fbpx

Ekonomist Rado Pezdir: “Tepina je instrument v rokah dela kriminalistov in tožilcev!”

Rado Pezdir in Jure Tepina. (Foto: STA)

“Tepina me nikoli ni poklical, nikoli ni preveril informacij, on samo piše tisto, kar mu njegovi čudoviti viri servirajo. Tepina tako ne piše člankov, ampak zapisuje pristranske toksične spine svojih virov,” je do urednika 24ur Jureta Tepine kritičen Rado Pezdir. Že omenjeni medij se namreč transformira v generator lažnih novic in deluje zgolj v korist globoke države, ki jo nadvse moti, da je notranji minister dregnil v to sršenje gnezdo, katere izpostava je tudi policija oziroma NPU in kjer se vztrajno izmika preiskavam zares perečih afer, kot je bila IranGate. “Zdaj nastopi ta moment v delovanju Tepine, na katerega sem že opozarjal: Tepina je instrument v rokah dela kriminalistov in tožilcev, ki še kako dobro vedo, da so iz tega ali onega razloga dopustili, da ključne banksterske zgodbe niso preiskane in da epilogov ne bo. Toda če lahko Tepina v korist svojih virov iz NPU in tožilstva dokaže, da je Pezdir del združbe in da laže v korist fašistične vlade, potem je jasno, da kriminalisti in tožilci niso bili pristranski in korumpirani, ampak gre za politični pregon.” 

Slovenski ekonomist, publicist in aktivist Rado Pezdir je v svojem članku na portalu Požareport z naslovom “Primer novinarja Tepine na 24ur ali kako se razkrije mehanizem generiranja lažnih novic” razkril podlo ravnanje že omenjenega urednika Tepine, ki s svojim urednikovanjem deluje predvsem v korist globoke države. Pezdir ob tem navaja, da je 12. 10. Tepina na spletnih straneh 24ur.com objavil, da je Pezdir del širše zarote, ki vlaga lažne ovadbe zoper kriminaliste NPU pa tudi tožilce, namen teh ovadb pa naj bi bil ustvariti pogoje za njihovo razrešitev. V nadaljevanju Pezdir piše, da je isti avtor na isti spletni strani objavil zapis, v skladu s katerim naj bi bil Pezdir del zarote in v kateri je kabinet premierja aktualne vlade Janeza Janše preko primera Farrokh zlorabil obveščevalno agencijo Sovo, saj naj bi želel nove ovadbe.

Te ovadbe naj bi vladi menda omogočile pregon tako po NPU kot tudi po tožilstvu. 19. 10. 2020 pa je že omenjeni urednik 24ur podal obvestilo, da je preiskovalna komisija, s Pezdirjem na čelu, malomarno obdelala primer oškodovanja NLB Interfinanz (za 400 milijonov), s čimer naj bi se izkazalo, da je Pezdir del družbe, ki je z izmišljenimi navedbami ovajala zato, da bi se ustvarilo alibi za politično preganjanje po posameznih institucijah. Obenem ga je Tepina še obdolžil, da je grobo žalil državnega tožilca Jaka Brezigarja in to zaradi tega, da bi ga politično diskreditiral. 23. 10. 2020 pa se je pri Tepini še enkrat pojavil v postopku dokazovanja nekakšne konstrukcije zarote, in sicer kot del združbe, ki jo vodita minister za notranje zadeve Aleš Hojs in sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič. 

Aleš Hojs (Foto: STA)

Ob tem naj bi politično motiviran grobo žalil policiste, in sicer zato, da bi jih z lažno strokovnostjo diskreditiral. 28. 10. 2020 pa se je Tepina še enkrat prišel v središče omenjenega urednika, tokrat ponovno kot del zlorabe Sove. Tepina je ob tem vsekakor še navedel, da na tožilstvu budno spremljajo medijsko pisanje, iz katerih gre zaznati zlorabe institucij, ki jih neumorno izvajajo skupaj s Hojsom in Mahničem. “Za dalje ne vem, ker sem napisal ta članek 28. 10. 2020, ampak sploh ne dvomim, da se bo saga o Radu Pezdirju na spletnih straneh komercialne televizije še kar nadaljevala.”

