[Ekskluzivno] Insajderi: Obstaja verjetnost Berishajevega vpletanja v slovensko politiko med parlamentarnimi volitvami

Fotomontaža Demokracija, STA, Facebook

Celotni Balkan pretresa finančna afera, v katero sta vpletena predsednik vlade Robert Golob in kosovski veleposlanik na Hrvaškem Martin Berishaj. Berishaj je glavna tema kosovskih naslovnic, saj se vsi čudijo, da ta kljub dokazom ostaja veleposlanik. Iz kosovskih medijev je bilo moč razbrati, da Berishaj uživa podporo kosovskega premierja Albina Kurtija, kar je primerljivo z zaščito, ki jo v Sloveniji Robertu Golobu nudi globoka država. Ne le da je bil Golob direktor Gen-I, ko je od tam denar pritekal v Berishajevo podjetje, sodeč po informacijah, ki nam jih je posredoval novinar Xhezair Dashi iz medija Insajderi, obstaja verjetnost, da je bil Berishaj vpleten celo v slovensko notranjo politiko med parlamentarnimi volitvami.

Vedno več informacij prihaja na dan v zvezi z Golobovo finančno afero. Čeprav premier Robert Golob in kosovski veleposlanik na Hrvaškem Martin Berishaj zanikata svoje poznanstvo, pa se sestavljanka sestavlja delček za delčkom. Zdi se, da špekulacije o o financiranju volilne kampanje kosovskega premierja Albina Kurtija niso le špekulacije, ampak celo domnevna povračilna usluga. Govorili smo tudi z novinarjem spletnega portala Insajderi Xhezairjem Dashijem, ki je o Berishaju in njegovi vpletenosti posnel dokumentarec, v katerem omeni tudi možnost Berishajeve vpletenosti v slovenske parlamentarne volitve.

Pustimo dejstvo, da Golob vztrajno zanika svoje poznanstvo z Martinom Berishajem. Vse več informacij prihaja na dan in vse kaže, da so se akterji v tej zgodbi precej dobro poznali. Kosovski medij Insajderi je o aferi napisal že ogromno, prav tako so o Berishaju posneli dokumentarec, v katerem je bistvena informacija prav ta, da je bila Berishajeva vloga veleposlanika ključna za prenos denarja iz države v državo, saj pakete diplomatov na mejah ne pregledujejo.

Tako Golob kot Berishaj pod zaščito “osrednjih medijev”
Kot Golob uživa podporo in zaščito globoke države pri nas, kar je bilo vidno med in po parlamentarnih volitvah, uživa Berishaj zaščito kosovskega premierja Albina Kurtija. Dashi v nadaljevanju pojasni, da so na Kosovu “imeli veleposlanike, ki so bili razrešeni zgolj zaradi neprimernega vedenja, kot je narobe parkiranje avtomobila, zdaj pa je tu veleposlanik, čigar ime se omenja v milijonskem pranju denarja, pa nič. Nasprotno, toliko energije je vložene v njegovo izolacijo od medijev in gorečnosti, da se skuša diskreditirati prav vsak medij, ki piše drugače. Njegovo figuro, čeprav neuspešno, vlada predstavlja kot častno”, pojasnjuje Dashi. Opisana situacija je zrcalo slovenske situacije in Goloba, o katerem so osrednji mediji glamurozno pisali že v času pred volitvami, s prikrivanjem in olepševanjem situacije pod njegovim vodstvom pa to počnejo še danes. Zakaj bi sicer o tako pomembni zadevi molčali. Pa ne le o tem, kje je še vse drugo: od ustanavljanja paravojaške enote lastnemu varnostniku, ki ni zaposlen nikjer v državnem organu, do političnih pritiskov nad notranjo ministrico. Zdi se, da imata oba podporo “globoke države” v širšem smislu, kar pojasnjuje zapisano, pa tudi naslednje informacije.

Milan Kučan in Martin Berishaj (Foto: Facebook)

Dashi v nadaljevanju pove, da so se o aferi pogovarjali tudi s črnogorsko nevladno organizacijo Alternativa Crna Gora, ki je prva trdila, da je bil denar, odtegnjen iz zelo kontroverznega podjetja gospoda Berishaja MB Consulting, porabljen tudi za financiranje volilne kampanje Gibanja za samoodločbo Kosova, stranko premierja Albina Kurtija: Lëvizja Vetëvendosje.

