fbpx

Ekonomist NPU naznanil specializiranim tožilcem zaradi suma storitve kaznivega dejanja: Razkrivamo, kaj je uspelo Pezdirju, Bobnarjevi in Muženiču pa ne!

Odstavljeni direktor NPU Darko Muženič (Foto: STA)

Ekonomist Rado Pezdir, ki je kot strokovni sodelavec Logarjeve komisije preiskoval primer iranskega pranja denarja v času, ko je bila banka NLB še v večinski državni lasti, je specializiranemu državnemu tožilstvu v četrtek naznanil sum storitve kaznivega dejanja zoper kriminaliste Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so Specializiranemu državnemu tožilstvu s poročilom predlagali opustitev pregona zoper bančnike NLB, odgovorne za izpeljavo iranske sheme. Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je za šefa NPU lani postavila Darka Muženiča.

Da se na policiji dogaja nekaj nenavadnega v preiskavi primera Farrokh, se je izkazalo že leta 2017, ko je tedanja notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar izvedla interni nadzor nad delom policije v prvi preiskavi iranskega primera. Izkazalo se je, da je tedaj policija delovala v nasprotju z zakoni in standardnimi policijskimi praksami in je posledično nezakonito odprla in zaprla primer, ter ga s tem dejansko prikrila.

Foto: STA

Dve parlamentarni preiskovalni komisiji sta s svojim poročilom pokazali, da je šlo za akcijo iranske obveščevalne službe v NLB, ki pa po zaslugi NPU spet ostaja brez epiloga. Ugotovitvam obeh komisij se pridružujejo tudi ugotovitve Banke Slovenije in celo Centra notranjih revizij same NLB. Kar pomeni, da je NPU sprejela ugotovitve, ki so diametralno nasprotne ugotovitvam štirih neodvisnih in nepovezanih institucij.

Po naših informacijah ostaja Rado Pezdir edini slovenski preiskovalec, ki je dejansko stopil v kontakt s spornim Irancem in z njim opravil razgovor, kar razkriva vso neobičajnost dela na NPU, kako lahko preiskujejo, če pa vztrajno ne opravijo informativnega razgovora z glavnim akterjem afere pranja denarja? Iraj Farrokhzadeh namreč prebiva v Veliki Britaniji, s čimer je po naših informacijah seznanjena tudi policija, in je preko mednarodnega policijskega sodelovanja lahko zelo lahko dosegljiv tudi NPU.

Rado Pezdir (Foto: STA)

NPU odločil, da zavrže pregon zlorabe položaja NLB
Vsekakor je več kot neobičajno dejstvo, da so se na NPU odločili, da zavržejo pregon zlorabe položaja bančnikov NLB. Nenazadnje, danes je javno znano, da kljub temu, da so na NLB vedeli, da so pravne osebe s katerimi poslujejo na embargo listi, da so celo sami prijavili sumljivo transakcijo, poslovanja z njimi niso prekinili in so tako aktivno kršili sankcije Sveta EU. Ponovno zakrivanje preiskave pa, tako trdijo naši viri, zbuja nelagodje v ZDA, ne samo zaradi tega, ker je Iranec na ameriške banke nakazal precej sredstev (del teh sredstev je dokazano šel za financiranje kontraobveščevalne dejavnosti), ampak tudi zaradi tega, ker novi ameriški lastniki NLB ostajajo v dvomu ali ni morda, zaradi odločitve NPU, da preiskavo v tem delu zaprejo, v NLB preživela mreža, ki je med 2009 in 2011 sodelovala z iransko obveščevalno mrežo.

Kakšno je delo slovenskih kriminalistov?!
Po primeru Kangler se torej odpira nov velik dvom v delo slovenskih kriminalistov, zato bo zanimivo spremljati kaj bo Specializirano državno tožilstvo naredilo s Pezdirjevim naznanilom in ali bo Generalna policijska uprava delo kriminalistov NPU v primeru Farrokh vzela pod lupo. Glede na doslej javno znane informacije in ugotovitve obeh preiskovalnih komisij, Banke Slovenije in Centra notranjih revizij namreč ni mogoče skleniti prav nič drugega kot to, da je na NPU nekaj hudo narobe.

Ivan Šokić