Tepina je, kot kaže, površen novinar, ki je močno znižal svoje standarde

Bralci so si ob uvodu lahko postavili tri teze. Najprej, da je avtor zapisa zares pokvarjen in hinavski, saj pod pretvezo boja za resnico v kolaboraciji s fašisti soustvarja politični cunami. Druga je ta, da je Tepina pač znižal profesionalne standarde, kot posledica tega, da ga je Pezdir razgalil kot površnega novinarja, ki se izogiba preverjanju trditev virov, sedaj pa Tepina histerizira in javno blati Pezdirja. Poleg vsega pa je v celoti regularna še teza, ki je ni moč kar opustiti: urednik Tepina je obsesivno obseden z ekonomistom Pezdirjem, kar se odraža v patološko enormnem števili prispevkov, iz katerih je mogoče sklepati, da ekonomist Pezdir predstavlja največjo grožnjo demokraciji v naši državi. Ob tem pa je kljub vsemu na mestu preveriti, kaj se pravzaprav pod taktirko Tepine v resnici dogaja na spletnih straneh komercialne televizije Pop TV.

Odgovorni urednik 24ur Jure Tepina. (Foto: Facebook)

Iz množice objavljenih člankov je možno zaključiti sledeče: v Sloveniji imamo organizirano kriminalno združbo, ki je okupirala naše državne institucije, sedaj pa preko neresničnih navedb in izmišljenih primerov skuša braniti politično osnovane čistke po posameznih podsistemih. V tem kontekstu primer Farrokh ne obstaja in je namerno pristransko prikazan alibi namenjen za pogrom. Tepina namreč meni, da NPU-ju in tožilstvu ni mogoče očitati krivde, da je bila iranska shema neuspešno preganjana, in sicer zato, ker dejansko ni nikdar šlo za kakšno drugo stvar kot za primer, ki je bil politično promoviran in nikdar dokazan. In v tem kontekstu je prav ultimativni dokaz dejstvo, da je tožilstvo zavrglo ovadbo že omenjene preiskovalne komisije v povezavi s 400-milijonsko škodo povzročeno NLB Interfinanz avtorstva Anžeta Logarja in Pezdirja. Sklepa se sledeče: “ker je dokazano, da je Pezdir sodeloval pri ohlapnih in površnih ovadbah komisije, to tudi dokazuje, da je primer Farrokh točno tak, kot trdi tožilec Brezigar – neobstoječ. In ker je neobstoječ v pravnem smislu, je obstoječ zgolj v političnem smislu, kot vzvod za politične čistke. Čisti pa se seveda poštene kriminaliste in policiste, ki so prišli na sled kriminalne dejavnosti fašistične vlade.”

Primer je povsem razburil enega od članov komisije, in celo do te mere, da se je odločil za soloakcijo 

“Poglejmo torej ta primer 400-milijonskega oškodovanja. Ko sem o tej zadevi bral članek urednika Tepine, najprej sploh nisem razumel, o čem piše, kajti sam se tega primera, kaj šele ovadbe nisem spomnil. Vendar pa so nekatere informacije iz članka omogočile rekonstrukcijo. Tepina namreč zapiše, da je bila ovadba poslana kar na sodišče in da je bila odposlana 15. 6. 2018 ter da ob svoji splošnosti tudi ni imela dokumentacijskega vira v vmesnem in končnem poročilu preiskovalne komisije, ki sta bili posredovani na tožilstvo.” Pezdir nas ob tem spominja, da se je 15. 6. 2018 mandat t. i. preiskovalne komisije že pred časom iztekel, predstavitev končnega poročila v državnem zboru pa je bila konec aprila 2018, izpeljane pa so bile tudi volitve. “Čudno kajne? Toda kdo je to ovadbo, ki kakor dokazuje politično motivirano delo preiskovalne komisije in posledično razkrije, da je potvorjen tudi primer Farrokh, poslal na sodišče? Zdaj pride hladen tuš za Tepino.” 