Bančne račune družbe MB Consulting je lani blokirala Centralna banka Črne gore zaradi 30.000 evrov davčnega dolga davčni upravi. To podjetje, kot je zdaj čisto dejansko, ni imelo zaposlenih, nobenega poslovnega kroženja, nič, zaposlen je bil zgolj eden, in sicer Berishaj, ki je imel samo eno nalogo – dvigovanje večjih vsot denarja, ki je prihajal iz GEN-I, in to v času vodenja Roberta Goloba.

Berishaj nima pojma o poslih z energijo, a je za svetovanje dobil velike vsote denarja
O zadevi so govorili tudi z izkušenim kosovskim novinarjem na Kosovu Valonom Sylo, ki meni, da obstaja več možnih scenarijev, hkrati pa Dashi izpostavi tudi naslednje zaporedje dogodkov, in sicer ko “Berishaj, albanski državljan v Črni gori, dobi denar iz Srbije, ga pošlje v Slovenijo in je s Kosova imenovan za veleposlanika na Hrvaškem. To je neverjeten razplet”, pove Dashi. Insajder je objavili vse Berishajeve posle, ki dajejo precej dvomljivo sliko njegovega delovanja. “Nekdo, ki jemlje ogromne količine denarja za svetovanje o trgovanju z električno energijo, nekdo, ki je družboslovec/politolog in nima nobene zveze s področjem trgovine, kaj šele trgovine z energijo. Po hitrem postopku dobi kosovsko državljanstvo, kar naenkrat ga imenujejo za veleposlanika na Hrvaškem, vse na njem pozornemu opazovalcu vzbuja sum,” pojasnjuje Dashi.

Martin Berishaj uživa močno zaščito kosovskega premierja Albina Kurtija. (Foto: FB)

Ali je med Golobovo zmago na parlamentarnih volitvah in imenovanjem Berishaja za veleposlanika časovna povezava?
Dashi meni, da je vprašljiva tudi časovna povezava Golobove zmage na parlamentarnih volitvah in odločitve nove kosovske vlade, da na mesto hrvaškega veleposlanika postavi prav Martina Berishaja, ključnega akterja v celotni zgodbi, in povezavo med Kurtijem in Golobom oziroma “globoko državo”, kar so omenili tudi nekateri ostali balkanski mediji. Kurti je Berishaju pred tem po pisanju Nebojše Bakareca za Informer ekspresno hitro podelil kosovsko državljansto, pri tem pa ponovil že znana dejstva – “Golob je bil do novembra 2021 glavni mož (predsednik upravnega odbora) močne energetske družbe “GEN-I”, ki že dlje časa deluje na Kosovu. Prav v dveh letih Kurtijeve oblasti, 2021 in 2022, je Golobovo podjetje postalo najmočnejši energetski igralec na Kosovu in dobilo najdonosnejše posle. Golob Berishaja pozna že desetletja. Tudi Golob in Kurti sta si ideološko blizu. Vodita dve razmeroma novi stranki, ki poudarjata domnevno sodobnost, obe sta levoliberalni.”

Kot smo omenili, je v dokumentarcu o tem govoril tudi novinar Valon Syla. Za Metro je povedal, da je sodeč po različnih virih iz medijev možno predvidevati nekaj scenarijev, v katerih je eden tudi ta, da je bil Berishaj vpleten v notranje zadeve med slovenskimi parlamentarnimi volitvami. “Pomembno je, da je Berishaj v zadnji škandal vpletel štiri države, in tukaj nastopi Srbija, GEN-I, Albanija, Slovenija in tako naprej in tako naprej, ki se ukvarjajo s trgovino z energijo, predvsem uvozniki, ki jih države dobijo iz GEN-I. Druga država, ki jo je navedel, je Črna gora, kjer je Berishaj dvigoval milijone, kar je tudi dokazano. Na seznamu držav pa je tudi Slovenija, kjer je bil ta denar najverjetneje porabljen na parlamentarnih volitvah, četrta pa Hrvaška, kjer Berishaj deluje kot diplomat.”

