[Ekskluzivno] Bo Golobove “balkanske posle” bosanska tajna služba razkrinkala še pred interpelacijo vlade?

Predsednik vlade Robert Golob (Vir: STA)

Bosanska tajna služba naj bi sestavila “informacijo” o poslovanju Golobovega Gen-I, ko ga je ta še vodil. Prav tako naj bi po naših informacijah prišlo do razkola med Golobom in predsednico Natašo Pirc Musar – zaradi nekdanje ministrice Tatjane Bobnar. Njegovi politični pritiski na policijo so dnevna realnost, spor z nekdanjo notranjo ministrico pa silovit in na osebni ravni. 

Bosanska tajna služba je sestavila Informacijo o poslovanju Golobovega Genija v BiH. V njej je veliko podatkov o nezakonitih transakcijah. Panika je zato silna. Bojijo se, da vse skupaj pride v javnost tik pred interpelacijo v DZ. To je še posebej pomenljivo v luči, da se bo predsednik vlade v ponedeljek podal na pot v BiH, to pa pospremil z besedami, da se tja odpravlja “z odprtim srcem” in eksplicitno podporo njihovi integraciji v EU.

Golobu je BiH sicer dobro poznana. Ko so ga po naznanitvi kandidature za predsednika vlade vzeli pod drobnogled mediji, je v javnost ponovno pronical inkriminirajoči posnetek pogovora o provizijah, ki naj bi si jih delili pri poslu gradnje dveh hidroelektrarn na reki Neretvi. Bosanska družba je bila preko vmesnega podjetja v 51-odstotni lasti IGES, katere direktor je bil prav Robert Golob. V poslu naj bi bil udeležen tudi Robert Golob osebno, mimo konzorcija Istrabenz in Gorenja, v višini 15 odstotkov vrednosti posla.

Te dni bolj odmeva afera poslov GEN-I na Balkanu. Raziskovalni novinarji so razkrili zgodbo o sile nenavadnih transakcijah državnega GEN-I na bančne račune v Srbiji. Denar se je nato, kot je bilo razkrito v Tarči, stekel iz podjetja GEN-I Beograd na račun podjetja MB Consulting, ki ga je ustanovi kosovski ambasador v Zagrebu Martin Berishaj. Vseh transakcij skupaj naj bi naneslo za 1,5 milijona evrov. Berishaj naj bi glede na analize Tarče dvignil 1,2 milijona evrov gotovine. Za kaj točno so bile izvedene te transakcije, še vedno ni jasno. Trenutni direktor GEN-I Helbl trdi, da gre za premije od prodaje elektrike. Berishaj je v kosovskem parlamentu zatrdil, da je šlo izključno za svetovanje. Gre za dve povsem različni storitvi. Pri prodaji ima namreč posrednik ali prodajalec stik tako z dobaviteljem kot s kupcem. Svetovalec ima stik samo z eno stranko v transakciji. Kakorkoli že, eden od deležnikov finančnih injekcij pa naj bi bila tudi politična kampanja kosovskega premierja Albina Kurtija. Več o tem lahko preberete TUKAJ.

Predsednica republike Slovenije Nataša Pirc Musar in predsednik vlade Robert Golob (Vir: STA)

Med Pirc Musarjevo in Golobom je “počilo”
Prav tako naj bi si Golob ustvaril novo nasprotnico v predsednici države. Ta je namreč pred kratkim zaposlila nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar, kar naj bi bila “kaplja čez rob”. Spomnimo, Pirc Musarjeva ni bila Golobova “intimna izbira”. Najprej je za predsednico države hotela kandidirati sestra Draga Kosa Marta Kos, nato je ta kandidaturo umaknila (natančni razlogi niso jasni, v medijih se je pisalo, da je “počilo” tudi med njo in Golobom), nakar je podprl, skupaj s koalicijsko partnerico SD, Milana Brgleza, kar je ponovna bila napaka, saj se evropski poslanec ni prebil niti v drugi krog. Pirc Musarjevo je predsednik vlade “posvojil” šele po porazu Brgleza, po prvem krogu pa je v medijih zatrdil, da ne bodo (kdo, pravzaprav?) nikoli pustili, da postane predsednik države nekdo s člansko izkaznico SDS.

No, Tatjana Bobnar naj bi med zaposlenimi v uradu predsednice države na dolgo in široko razlagala podrobnosti razkola med njo in Golobom in šokantnih političnih pritiskih, ki jih je ta izvajal na policijo.

Se je Golob ujel na prisluhe?
Tam naj bi zaposlenim pripovedovala žgečkljive podrobnosti o Golobovih pritiskih na kadrovanje v policiji in vmešavanje v postopke. Nekdanja notranja ministrica naj bi razlagala tudi, da Golobova skrajno sporna poteza, ko si je kot premier uredil svojo zasebno varnostno skupino, ki ne odgovarja nikomur, ni obrodila rezultatov, ki jih je želel.

Pirc Musarjeva kot “notranja sovražnica”
Predsednica države in predsednik vlade naj bi snela rokavice po tem, ko je predsednik vlade izvedel, da naj bi Nataša svojim na kolegiju dejala, kakšen boom bi to bil za Slovenijo, če bi dobila poleg PRS in PDZ tudi žensko kot PV. In da bi bila Bobnarca idealna kandidatka, splošno sprejemljiva. Golob je zahteval celo sestanek z Natašo, kjer frčalo perje. Kasneje je nekaterim svojim ministrom in v kabinetu s precej sočnimi izrazi razlagal, da imajo sedaj poleg Janše tudi notranjega sovražnika in naj tisti, ki jih varuje Urad za varnost in zaščito, menjajo varnostnike. 

Gal Kovač