NLB. Foto: Nova24TV

“Primer 400-milijonskega oškodovanja NLB Interfinanz se je pojavil kak teden pred predstavitvijo končnega poročila v državnem zboru. Ker je zmanjkalo časa, smo strokovni sodelavci v dogovoru s predsednikom preiskovalne komisije sprejeli sklep, da glede na časovne omejitve tega primera ne bo mogoče preiskati in analizirati. Povedano drugače, zadeve se nismo niti dotaknili in nihče od nas absolutno nima pojma, kaj je bilo v tej dokumentaciji.” Primer pa je kot navaja Pezdir povsem razburil enega od članov komisije, in celo do te mere, da se je odločil za soloakcijo. Ta je sam predelal dokumentacijo in tudi poslal ovadbo, zakaj na sodišče, Pezdir ne ve, vendar pa je tako naredil. To je navsezadnje tudi pojasnilo za tožilčevo čudenje, da so dobili ovadbo, ki je bila povsem nepovezana z vmesnim in končnim poročilom.  

Nek razburjen član komisije se je odločil za soloakcijo 

“Izpeljava se potem nadaljuje in s tem toksičnim člankom Tepina zastrupi še dva nič hudega sluteča voditelja osrednjega dnevnika na Pop TV, ki poročata, da so ovadbe preiskovalne komisije očitno strokovni nesmisli, ki so zgolj v domeni alibija za politični pogrom na policiji in tožilstvu. Ker Tepina svoj konglomerat nadgradi še z navedbami, kako žalim tožilca Brezigarja, ki je pokazal, da so bile vse iranske transakcije dejansko navadne poslovne transakcije, je zgodba na dlani: mene in preiskovalno komisijo so dobili in razkrili! Ampak kot povedano zgoraj, dobili so zgolj čudaško delo enega izmed članov preiskovalne komisije (poslanca seveda) in pa, kar je ironično, dobili so izjemno slabo novinarsko delo urednika Tepine.” 

Pranje iranskega denarja v NLB. (Foto: Demokracija)

“Potem se ne sestavi še nekaj. Tepina vsakič znova identificira združbo, ki zlorablja institucije za politični pogrom. V tej združbi so trije glavni liki (tako sledi iz njegovih člankov): Hojs, Mahnič in Pezdir. Ampak ali smo mi res združba? Naj javno in glasno povem tisto, kar se zunaj javnega prostora (tudi v novinarskih krogih) precej dobro ve: Pezdir in Hojs imata približno tako dober odnos kot Pezdir in Tepina, torej ga nimata, če se vidita, pa se v najboljšem primeru ogneta drug drugemu v širokem loku, v najslabšem primeru pa se zmerjata.” Z zmerjanjem se je namreč komunikacija med nama tudi nepovratno končala. Hočete še več? Hojsa sem psoval huje kot tožilca Brezigarja in ni jih malo, ki vedo, kako zelo divje je bilo vse skupaj.” Pezdir in Mahnič pa naj bi si poleg vljudnih pozdravov v državnem zboru izmenjala vprašanja in odgovore na odboru za notranjo politiko in dvakrat na komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). “Kako sem lahko del neke vladne zarote, če z nikomer iz vlade nimam nobenega stika, nikjer me ni in ničesar ne počnem?” se še sprašuje Pezdir.

“Kako se je taisti urednik lahko tako zmotil, da je v združbo povezal ljudi, ki med seboj ne komuniciramo ali pa zaradi sporov niti nočemo komunicirati?”

“Ampak spet štekam, če Pezdirja nalepite na fašistično vlado, potem je jasno, da njegovi očitki v primeru Farrokh niso resni strokovni očitki, ampak so politična laž, servirana na lažno strokoven način.” Ob tem Pezdir postavlja ključno vprašanje, in sicer kako se je lahko spletni urednik na največji komercialni televiziji z dolgoletno novinarsko kariero tako zelo zmotil, da je pripisal delo na primeru tistim, ki s tem nimajo nič, pripisal nastanek ovadbe tistim, ki ovadb sploh ne morejo sestavljati, in pri tem izpeljal, da če so tisti, ki niso naredili tega primera (in ovadbe), delali primer Farrokh, je potem tudi slednji popolna laž? “Kako se je taisti urednik lahko tako zmotil, da je v združbo povezal ljudi, ki med seboj ne komuniciramo ali pa zaradi sporov niti nočemo komunicirati?” se še sprašuje Pezdir.