Edina rešitev je odstop
Syla se ob vsem sprašuje, zakaj se kosovski veleposlanik vtika v slovenske notranje zadeve prijateljske države, pri čemer je ključno vprašanje za nas – zakaj je Golob iz državnega denarja na račun davkoplačevalcev domnevno financiral podjetje kosovskega veleposlanika oziroma volilno kampanjo kosovskega premierja. Syla po zdravi pameti zaključi, da bi bila edina častna možna rešitev za Berishaja v tem primeru odstop ali razrešitev. Enako lahko zaključimo za Roberta Goloba. Četudi je denar pritekal iz ostalih podružnic, so bile te takrat še vedno pod vodstvom Roberta Goloba, ki je moral vse transakcije po vsej logiki preveriti in odobriti.

Premier Robert Golob (Vir: STA)

Syla v dokumentarcu Indoks pojasni, da Berishaj zagotovo ohranja stare povezave z energetskimi podjetji in da je to glede na njegovo preteklo naravo dela razumljivo, vendar gre v tem primeru za mnogo več. “Vidi se, da je g. Berishaj več kot le diplomat, ima talent za služenje denarja. Pravico se ima ukvarjati z ostalimi dejavnostmi in vlagati v prodajo in nakup energije, vendar ne pod krinko veleposlanika Kosova“, navaja Syla, ki v nadaljevanju trdi, da je Berishaj s to afero postal ključni igralec, vez za odnose med državami, tudi prijateljski odnos Slovenije in Kosova.

Berishaj naj bi lagal pred kosovsko preiskovalno komisijo
Po poročanju Insajderja je Berishaj novembra lani sedel tudi pred preiskovalno komisijo za energetiko v kosovski skupščini in pod prisego podal dve izjavi, za kateri se po vseh danih podatkih in transakcijah kaže, da sta lažni. To je po kazenskem zakoniku Kosova kaznivo dejanje, za katero je zagrožena zaporna kazen do 3 let. Veleposlanik Kosova na Hrvaškem Martin Berishaj je bil novembra lani povabljen pred preiskovalno komisijo za energetiko v skupščini Kosova. Tam je spregovoril tudi o aferi pranja denarja, v katero je bil vpleten tudi Golob. Diplomat, ki zastopa Kosovo na Hrvaškem, je pred komisijo priznal, da je delal kot svetovalec v srbskem podjetju GEN, ki se ukvarja s trgovanjem z energijo, vendar je zanikal kakršno koli povezavo z njim od leta 2020. “GEN seveda poznam, to je podjetje, ki ima 25 držav po svetu, 13 mednarodnih energetskih borz, s 100-odstotnim slovenskim lastništvom, tam sem bil kot svetovalec. Svetoval sem mu, kaj naj naredi veliko podjetje, GEN je bil leta 2009 registriran v Uradu energetskega regulatorja na Kosovu, ima licenco od leta 2009 in se ukvarja s prodajo. Od leta 2019, 2020 me ni več z njimi, saj sem začel delati kot veleposlanik in sem prost teh vprašanj,” je kosovskim poslancem dejal Berishaj.

Robert Golob, Martin Berishaj (Foto: STA, RTV SLO)

A čeprav je to izjavo podal pred poslanci komisije pod prisego, se zdi, da ni povedal resnice. Prvič, veleposlanik je postal šele februarja 2021 in – drugič, družba GEN-I je nakazovala denar Berishajevemu MB Consulting tudi v času, ko naj bi s svetovanjem zaključil, torej v letih 2021 in 2022, piše Gazeta Insajderi. Berishajevo podjetje je prvi denar od GEN s podružnico v Srbiji prejelo 10. februarja 2015, in sicer 66.528 evrov, medtem ko so njegovi prihodki dosegli vrhunec ravno leta 2021, ko je pričel z delom veleposlanika. Na veleposlanikov poslovni račun je bilo tistega leta nakazanih natanko 473.889 evrov. Eno leto pozneje je bilo nakazanih še 119.445 evrov.

Afera še ni dosegla vrhunca, še vedno se razpleta, veliko pomembnih dejstev pa ni odkritih in razkritih.

Tanja Brkić