista, ki se zavzema za ukinitev skupne valute in za izstop Slovenije iz evroobmočja, kar je naravnost škandalozno, saj gre za stranke, ki so vse po vrsti del evropskih skupin, naravnanih proevropsko – kjer ideja o močni EU ter evru sploh ni vprašanje. Zanimivo je tudi to, da v času od 7. oktobra 2020, to je od najave kandidature za tehničnega mandatarja, pa stavka: “da mora Slovenija izstopiti iz evra” v njegovih zadnjih objavah na blogu, Twitterju in v intervjujih ni mogoče najti.

V nadaljevanju bomo predstavili nekaj citatov oziroma izjav, ki jih je v preteklih letih že izrekel ta slovenski ekonomist s kontroverznimi pogledi. Najprej se bomo dotaknili intervjuja iz leta 2016, ki je bil objavljen v levičarskem glasilu Mladina.

Evro kot izvirni greh
V intervjuju je na vprašanje “Ali ima evro prihodnost?” odvrnil: “Evro je mrtev. Bil je velika napaka. Pokopal je evropsko integracijo. Če ne bi imeli evra in nesmiselnih pravil glede fiskalne konsolidacije, bi kriza v EU hitro minila. Evro je treba nadzorovano razpustiti, da bo čim manj negativnih učinkov.” Glede vprašanja, ali bi morda podprl uvedbo fleksibilnega evra oziroma nacionalnih evrov, pa je odvrnil, da bi to v samem bistvu pomenilo vrnitev k nacionalnim valutam, “to pomeni, da zaradi možnosti sprotnega prilagajanja tečajev, ne bi bilo velikih trgovinskih neravnotežij, hkrati pa bi v krizi države dobile zelo pomemben instrument ekonomske politike, ki so ga z evrom izgubile.” Glede Damijana vemo še to, da je pred leti celo predlagal “nadzorovani izstop iz evra”, nasprotoval je udeležbi Madžarov pri graditvi drugega tira, neuspešno pa je tudi kandidiral za guvernerja Banke Slovenije. Znano je tudi, da vidi evro kot “izvirni greh vseh težav EU”, kar je naravnost škandalozno.

 

Ideje, ki jih je razglašal v Mladini, bodo za vedno zaznamovale Damijana.

Evro je fašističen
Jože P. Damijan pa je naravnost neverjetne ideje odpora do evra kazal tudi na svojem blogu. Tam je med drugim zapisal naslednji citat: “No, jaz sem tukaj najbrž precej subjektiven, ker menim, da je evro v sedanji obliki nevzdržni aranžma za Evropo in da fiskalni federalizem po francoskem receptu politično ni izvedljiv, v bistvu je fašističen v svoji prisili implementacije, zaradi česar je pot k miroljubni monetarni dezintegraciji optimalna.

Evro ne deluje?
V drugem zapisu pa je na blogu zapisal: “Toda, ker je bil evro zasnovan na napačnih temeljih in evrska monetarna integracija izpeljana niti ne četrtinsko, pač evropska monetarna integracija ne more delovati. Njen slab dizajn bo produciral vedno nove krize, ki jih brez evra ne bi bilo.”

Vanj dvomili že pri Bloombergu
Ekonomist radikalnih ekonomskih idej in planskega gospodarstva Damijan, se predstavlja kot tehnični mandatar v t.i. koaliciji “ustavnega loka” s podporo opozicijskih LMŠ, SAB, SD in Levice ter s podporo nekaterih levo usmerjenih akademikov. Vendar so o njegovem znanju o ekonomiji pred leti podvomili v ameriškem Bloombergu, ko je kandidiral za guvernerja Banke Slovenije. V preteklosti se je ta ekonomist sicer razglašal za “mladoekonomista”, zagovornika “neoliberalnih” ekonomskih idej, med katerimi je zagovarjal tudi enotno davčno stopnjo pri obdavčitvi bruto plač. Prizadeval si je torej za razbremenitev najbolj produktivnega dela družbe. Damijan je vmes zamenjal strani in se prestavil na drugo stran, to je na stran gospodarskih omrežij, prepletenih s politiko tranzicijske levice. Sedaj ga želijo zavihteti na oblast, da bi jim z državnimi posli zagotovil nadaljnjo eksistenco in z visokimi davki ubijal preostali del gospodarstva.

Domen Mezeg