Portal 24ur je v službi globoke države za blatenje tistih, ki razkrivajo bančni kriminal. (Foto: posnetek zaslona)

Ekonomist ob tem še navaja, da dolgoletni urednik Tepina včasih predava delo v novinarskem poslu, in da tam pojasnjuje, da je treba vsako informacijo in trditev preveriti. “To predava, ampak tega ne počne. In to je čudno, zelo čudno. Namreč, če bi Tepina poklical in povprašal po informacijah, bi jih dobil, tako pa se je temu izognil, kakor se je izognil nepristranskemu pridobivanju informacij, ki so v zgoraj naštete članke vstopile nič manj kot absolutna resnica. Tepina me nikoli ni poklical, nikoli ni preveril informacij, on samo piše tisto, kar mu njegovi čudoviti viri servirajo. Tepina tako ne piše člankov, ampak zapisuje pristranske toksične spine svojih virov. Sicer pa ja, predava, kako poteka profesionalni novinarski posel.”

“Naj dodam tudi, da po šestih mesecih maničnega pisanja o tem, kako lažem o primeru Farrokh, Tepina še vedno ni poklical v državni zbor”

“Naj dodam tudi, da po šestih mesecih maničnega pisanja o tem, kako lažem o primeru Farrokh, Tepina še vedno ni poklical v državni zbor in zaprosil za vpogled v del dokumentacije, ki kaže, da iranske poslovne transakcije niso bile običajne, saj so utemeljene na ponarejeni poslovni dokumentaciji.” Pezdir ob tem še pravi, da če bi Tepina to poizvedbo naredil, bi opravil svoje delo kot profesionalni novinar, ampak bi se sočasno njegova zgodba začela podirati, saj bi prišlo na dan, da tožilstvo ni najbolje opravilo svojega dela.

Največja slovenska banka NLB je skrbela s svojo kriminalno preteklostjo za nakupe bojnih strupov, pranje denarja in proliferacije za iranski jedrski program. (Foto: Arhiv Nova24tv)

“Zakaj Jure Tepina ne dvigne telefona in ne preverja informacij svojih virov? Zakaj ignorira obstoj dokumentacije, ki govori nasprotno, kot trdijo njegovi viri? Odgovor je enostaven. Ker je tako učinkoviteje poriniti v javnost agendo njegovih virov, ki pa je sledeča: v primeru banksterskega kriminala in iranskega pranja denarja je prišlo do ustreznih epilogov, vse druge trditve so v domeni pogroma, ki ga izvaja vlada nad NPU in tožilstvom.” Ob tem se Pezdir še sprašuje, kakšen je motiv za ta pogrom in ali želi vlada v resnici zaustaviti poštene kriminaliste in tožilce, ki so tik pred tem, da začnejo procesirati kriminal te vlade. “In vloga Pezdirja? Po Tepinovem konstruktu sem Hojsova kurbica.”

Tepina je instrument v rokah dela kriminalistov in tožilcev”

“Zdaj nastopi ta moment v delovanju Tepine, na katerega sem že opozarjal: Tepina je instrument v rokah dela kriminalistov in tožilcev, ki še kako dobro vedo, da so iz tega ali onega razloga dopustili, da ključne banksterske zgodbe niso preiskane in da epilogov ne bo. Toda če lahko Tepina v korist svojih virov iz NPU in tožilstva dokaže, da je Pezdir del združbe in da laže v korist fašistične vlade, potem je jasno, da kriminalisti in tožilci niso bili pristranski in korumpirani, ampak gre za politični pregon.” Pri Tepini bi bilo po Pezdirjevem mnenju zato napačno sklepati, da opravlja novinarsko delo, saj se očitno brani zajetja vseh dosegljivih informacij in postopka preverjanja pristranskosti informacij svojih virov. Paradoksalno, ampak s svojim slabim novinarskim delom je poskušal dokazati, da imam skrito agendo jaz, razkrilo pa se je, da ima skrito agendo on.

Ljubljana, NPU. Novinarska konferenca Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) s predstavitvijo rezultatov delovanja urada v prvem letu po ustanovitvi. Zgradba Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Foto: Nebojsa Tejic/STA

“Toda ne sklepajte, da so te zadeve nedolžne in v domeni obračunavanj med Tepino in Pezdirjem, še zdaleč ne. Tepina je pred časom javno pozval NPU in tožilstvo, naj me ovadita, zdaj pa je grožnjo javno ponovil, ko je objavil reakcijo tožilstva na njegovo tezo, da sem del zarote, po kateri se je zlorabila Sova in ki jo razkriva Knovs. Ampak ali je to problem, ki naj ga tožilstvo rešuje po Tepini na spletni strani 24ur.si? Naj me tako, kot to implicitno sugerira tožilstvo, zasliši Knovs. In kaj bo po tem, ko se bo razkrilo, da je Tepina pisal namerno pristranski “bullshit” samo zato, da bi me spravil v preiskavo in zapor ter relativiziral resnico v primeru Farrokh?”

