fbpx

[Ekskluzivno] Direktor STA Veselinovič ne želi predati dokumentacije – namesto tega raje išče možnosti financiranja pri medijskih tajkunih!

Veselinovič namesto spoštovanja zakonodaje išče finančno podporo pri močnih igralcih tranzicijske levice. (Foto: STA)

V uredništvo smo prejeli ekskluzivne informacije, da so se dobili direktor STA Bojan Veselinovič, medijska tajkuna Bojan Petan in Martin Odlazek ter lastnik Ninamedie Nikola Damjanić. Ta zanimiva druščina naj bi se dogovorila za zbiranje donacij za obrambo STA, omenjeni manever pa naj bi jim predlagal odvetnik Stojan Zdolšek.

Spomnimo, Ukom ne želi skleniti nove pogodbe s Slovensko tiskovno agencijo, saj ta ne želi predati zahtevane dokumentacije, ki jo je po besedah direktorja Ukoma Urošu Urbaniji kot predstavniku vlade dolžna posredovati. “Direktor STA vztrajno zavrača predajo dokumentov, ki so povezani z davkoplačevalskim denarjem, ki jim ga izplačujemo vsak mesec in s tem financiramo STA,” je pojasnil Urbanija. Ne zdi se mu dopustno financirati organizacijo, ki skriva svoje finančne podatke, prav tako pa direktor STA Bojan Veselinovič ni pripravljen na dialog z Urbanijo.

Urbanija je prepričan, da je glede direktorja Veselinoviča nujno, da se pregleda njegovo poslovanje in transparentnost poslovanja. Kot je znano, Veselinovič že od lanskega oktobra ne želi izročiti dokumentacije vladi, ki bi razjasnila dvome o tem, ali pa tudi sume o nenamenskem trošenju davkoplačevalskega denarja. “Kot veste vsak mesec gre iz državnega proračuna 170 tisoč evrov za tako imenovano opravljanje javne službe s strani STA in seveda je potem vprašanje, kako se ta denar pretaka,” je pojasnil. V tem primeru se mu zdi nujno, da se vlada seznani z aktualno problematiko.

Direktor UKOM Uroš Urbanija in direktor STA Bojan Veselinovič (foto: Demokracija, STA)

Urbanija je kritičen, da ima STA celostranske reklamne zapise v Dnevniku, saj STA-ju ne plačuje servisa, ki se sicer financira iz javnih sredstev. Na drugi strani pa se sprašujejo, kakšne koristi ima STA od celostranskih oglasov v takšnem časopisu. “Razumel bi, da je neka poslovna, razumna odločitev, če ti objaviš tak oglas in dobiš deset ali sto novih naročnikov. Ampak evidentno tega ne dobivajo,” je pojasnil. Ne razume, zakaj Veselinovič oglašuje v mediju, od katerega nima nobene koristi. “To pa pomeni poslovno škodo in ne gre za enkratno napako, saj se oglas v zadnjih desetih letih od nastopa njegove funkcije večkrat pojavlja,” je še dejal, ob tem pa je prepričan, da gre za nerazumno dejanje in v škodo STA.

Bojan Petan (Foto: STA)

Veselinovič se povezuje tudi z obsojenimi zaradi gospodarskega kriminala
Veselinovič bi lahko obdržal normalno financiranje STA, če bi le predložil zahtevane dokumente, ki bi razkrivali transparentnost njegovega poslovanja. Nasprotno se je odločil za nasproten manever in na predlog odvetnika Stojana Zdolška zbral druščino, ki pa mu je očitno blizu. S pomočjo lastnika Dnevnika Bojana Petana, iz koder izhajajo sporni oglasi, javnosti zelo dobro poznanega medijsko-tiskarskega-smetarskega tajkuna Martina Odlazka, ki je že bil obsojen zaradi poslovnih goljufij. Odlazek s pomočjo svojih poslovnih mahinacij in prenašanjem lastništva obvladuje večinski medijski prostor. Nedavno je Požareport razkril, da je njegov imperij prejel tudi kazensko ovadbo s strani slabe banke (DUTB) proti poslovnim sodelavcem.

Martin Odlazek je bil v preteklosti že obsojen zaradi gospodarskega kriminala. (Foto: arhiv Nova24TV)

V omenjeno druščino spada tudi lastnik agencije Ninamedia, ki se je že večkrat znašla pod očitki prirejanja javnega mnenja, Nikola Damjanić. Namesto, da bi v tem primeru Veselinovič zakonito posloval, se je lotil metode zbiranja donacij za ohranitev STA, pa čeprav bo s tem razkril ne-transparentnost  njegovega poslovanja.

Sara Rančigaj