fbpx

[Ekskluzivno] Alojz Kovšca eno za drugo ovrgel žaljive in neresnične navedbe Mladine ter napovedal vročo jesen, ki bo pokazala, kdo krši ustavo in kdo ne!

Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca.

Skrajno leva Mladina si je za novo tarčo izbrala predsednika Državnega sveta RS Alojza Kovšco. Avtor članka Jure Trampuš mu med drugim podtika nacionalizem, nepoznavanje ustave, kot problematične pa med drugim izpostavi odzive Kovšce na provokacije Večerove kolumnistke Svetlane Slapšak, njegova gostovanja na Nova24TV in kritičnost do delovanja in financiranja nevladnih organizacij. V članku se tako znajdejo številne neresnice, zavajanja in vrednostne sodbe, vse z namenom prepričevanja bralcev v veljavnost uvodne teze, da Kovšca ni dober predsednik državnega sveta, institucije, za katero pred njegovim nastopom mandata marsikdo sploh še ni slišal. Kako nemarna je Mladina pri izvajanju propagande, dokazuje tudi dejstvo, da se je v članku znašla kar fotografija predsednika GZS Boštjana Gorjupa, pri čemer se lahko vprašamo, ali je Trampuš sploh vedel, o kom je pisal. Zdaj se je v zvezi s tem člankom za Nova24TV odzval tudi Kovšca, ki je eno za drugo ovrgel žaljive navedbe Mladine. Izrazil je mnenje, da bo vroča jesen pokazala, kdo krši ustavo in kdo ne, članek pa je opisal kot uvod v obračunavanje z njim.

V reviji Mladina, glasilu skrajne Levice, so si za tokratno tarčo svojega napada izbrali predsednika državnega sveta Alojza Kovšco, ki ga avtor članka Jure Trampuš v naslovu opiše kot novo zvezdo desnice: “Alojz Kovšca je lahko vse, lahko je izobražen obramboslovec, spreten urar, priden obrtnik, vnet pisec sporočil na Twitterju, le dober predsednik državnega sveta ni.” Za odziv na omenjene navedbe smo prosili tudi Kovšco, ki jih je komentiral takole: “Kakor za koga, nekateri me imajo za dobrega, drugi me imajo za slabega predsednika državnega sveta. Trudim se za to, da bi državni svet opravljal svojo družbeno vlogo tako, kot jo mora: neodvisno, pluralno, demokratično. Vse svetnike obravnavam enako, vsa družbena vprašanja, ne glede na to, ali prihajajo z leve ali z desne, obravnavam enako.” Kot ključne uspehe državnega sveta pod njegovim vodstvom šteje to, da je državni svet postal prepoznaven, saj delajo na podobi vseh svetnikov in ne le predsednika. Kot drugo se po njegovih besedah na državni svet vse bolj obrača civilna družba s svojimi težavami. Tako so se nanje obrnili izbrisani imetniki podrejenih obveznic, posojilojemalci posojil v švicarskih frankih, državni svet se je prav tako veliko ukvarjal s šolstvom, z drugim tirom, s pitno vodo, z varnostjo v cestnem prometu, predložili pa so tudi na primer novelo zakona, ki bi študentom invalidom omogočil brezplačen prevoz do fakultet. “Izpostavljamo vprašanja, ki ostajajo prezrta ali pa so namerno pometena pod preprogo,” poudari Kovšca.

Obiski Kovšce v tujini doživljajo odmeve, domači mediji o njih ne poročajo
Godi mu pozornost, “rad se suče po diplomatskem parketu, rad nastopa, rad je politično aktiven, noče, da bi bil državni svet slepo črevo slovenske demokracije”, nadaljuje Trampuš in slednje oceni kot dobro. A Kovšca po Trampuševem mnenju naj ne bi razumel vloge državnega sveta. Ta mu odgovarja: “Najprej so me podcenjevali na družbenih omrežjih, češ da prihaja naturščik brez potrebnih znanj, glede na moje uspešno delo s tujimi veleposlaniki in na število uradnih obiskov, na katere sem bil povabljen, in odmeve, ki jih ti obiski doživljajo v tujini, v Sloveniji pa sploh ne, bi človek rekel, da tako slab, kot mi očitajo, pa gotovo nisem.” Po njegovih besedah bi lahko bilo za nasprotnike moteče prav to, da se je izkazal pri svojem delu tako na notranjepolitičnem kot tudi na zunanjepolitičnem področju. “Menim, da je največja težava, ki jo v meni vidijo, ta, da si ne pustim sugerirati, kdaj, kje in kako bom kaj počel, mislim pa, da je prav to ključna kvaliteta predsednika državnega sveta,” doda. Glede pozornosti, ki naj bi mu godila, Kovšca sprašuje Trampuša, kateri politik v Sloveniji se glede na rang pojavlja najmanj v mainstream medijih: “Iz tega sklepati, da mi medijska pojavnost veliko pomeni, če me na televiziji praktično ni, v Delu, kjer so enkrat samkrat napisali nekaj v zvezi z mojo izvolitvijo, me tudi ni. Pojavljam se le v zadnjem času. in to z negativno konotacijo.” Neprofesionalnost in nemarnost Mladine se odražata še v enem bizarnem spodrsljaju; v članku se je namreč pojavila kar fotografija predsednika Gospodarske zbornice Slovenije Boštjana Gorjupa, pod katero pa je zapisano ime Kovšce.