“Ali je, dragi slovenski mediji, okej, da neki urednik namerno objavlja nepreverjene, pristranske in izmišljene trditve?”

Ob tem se Pezdir obrača na bralce rekoč, da upa, da razumejo, da se pred njimi razkriva zanimiva združba in njihov poseben mehanizem delovanja. Posla ima s človekom, ki ga želi v dogovoru s svojimi prijateljčki po vsej sili spraviti v zapor. “Ste že kdaj slišali za večjo zlorabo medija? Ali je, dragi slovenski mediji, okej, da neki urednik namerno objavlja nepreverjene, pristranske in izmišljene trditve samo zato, da spodbuja tožilstvo in NPU, naj nekoga spravita v zapor? Da spodbuja, kako bizarno, svoje vire, naj nekoga zaprejo.” Ob tem pa se ekonomist še sprašuje ali ni očitna ironija, da se navija za to, da bi se preiskava v primeru Farrokh obrnila od Irancev in njihovih slovenskih pomagačev na tistega, ki je ta skriti primer ponovno razkril in preiskal?

Foto: Matic Štojs Lomovšek

“Je morda normalno, da se resnica v primeru Farrokh zakrije z debelim slojem laži samo zato, da kriminalna združba ohrani svoje pozicije? Ali je to z moralnega vidika opravičljivo samo zato, ker so mediji v vojni z vlado in je v imenu te vojne treba politično posiliti resnico o iranski shemi?” Pezdir pa se še sprašuje, če je normalno, da se ga namerno vleče v povezavo z ljudmi, s katerimi nima nič, in to samo zato, da bi se diskvalificiralo neprijetno resnico o iranskem pranju denarja v NLB? “Je normalno, da ste vi vsi preostali mediji in zainteresirana javnost kar privolili v tezo, da sem jaz lahko kolaterala vašega spopada z vlado? Zakaj ne morete voditi svojih spopadov sami in koji ste vi kur**, da me mečete v prepad kot kolateralno žrtev? Jeb*** se.”

“Uredniki slovenskih medijev, hvala vam. Sem vaša kolaterala, a ne?”

Tepinova resnica pa po Pezdirjevem opažanju na žalost deluje ravno toliko, kolikor je močan medij, kjer objavlja, in kolikor je močan medij, kjer objavlja Pezdir. Na njegovo smolo je to boj z mlini na veter, saj so si vsi slovenski mediji v tej borbi za resnico enostavno oprali roke in tako lahko dezagregiranje komplota Tepinovih prijateljčkov objavlja samo še na tem portalu. “Uredniki slovenskih medijev, hvala vam. Posebno hvala tistim, ki poznate mojo vlogo v primeru Farrokh, mojo vlogo danes in ki ste videli resnico. Sem vaša kolaterala, a ne?”

Pezdir obenem še meni, da ima Tepina sedaj resno težavo. “Za svoje vire, to je poštene kriminaliste in tožilce, je postal obveznost oziroma že dolgo ni več njihovo sredstvo. Razloga sta dva, prvič konstrukte gradi zelo nespametno, saj jih je mogoče takoj razkrinkati, in drugič, pri svojem delu z viri ni ravno diskreten, še huje, je zelo malomaren. Posledično ni trajalo dolgo, da sem vas vse po vrsti identificiral. Ja, preberite še enkrat, vem, kdo ste, kaj hočete in kakšni so vaši koraki. To je za vas zelo, zelo slabo. Predlagam pa vam, naj vam končno zrastejo jajca in se nehate skrivati za Tepino. Veste, kje me dobite, pridite, počakal vas bom sam. Razumete? Jaz se ne skrivam za nikomer, še najmanj za fantastičnimi združbami, kamor se me trudite pripisati. Počakal vas bom sam! Samo pridite.”

Domen Mezeg