Članek o Alojzu Kovšci v Mladini, na fotografiji pa Boštjan Gorjup. (Foto: Nova24TV)

Trampuš Kovšco označi za zastopnika SDS, a po njegovih besedah je prav ta stranka do njega najbolj kritična
V nadaljevanju Trampuš Kovšci očita, da naj bi državni svet, ki bi moral nevtralizirati vpliv političnih strank, postal predvsem “zastopnik opozicije in stranke SDS”. Te navedbe je Kovšca za Nova24TV ostro zavrnil: “Mislim, da se je gospod Trampuš tukaj zelo zmotil. Če pogledate očitke, ki letijo name kot predsednika državnega sveta, je ravno iz stranke SDS največ očitkov v zvezi s sodelovanjem z menoj, češ da sem nekooperativen. Meni je popolnoma vseeno, kaj mi nekdo očita. Dejstvo pa je, da obravnavam vse svetnike enako, ne morem pa obravnavati vseh družbenih tem na enak način, saj so nekatere zapostavljene. Pri tem imam v mislih zakon o financiranju vzgoje in izobraževanja, kjer sem se tudi osebno izpostavil in ministru očital, da zavaja javnost. Jasno sem povedal, da poskuša obračunati z zasebnim šolstvom na ta način, da zasebno šolstvo istoveti z verskim oziroma katoliškim šolstvom, ki pa je v veliki manjšini.” Kovšca meni, da so očitki Trampuša bolj kot ne iz trte izviti.

Jure Trampuš in Dejan Židan (Foto: Facebook)

Kovšca meni, da bi državljani morali sami odločiti, katere nevladne organizacije delujejo v našem interesu
V nadaljevanju Kovšci Trampuš očita tudi njegovo kritično stališče do t. i. nevladnih organizacij, ki pa so v veliki meri financirane iz državnega proračuna, kot podoben primer pa navedejo tudi poslanca SDS mag. Branka Grimsa. Kovšca pojasnjuje: “Moje stališče temelji na tem, da nevladne organizacije rastejo kot gobe po dežju, nad njimi pa ni nobenega nadzora. Pripisujejo si zastopanje civilne družbe, ki pa nima nanje nobenega vpliva.” Kovšca meni, da bi večino nevladnih organizacij morali financirati iz prostovoljnih prispevkov državljanov, na primer iz dela dohodnine, ki ga državljani lahko namenijo organizacijam, ki delujejo v javnem interesu: “Če bi to kvoto, ki jo državljani lahko namenijo organizacijam, po svojih željah povečali, bi dobili popolnoma transparentno financiranje teh nevladnih organizacij, s tem pa bi se financiranje direktno s strani vlade zmanjšalo. Dobili bi realno sliko, koga državljani dojemajo kot koristnega za javni interes in koga ne. A to bi bilo težko, danes nevladne organizacije dokazujejo svoje delovanje v javnem interesu z izpolnjevanjem nekih obrazcev, s katerimi opravijo formalne aktivnosti.”

Alojz Kovšca (Foto: STA)

Da si nekdo, ki polomljeno govori jezik naroda, o kulturi katerega sodi, drzne to pravico jemati drugim, je nesprejemljivo
V Mladini ne pozabijo problematizirati niti odziva Kovšce na provokacije Večerove kolumnistke Svetlane Slapšak. “Ob Svetlano Slapšak sem se obregnil pred dvema letoma, ko sem dejal, da državna proslava slovenskega kulturnega praznika ni bila to, pač pa navaden agitprop. To sem utemeljil z besedami, da nismo videli prav nič ustvarjalnosti. Poslušali smo špansko in argentinsko glasbo, gledali smo plesne točke in repanje, ki nimajo veliko zveze s slovensko kulturo,” pojasnjuje Kovšca. Po njegovem mnenju imamo v Sloveniji veliko izvajalcev klasične glasbe in tudi izvajalce v sodobnih žanrih, ki bi si zaslužili predstavitev. Slapšakova se je takrat obregnila ob Kovšco in je zapisala, kako “obramboslovec in obrtnik komentira slovensko kulturo”. Kovšca svoje komentiranje pojasnjuje, da si kot “plačnik te kulture in njen porabnik in del tega kulturnega prostora kot Slovenec in slovenski državljan to pravico pridržuje”. Že takrat se je obregnil ob njeno izjavo, prav tako pa tudi nedavno, saj je po televiziji komentirala ZOFVI v polomljeni slovenščini, Kovšca pa je zatrdil, da srbsko govori bolje kot ona slovensko, pa čeprav je on v Srbiji preživel dve leti, ona pa v Sloveniji nekaj desetletij: “Da si nekdo, ki tako polomljeno govori jezik naroda, o kulturi katerega sodi, drzne, da nekomu jemlje pravico, da bi sam o svojem jeziku in kulturi spregovoril, je pa daleč preveč. Tega si nikakor ne bom dovolil, ne z njene strani in ne s strani kogarkoli drugega.”

Svetlana Slapšak (Foto: STA)

Mladina očita nepoznavanje ustave Kovšci, ne pa tistim, ki pišejo neustavne zakone
Trampuš v nadaljevanju izpostavi tudi mnenje neimenovanega “sodelavca” Kovšce, ki naj bi trdil, da ta postaja vedno bolj “trd, zadrti, nacionalistični desničar”. Kot pojasni Kovšca, gre pri tem v resnici za njegovega kolega svetnika: “Moji prijatelji iz otroštva so različnih narodnosti, različnih verskih izpovedi in še vedno so moji prijatelji, tudi v kraju, kjer bivam, prijateljujem s človekom turške narodnosti, ki je izjemen človek.” Tudi voznik Kovšce, ki je srbske narodnosti, je po njegovih besedah izjemen človek, ne le kot sodelavec, pač pa tudi kot človek, s katerim se druži tudi izven službe. Tudi v njegovi družini so ljudje neevropskega izvora in Kovšca ostro odvrne Trampušu: “Ne bom jih pa vlačil pred kamere, da bi dokazoval, da mi nacionalizem ni bil položen v zibko, niti v usta niti v dejanja. Take laži nekoga, ki ga niti ne imenujejo, so čista izmišljotina.” Kovšci Trampuš očita, da naj ne bi poznal ustavne vloge državnega sveta, na kar ta odgovarja: “Mogoče ustavo poznam bolj kot kdo drug, morda bolj kot tisti, ki pišejo neustavne zakone. A ne želim s prstom kazati na nikogar.” Za konec še sklene: “Jesen bo vroča in bo pokazala, kdo krši ustavo in kdo ne. Jaz bi ta članek opisal kot nek uvod v obračunavanje z menoj. Enkrat se mi očita, da sem nesposoben, drugič, da ne znam, tretjič, da se rad sončim pod žarometi javnosti, potem pa lahko pogledate, kako zadeve dejansko stojijo, in vidite, da so ti očitki zlonamerni.”

Alojz Kovšca (Foto: STA)

Kovšca le na Nova24TV ni cenzuriran
Neuspeh njegove Gospodarsko aktivne stranke (GAS) Kovšca pojasni s tem, da si obrtniki in gospodarstveniki ne želijo kandidirati na volitvah, saj jih je strah, da bodo izgubili posel in stranke: “To pa pokaže, kako država deluje, koliko je demokratična in koliko si ljudje, ki imajo kakšen posel, sploh upajo izpostaviti. Zato bom vztrajal in bom počel to, kar počnem v državnem svetu, in upam, da si bodo gospodarstveniki nekoč upali iti na volitve, ne da bi jih bilo strah, da ne bi bili več izbrani na nobenem razpisu.” Mladina Kovšci prav tako očita gostovanje na Nova24TV: “Vi ste edina televizija, ki me še kamorkoli povabi, in kadarkoli mi očitajo, da se pojavim na Nova24TV, ljudem pojasnim, da je to zato, ker na Nova24TV nisem nikoli cenzuriran.”

Alojz Kovšca v oddaji Dialog na Nova24TV. (Foto: posnetek zaslona)

Rok Krajnc